Προειδοποίηση Σι Τζινπίνγκ σε Πούτιν να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ άσκησε την πιο άμεση κριτική του στον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία την Παρασκευή, προειδοποιώντας τον Ρώσο πρόεδρο να μην καταφύγει σε πυρηνικά όπλα και καλώντας τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να πιέσει για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η προειδοποίηση του Σι έρχεται λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφότου ο Πούτιν απείλησε την Ουκρανία με πυρηνική επίθεση, ένδειξη του πόσο πολύ οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν δυσκολέψει το Κρεμλίνο.

Η διεθνής κοινότητα, είπε ο Σι, θα πρέπει «από κοινού να αντιταχθεί στη χρήση

ή τις απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων», σύμφωνα με δήλωση που μεταδόθηκε από το Xinhua, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας. Ο κόσμος θα πρέπει επίσης «να υποστηρίξει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, δεν μπορεί να διεξαχθεί πυρηνικός πόλεμος, προκειμένου να αποφευχθεί μια πυρηνική κρίση» στην Ευρώπη ή την Ασία, πρόσθεσε ο Σι. 

Putin’s war is challenging the global peaceful order. In #Beijing, I asked President #Xi to bring his influence on Russia to bear. We agree that atomic threats are extremely dangerous. The use of such weapons would cross a red line. pic.twitter.com/xtgjgi35qX

— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) November 4, 2022

Ο Κινέζος ηγέτης, ο οποίος μόλις πριν από εβδομάδες εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στην εξουσία, ζήτησε από τη Γερμανία και την Ευρώπη να «διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην έκκληση για ειρήνη και στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων».

Ο Σι ζήτησε επίσης «βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στις περιοχές κρίσης, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ωστόσο, ο Κινέζος ηγέτης, ο οποίος πριν από τον πόλεμο αναφερόταν στον Πούτιν ως τον καλύτερο φίλο του, δεν ζήτησε από τη Ρωσία να αποσυρθεί από την Ουκρανία, ένα βασικό αίτημα για τη Δύση.. Δεν έκανε επίσης καμία αναφορά στην άρνηση του Πούτιν να τηρήσει τη συμφωνία του ΟΗΕ για τη διευκόλυνση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών.

Xi Jinping warns Putin not to use nukes in rare rebuke over Ukraine war https://t.co/iJHpVZ93IS

Daily Mail US (@DailyMail) November 4, 2022

Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν αναγνώρισε δημόσια για πρώτη φορά ότι ο Σι είχε «απορίες» και «ανησυχίες» για τον πόλεμο. Λίγο μετά τη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Κίνας και της Ρωσίας, ο Πούτιν κλιμάκωσε την ρητορική του και άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. «Για να υπερασπιστούμε τη Ρωσία και τον λαό μας, αναμφίβολα θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους οπλικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο Πούτιν. «Αυτό δεν είναι μπλόφα».

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ σε συνέντευξη Τύπου. Αναφερόμενος στον Σολτς που στεκόταν δίπλα του, ο Λι είπε: «Και οι δύο… ελπίζουμε η κρίση να τελειώσει σύντομα».

Ο Σολτς θέλει μπίζνες

Η επίδειξη Σι στις πυρηνικές απειλές του Πούτιν χαιρετίστηκε ως μια σημαντική διπλωματική νίκη από τον Σολτς ο οποίος έχει αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της χώρας του εβδομάδες επικρίσεων επειδή κλίνει πολύ στενά προς το Πεκίνο.

«Συμφωνήσαμε ότι η απειλή πυρηνικών επιθέσεων είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Σι. «Είπα στον Πρόεδρο Σι τη σημασία που έχει η Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία».

Ο Σολτς έφερε μαζί του μια αντιπροσωπεία μεγάλων επιχειρήσεων και επίσης ενέκρινε πρόσφατα μια συμφωνία για την απόκτηση μέρους ενός τερματικού σταθμού στο στρατηγικά σημαντικό λιμάνι του Αμβούργου από μια κινεζική κρατική εταιρεία.

Πράγματι, κατά την εναρκτήρια ομιλία στη συνάντησή του με τον Σι, ο Σολτς θυμήθηκε ξανά την προηγούμενη καριέρα του ως δήμαρχος του Αμβούργου, ενώ προέτρεψε τον Σι να εμβαθύνει τους εμπορικούς δεσμούς με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Ένταση στην Ταϊβάν

Πριν κλείσει η συνέντευξη Τύπου χωρίς ούτε μια ερώτηση από τους δημοσιογράφους, ο Σολτς αναφέρθηκε στην κλιμακούμενη ένταση στα στενά της Ταϊβάν.

«Οποιαδήποτε αλλαγή στο status quo της Ταϊβάν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω αμοιβαίας συμφωνίας και ειρηνικά», είπε, προσθέτοντας ότι έθεσε επίσης το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της μουσουλμανικής μειονότητας της Κίνας.

Ο Σολτς αναφέρθηκε στον οικονομικό καταναγκασμό του Πεκίνου κατά της Λιθουανίας όταν η χώρα της Βαλτικής επιδίωξε στενότερους δεσμούς με την Ταϊβάν, λέγοντας: «Είναι επίσης σημαντικό να είμαστε σαφείς: Τα οικονομικά μέτρα κατά μεμονωμένων κρατών μελών της ΕΕ στρέφονται εναντίον ολόκληρης της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και κυρώσεις κατά των βουλευτών της ΕΕ είναι επίσης απαράδεκτα για εμάς».

Διαβάστε επίσης:

Αναγκαστική προσγείωση λόγω …βλάβης στην τουαλέτα (Photos)

Ενδιάμεσες εκλογές: Το σενάριο για Μπάιντεν και οι πιθανοί υποψήφιοι που μπορεί να τον αντικαταστήσουν

Τέλος στο θρίλερ με τον κινεζικό πύραυλο – Έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό

Keywords
Τυχαία Θέματα