Πράσινο φως βουλγαρικής Βουλής για τη δική τους «Αγορά του Αιώνα»

ΚΟΣΜΟΣ

Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε χθες το σχέδιο της κυβέρνησης να ξεκινήσει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά οκτώ νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 προκειμένου να αντικατασταθούν τα απαρχαιωμένα, σοβιετικής κατασκευής MΙG-29 που διαθέτει η χώρα και να προσεγγίσει περισσότερο τις προδιαγραφές που θέτει το ΝΑΤΟ.

Υπέρ της πρότασης που κατέθεσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ τάχθηκαν 130 βουλευτές ενώ 84 την καταψήφισαν, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται οι κανόνες

περί δημόσιων διαγωνισμών.

Η συμφωνία για την αγορά των F-16V Block 70 της εταιρείας Lockheed Martin, ύψους 1,8 δισ. λέβα (1,05 δισ. δολ.), συνιστά το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τη Βουλγαρία μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, πριν από σχεδόν 30 χρόνια.

Η Σόφια εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο να αγοράσει τζετ Gripen από τη Σουηδία ή μεταχειρισμένα Eurofighters από την Ιταλία. Ο υπουργός Αμυνας Κράζιμιρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η πρόταση των ΗΠΑ υπερέβαινε κατά 300 εκατ. λέβα τον αρχικό προϋπολογισμό, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περί τους τέσσερις μήνες και ότι αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες.

«Από εδώ και μπρος θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πολλά ζητήματα... Τις ημερομηνίες παράδοσης, τα ανταλλακτικά, το σέρβις...», είπε. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σόφια με ανακοίνωσή της χαιρέτισε την απόφαση του Κοινοβουλίου.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την ενδυνάμωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας με τη σύμμαχό μας στο NATO, τη Βουλγαρία», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Δύο ημέρες νωρίτερα, η κυβέρνηση της Κροατίας ακύρωσε επισήμως τη συμφωνία για την αγορά 12 μαχητικών από το Ισραήλ, συνολικής αξίας 500 εκατ. δολ., εξαιτίας των αμερικανικών αντιρρήσεων.

Ο υπουργός Αμυνας είπε ότι η βαλκανική χώρα θα ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία αναζήτησης έτερης συμφωνίας. Το Ισραήλ και η Κροατία είχαν καταλήξει στη συμφωνία τον Μάρτιο για την αγορά των αναβαθμισμένων από την ισραηλινή αεροπορική μηχανή F-16 Barak, με εκκρεμή όμως την αμερικανική έγκριση που θα επέτρεπε τα αμερικανικής τεχνολογίας αεροσκάφη να αγοραστούν από τρίτη χώρα.

Η συμφωνία προσέκρουσε σε εμπόδια όταν η Ουάσιγκτον ζήτησε από το Ισραήλ να αφαιρέσει τα αναβαθμισμένα στοιχεία που είχαν προστεθεί από τη χώρα μετά την παραλαβή των αεροσκαφών από τις ΗΠΑ πριν από 30 χρόνια.

Τα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα ηλεκτρονικών και ραντάρ ήταν κρίσιμα για την απόφαση της Κροατίας να αγοράσει τα F-16 από το Ισραήλ αντί των ΗΠΑ ή την Ελλάδα, που επίσης είχαν καταθέσει προσφορά για το σχετικό συμβόλαιο μαζί με τη Νότια Κορέα και τη Σουηδία.

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ είναι παραδοσιακά στενές, ειδικά σε αμυντικά θέματα, αλλά η αγορά των μαχητικών από την Κροατία φάνηκε να αποτελεί εξαίρεση.

Ο Κροάτης υπουργός Αμυνας Νταμίρ Κρίστσεβιτς είπε ότι η χώρα του περιμένει πλέον την καλύτερη προσφορά από τις ΗΠΑ. «Θα ήθελα να είναι νέα αεροσκάφη, κατά προτίμηση F-16, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μικρότερο αριθμό, με δεδομένες τις οικονομικές μας δυνατότητες», εξήγησε

ΒουγλαρίαF-16πολεμικά αεροπλάναHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα