Πρόεδρος του ΕΟΔΥ στο topontiki.gr για την ιλαρά: «Η χώρα πρέπει να προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο»

«Η χώρα μας προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο παρ’ όλο που δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα με την ιλαρά όπως πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης».

Αυτά δήλωσε στο topontiki.gr o πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας (ΕΟΔΥ) Υγείας Χρίστος Χατζηχριστοδούλου, μετά την έκτακτη σύσκεψη για τη νόσο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στα γραφεία του οργανισμού.

Οι ειδικοί της ομάδας εργασίας του ΕΟΔΥ για την ιλαρά, συζήτησαν το σχέδιο δράσης που καθορίζει τις παρεμβάσεις που χρειάζεται

να γίνουν σε ενδεχόμενο κύμα ιλαράς, όπως είχε συμβεί την περίοδο 2017 – 2018. Μεταξύ των παρεμβάσεων θα είναι ο εμβολιασμός ομάδων υψηλού κινδύνου όπως οι Ρομά, αλλά και ο εμβολιασμός πληθυσμού σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έναντι της ιλαράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Οκτώβριο πάνω από 30.000 κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί σε 40 ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τα 942 του  2022.

Τα καλά νέα για τη χώρα μας είναι ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς αγγίζει το 83%: «Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο εμβολιαστικά, ωστόσο η χώρα μας πρέπει να προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο» είπε στο topontiki.gr ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρίστος Χατζηχριστοδούλου τονίζοντας ότι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει έως και το 90%.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι μεταξύ των χωρών που ανέφεραν κρούσματα ιλαράς πέρυσι.

Οι επιδημίες ιλαράς στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ κατά τη χρονική περίοδο 2004-2022 εκδηλώθηκαν τρεις επιδημίες ιλαράς στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα:

– το 2005-2006 είχαν δηλωθεί 518 κρούσματα

-το 2010-2011 καταγράφηκαν 149 κρούσματα.

-2017-2018 είχαμε 3.259 κρούσματα και 3 θανάτους.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορούσε Έλληνες Ρομά (56,9%) αλλά και νεαρούς ενήλικες από τον γενικό πληθυσμό που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Πότε εμφανίζεται συνήθως η ιλαρά

Τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης. Η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενηλίκους, κυρίως λόγω επιπλοκών.

Η νόσος προσβάλλει μη εμβολιασμένα παιδιά και ενηλίκους και επιδημικές εξάρσεις συμβαίνουν όταν αυξηθεί το ποσοστό επίνοσων στον παιδικό πληθυσμό. 

Η μετάδοση της ιλαράς γίνεται κυρίως αερογενώς από άτομο σε άτομο, με σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς και σπανιότερα με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η ιλαρα διακρίνεται σε 3 στάδια:

Το πρόδρομο (καταρροϊκό) στάδιο, διαρκεί 2 – 4 ημέρες, χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια, πταρμό), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. Μία έως δύο μέρες πριν ή μετά την εμφάνιση του εξανθήματος, εμφανίζονται οι κηλίδες του Koplik που είναι παθογνωμονικές της νόσου και είναι μικρά λευκωπά στίγματα που περιβάλλονται από ερυθρά άλω και εντοπίζονται στο βλεννογόνο της παρειάς αντίστοιχα προς τους κάτω γομφίους.

Το εξανθηματικό στάδιο, διαρκεί 5 – 6 ημέρες και χαρακτηρίζεται από έκθυση κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος, το οποίο στην αρχή είναι αραιό, ροδαλό και τα στοιχεία αφορίζονται σαφώς μεταξύ τους ενώ στη συνέχεια γίνονται ερυθρά και συρρέουν αλλά εξακολουθούν να αφορίζονται μεταξύ τους με υγιές δέρμα. Η έκθυση του εξανθήματος γίνεται κατά ώσεις και συνήθως αρχίζει πίσω από τα αυτιά, γρήγορα εξαπλώνεται στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.

Το στάδιο της αποδρομής (ανάρρωσης), χαρακτηρίζεται από πτώση του πυρετού και εξαφάνιση του εξανθήματος σταδιακά με τη σειρά έκθυσης, δηλαδή σβήνει πρώτα από το πρόσωπο και τελικά από τα άκρα. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται λεπτή απολέπιση του δέρματος, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα.

Διαβάστε επίσης

Γραμμή βοήθειας 10306: Επέκταση σε γονείς και εκπαιδευτικούς για το bullying στην σχολική κοινότητα και την οικογένεια

Έρευνα για την ετερόφυλη και ομόφυλη απιστία: Ποιοι δεν τη συγχωρούν και χωρίζουν ευκολότερα; – Ποιοι είναι πιο πιστοί

Ελπίδα για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ – Πιθανό τρόπο «επιδιόρθωσης» της μνήμης εξετάζουν οι επιστήμονες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόεδρος, ΕΟΔΥ,proedros, eody