Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει σήμερα τον Κώστα Τασούλα – Πώς δικαιολογεί τη μονοκομματική επιλογή το Μαξίμου

Αντίστροφα μετρά πια η κλεψύδρα προκειμένου ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει στην Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και μετά με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του και στον ελληνικό λαό την επιλογή του για το πρόσωπο που θα καθίσει τα επόμενα πέντε χρόνια στο προεδρικό θώκο της Ηρώδου Aττικού.

Στις 11:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα έχει με την κυρία Σακελλαρόπουλου αφού την ευχαριστήσει για τον άψογο τρόπο, όπως θα πει, με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά της, θα της ανακοίνωση την επιλογή του να μην ανανεώσει την θητεία της αφενός και αφετέρου θα την πληροφορήσει ότι η επιλογή του για το ύπατο

αξίωμα της πολιτείας είναι ο νυν πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Η ενημέρωση του πρωθυπουργού θα είναι θεσμική και τυπική όσον αφορά την μη συνέχιση της θητείας της καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε τις προηγούμενες μέρες από κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης σε συνάντηση που είχε μαζί του στο Προεδρικό Μέγαρο για τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη.

Αφού έπεσαν αρκετά ονόματα στο τραπέζι το προηγούμενο διάστημα από το χώρο της κεντροαριστεράς με κυρίαρχο αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου και έπαιξε και το σενάριο της έκπληξης με ένα πρόσωπο αντίστοιχο της επιλογής Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός τελικά κατέληξε σε μια λύση πολιτική, αλλά και ασφαλή, και θετική για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, λύση η οποία επί της ουσίας απευθύνεται στο μεγάλο κομμάτι των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος αλλά φυσικά και στο σύνολο της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη η επιλογή του Κώστα Τασούλα συνομιλεί με τη βάση του κόμματος, εξασφαλίζει την απόλυτη συνοχή και σίγουρα όλες τις ψήφους των 156 γαλάζιων βουλευτών και ανοίγει ένα νέο κύκλο επαναπροσέγγισης και ουσιαστικής επικοινωνίας με ψηφοφόρους και στελέχη που το προηγούμενο διάστημα για πολλούς λόγους είχαν δυσαρεστηθεί και είχαν αποστασιοποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Κώστας Τασούλας είναι ένα πρόσωπο με ευρύτερη αποδοχή ανάμεσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες, δύο φορές εκλεγμένος πρόεδρος της Βουλής με μεγάλη πλειοψηφία, εγνωσμένου κύρους, με βαθιά μόρφωση και αιχμηρό χιούμορ.

Και η θητεία του στο Προεδρικό Μέγαρο πέρα από τις οποίες πρόσκαιρες κομματικές αντιπαραθέσεις υπάρξουν τις επόμενες μέρες εκτιμάται ότι θα έχει θετικό πρόσημο καθώς ο κ. Τασούλας μπορεί να έρθει στο ύψος των θεσμικών καθηκόντων που επιβάλει ο ρόλος του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Το «αρνητικό» στην υποψηφιότητα Τασούλα είναι ότι αυτή θα ψηφιστεί μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και θα χρειαστεί η τέταρτη ψηφοφορία προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 156 ψήφοι.

Ωστόσο τις προηγούμενες μέρες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης έσπευσαν να δηλώσουν ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την παράταξη και θύμισαν ότι στις 5 Μαΐου του 1990 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας καθώς το ΠΑΣΟΚ και ο τότε Συνασπισμός επέλεξαν δικούς τους υποψήφιους.

Ερώτημα είναι εάν ο κ. Τασούλας ψηφιστεί από τους ανεξάρτητους πρώην βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και Μάριο Σαλμά με πιθανότερο η πλάστιγγα να κλείνει προς το ναι καθώς οι κ. Σαμαράς και Τασούλας χαρακτηρίζονταν στο παρελθόν ως τα παιδιά του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας έχουν αποφασίσει να μην υπερψηφίσουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση κατά πάσα πιθανότητα θα απέχουν από την ψηφοφορία ενώ η Νίκη έχει επιλέξει δικό της υποψήφιο.

Όσον αφορά την παράδοση που ξεκίνησε από το 1995 και μετά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την αντίπαλη παράταξη σε σχέση με αυτή που κυβερνά κυβερνητικά στελέχη θυμίζουν πως η έναρξη αυτής της παράδοσης έγινε εξ ανάγκης προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές το 1995 κάτι που θα έφερνε τότε τη Νέα Δημοκρατία του Μιλτιάδη Έβερτ στην κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου αποδέχτηκε την πρόταση που είχε κάνει η Πολιτική Ανοιξη του Αντώνη Σαμαρά και υπερψήφισε τον Κωστή Στεφανόπουλο.

Σήμερα μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος η προεδρική εκλογή αποσυνδέθηκε από την διάλυση της βουλής και κατά αυτή την έννοια φαίνεται πως κλείνει με την επιλογή Τασούλα το κεφάλαιο αυτής της άτυπης πολιτικής παράδοσης.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο αυτό πολιτικό κεφάλαιο που ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από το όνομα του κ. Τασούλα θα γραφτεί και το όνομα του Νικήτα Κακλαμάνη αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι το μεγάλο φαβορί να αντικαταστήσει τον κ Τασούλα στην προεδρία της Βουλής.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι από τα πιο έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με αποδοχή στις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων, αποδοχή που φάνηκε την περίοδο που ο Νικήτας Κακλαμάνης ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής καθώς στην σχετική ψηφοφορία το 2019 συγκέντρωσε 290 ψήφους από τους 295 παρόντες βουλευτές.

Επιπροσθέτως ο Νικήτας Κακλαμάνης ανήκει στην λεγόμενη λαϊκή δεξιά, συνομιλεί άνετα με παραδοσιακούς δεξιούς, καραμανλικούς αλλά και δυσαρεστημένος βουλευτές του κόμματος και η τοποθέτηση του στην θέση του προέδρου θα είναι ένα σήμα έναρξης διαλόγου και αξιοποίησης όλων αυτών.

Με την τοποθέτηση και του Νικήτα Κακλαμάνη στην θέση του προέδρου της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει όλα τα εσωκομματικά μέτωπα που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα και βαδίζει προς τις εκλογές του 2027 έχοντας πετύχει μια αρραγή ενότητα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

Επιστολή Μητσοτάκη στην φον ντερ Λάιεν: Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τις νέες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας

Δημοσκόπηση Marc: Πολιτικό ΠτΔ προτιμούν οι Έλληνες και όχι τεχνοκράτη – Από ποιο πολιτικό χώρο θέλουν να προέρχεται

«Καίει» τον Τασούλα η Καρυστιανού: «Άναυδη» μετά τα σενάρια για ΠτΔ – Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να είναι ο επόμενος Πρόεδρος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόεδρος, Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα – Πώς, Μαξίμου,proedros, dimokratias, kosta tasoula – pos, maximou