Πρεβιοτικά – Προβιοτικά: Σε τι διαφέρουν, και πώς βοηθάνε στην αντιμετώπιση των ιώσεων – Μιλάει στο topontiki.gr κορυφαία διατροφολόγος (Photos)

Προβιοτικά ή πρεβιοτικά; Είμαστε σε μια περίοδο όπου οι ιώσεις κάθε είδους κάνουν πάρτυ. Οι γιατροί συστήνουν πολλές φορές αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση τους.

Ωστόσο προτείνουν μαζί με αυτά να παίρνουμε προβιοτικά ή πρεβιοτικά. Τι είναι όμω ς αυτά. Σε τι βοηθούν τους ασθενείς; Και ποια η διαφορά μεταξύ τους.

Ένα γράμμα κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους δύο όρους. Ωστόσο οι διαφορές τους είναι πολύ περισσότερες.

Topontiki.gr απευθύνθηκε στην κλινική διατολόγο, διατροφολόγο, και ψυχολόγο Αλεξανδρα

Λιτσαρδοπούλου να μας εξηγήσει τις διαφορές και να μας συμβουλεύσει τι πρέπει να κάνουμε για να μεινουμε υγιείς.

Τα προβιοτικά

«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται και ‘’κατοικούν΄΄ στο έντερό μας» λέει η διατροφολόγος και συνεχίζει:

«Είναι τα φιλικά βακτήρια που φέρνουν σε ισορροπία την εντερική χλωρίδα καθώς επίσης και την σωστή λειτουργεία του πεπτικού μας συστήματος!

Βρίσκονται στα παρακάτω τρόφιμα και καταφέρνουν να επιζήσουν κατά τη διαδικασία της πέψης και να περάσουν στο έντερο όπου αρχίζει η ευεργετική τους δράση: Γαλακτοκομικά προϊόντα, γιαούρτι, κεφίρ, τυριά μαλακά-ωριμασμένα τυριά, τουρσιά , ξινό λάχανο

Τα βακτήρια αυτά συμμετέχουν και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ πολλά από αυτά παράγουν τα ίδια ορισμένες βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη Κ».

Πρέπει να θυμόμαστε ωστόσο ότι τα προβιοτικά δεν μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση ασθενειών.

Όταν ωστόσο μας «απειλούν» ιώσεις, όπως συμβαίνει σε πολύ κόσμο αυτή την περίοδο, η λήψη τους μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του οργανισμού, τη μείωση των συμπτωμάτων και την ταχύτερη αποκατάσταση.

Τα προβιοτικά, είναι απαραίτητα όταν λαμβάνουμε αντιβιοτικά φάρμακα. Μειώνουν τον κίνδυνο διάρροιας και κολπίτιδας στη γυναίκες ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν στομάχι και έντερο από διαταραχές.

Ένας μικρότερος αριθμός μελετών, τέλος, δείχνει ότι τα προβιοτικά μπορεί να βελτιώσουν την ψυχική υγεία.

Μια ανασκόπηση έδειξε πως ορισμένα προβιοτικά μπορεί να ανακουφίσουν και τα συμπτώματα της κατάθλιψης, καθώς υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.

Τα πρεβιοτικά

«Είναι διαιτητικές ίνες, με τις οποίες τρέφονται τα προβιοτικά που έχουμε στο έντερό μας. Είναι υπεύθυνα για την σύσταση και κινητικότητά του και το προστατεύουν από διάφορα νοσήματα» τονίζει η διατροφολογος και συμπληρώνει:

Αλεξάνδρα Λιτσαρδοπουλου, Κλινική διατολογος, διατροφολογος, ψυχολοογος BSc Διατροφής και διαιτολογίας, ΕΛΜΠΕΠΑ, MSc Διατροφής και Δημοσιας Υγείας, Χαροκόπειο, ΒSc Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

«Τα συναντάμε στα παρακάτω τρόφιμα: Λαχανικά, κρεμμύδι, σπαράγγια, αγκινάρες, μπανάνες, όσπρια, ψωμί, παξιμάδια».

Τα πρεβιοτικά υποστηρίζουν και αυτά ένα υγιές έντερο. Στην πραγματικότητα προφυλάσσουν από διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι τα πρεβιοτικά μπορεί να ωφελήσουν τον οργανισμό αυξάνοντας και την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου.

Οι σωστές συνήθειες ασπίδια για τον οργανισμό

Οσο διαρκεί ο χειμώνας είμαστε εκτεθειμένοι στις επιθέσεις των ιώσεων. Το γεγονός ότι διανύουμε τον πρώτο χειμώνα χωρίς μάσκα μετά απο δύο χρόνια, κάνει τον οργανισμό μας περισσότερο ευάλωτο.

Η κα Λισταρδόπουλου αναφέρει ότι υπάρχει ένας δεκάλογος που εαν τον ακολουθούμεδημιουργούμε τις βάσεις για έναν υγιή οργανισμό, έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε είδους «επίθεση».

10 Συμβουλές για Όλους, λοιπόν!

Πίνετε άφθονο νερό.

Τρώτε πάντα το πρωινό σας.

Μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα. Κάντε μικρά κ συχνά γεύματα για την καλή λειτουργία του οργανισμού σας και για να ελέγχετε τις κρίσεις πολυφαγίας

Μασήστε την τροφή σας όσο το δυνατό περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνετε την πέψη, απολαμβάνετε για περισσότερη ώρα το φαγητό σας, ο εγκέφαλος σας παίρνει το μήνυμα ότι έφαγε κ δεν τρώει παραπάνω φαγητό.

Να αθλείστε όσο συχνότερα μπορείτε. Προσπαθήστε να έχετε κάποια μορφή κίνησης, έστω και λίγα λεπτά περπάτημα. Βοήθα στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού σας. Επιλέξτε ένα άθλημα που σας ταιριάζει (για να έχετε λιγότερες πιθανότητες να σταματήσετε έπειτα από λίγο…)

Προτιμήστε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή προστιθέμενου λίπους στο φαγητό σας.

Αποφεύγετε τις λιπαρές τροφές (κρέμα γάλακτος, σαντιγί, βούτυρο, τηγανητά, σάλτσες, παχιά τυριά) και αφαιρέστε τα ορατά λίπη από το κρέας και το δέρμα από τα πουλερικά

Τρώτε φρούτα και λαχανικά. Είναι πολύ καλές πηγές διαιτητικών ινών, ιχνοστοιχείων και βιταμινών, όπως και της βιταμίνης C, A, φλαβονοειδών και ποικίλων άλλων ουσιών, που προστατεύουν από χρόνια νοσήματα (αθηροσκλήρωση και καρκίνο) και επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού.

Σε εβδομαδιαία βάση πρέπει να καταναλώνονται ψάρι και ξηροί καρποί που είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Επιλέξτε όσπρια πιο συχνά μέσα στην εβδομάδα σας για κύριο γεύμα.

Διαβάστε επίσης

Ο 82χρονος Tom Jones συνεχίζει ακάθεκτος: Θα δώσει 16 συναυλίες στις ΗΠΑ (Photos/Videos)

Άγριες, άμεσες, εξεγερμένες: Αυτές είναι οι γιαγιάδες του punk που… ξεσπαθώνουν στο Λέστερ (photos/videos)

Αντρέ Λεόν Τάλι: Ο μαύρος γίγαντας της αμερικανικής Vogue (Photos/Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα