Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Κίνδυνος αποτυχίας αν παραμείνουν «σφιχτά» τα εισοδηματικά κριτήρια – Τι λένε οι κτηματομεσίτες

Τη δημιουργία πιο χαλαρών κριτηρίων ώστε να μην «κόβονται» νέοι και νέες που κανονικά θα έπρεπε να είναι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικής στέγης «Σπίτι μου» κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να χαθούν για άλλη μία φορά σημαντικοί δημόσιοι πόροι που θα μπορούσαν να τονώσουν την εγχώρια κτηματαγορά, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όμως αν υπάρχουν πολύ στενά εισοδηματικά

και περιουσιακά κριτήρια ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποκλείονται χιλιάδες ενδιαφερόμενοι χωρίς ουσιαστικό λόγο και τελικά τα κονδύλια να μείνουν για άλλη μια φορά στα «αζήτητα»

Ο Γιάννης Ρεβύθης

Για παράδειγμα «γιατί κάποιος που ζει στην Αθήνα να αποκλείεται επειδή έχει ένα παλιό ακίνητο που του έχουν αφήσει οι γονείς του σε μία περιοχή της Ηλείας;», αναρωτιέται ο CEO του Ομίλου Revithis & Partners, ιδρυτής της Parnassos Real Estate και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Γιάννης Ρεβύθης.

Το ίδιο ισχύει σύμφωνα με τον ίδιο και για τα πολύ χαμηλά εισοδηματικά όρια που έχει το πρόγραμμα.

«Ένα ζευγάρι με δύο παιδιά που έχει ετήσιο εισόδημα 10.000 ή 15.000 ευρώ πώς είναι δυνατόν να πληρώσει δόση έστω και 300 ή 400 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι πάγιοι λογαριασμοί όπως ρεύμα, κοινόχρηστα, σούπερ μάρκετ, έχουν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα , χωρίς καν να υπολογίζουμε σχολεία, φροντιστήρια και τόσα άλλα έξοδα;»

Μία πρόταση θα ήταν σύμφωνα με τον κ. Ρεβύθη να μην επιτρέπεται να έχει το νοικοκυριό ακίνητο στον ίδιο νομό που να καλύπτει τις ανάγκες του και όχι να απορρίπτεται επειδή έχει για παράδειγμα ένα πατρικό στον τόπο καταγωγής που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι μέχρι και εγκαταλελειμμένο.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.).

«Ο αριθμός των ενδιαφερόμενων θα είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος από τους τελικούς δικαιούχους του προγράμματος» αναφέρει ο κ. Παραδιάς, ο οποίος τονίζει ότι υπάρχει μία ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που έχουν ένα παλαιό ακίνητο το οποίο πολλές φορές είναι κλειστό σε κακή κατάσταση και δεν ξέρουν τι να το κάνουν.

Ο Στράτος Παραδιάς

Παράλληλα η αγορά καινούργιου για τους περισσότερους νέους δεν υφίσταται ως επιλογή επειδή οι τιμές τους είναι απλησίαστες λόγω και της ακρίβειας στα κατασκευαστικά υλικά και στο εργατικό κόστος,

Από την άλλη το να επισκευάσουν το δικό τους σπίτι για να το νοικιάσουν στη συνέχεια είναι και αυτό ασύμφορο όταν η φορολόγηση στα ενοίκια φτάνει το 35% και μαζί με τον ΕΝΦΙΑ φτάνει ακόμα και το 45%.

Επίσης τα σπίτια αυτά είναι σε πολλές περιπτώσεις 40-50 ετών και άνω , ταλαιπωρημένα λόγω κακής χρήσης και συντήρησης με αποτέλεσμα η ανακαίνιση τους να χρειάζεται πάνω από 20.000 ίσως και 30.000 ευρώ.

Αυτά τα ακίνητα που αυτή τη στιγμή είναι κλειστά θα πουληθούν σε πολύ χαμηλές τιμές σύμφωνα με τον κ. Παραδιά. Άρα είναι ευκαιρία για τους νέους να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είτε για να ανακαινίσουν το σπίτι τους ή να αγοράσουν κάποιο παλιό και να το ανακαινίσουν .

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει το πρόγραμμα να έχει ισορροπημένα κριτήρια για τους δικαιούχους και να είναι έγκαιρη η χρηματοδότηση τους από τις τράπεζες.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αφορά Χαμηλότοκα δάνεια σε νέους για α΄ κατοικία από το 2023, είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,74 δισ. €, και απευθύνεται σε περισσότερους από 137.000 πολίτες, κυρίως νέους.

Οι δράσεις που εξειδικεύονται με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφορούν στα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, την κοινωνική αντιπαροχή, καθώς και τα προγράμματα «Κάλυψη» και «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» (για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» που επίσης περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων, δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και ο Οδηγός προδημοσιεύθηκε).

Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην απελευθέρωση Δημόσιας περιουσίας από φραγμούς, προκειμένου να αξιοποιηθεί για στεγαστικούς σκοπούς, την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και τη λήψη ειδικής μέριμνας για τους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής (Μάτι).

Διαβάστε επίσης:

Καλπάζουν οι τιμές και η διαθεσιμότητα Airbnb καταλυμάτων στην Αθήνα

Κίνδυνος πλειστηριασμού για 700.000 ακίνητα -Τα «βαραίνουν» 100 δισ. «κόκκινων» δανείων  

«Καίνε» οι τιμές των ενοικίων στη χώρα μας – Αυξήσεις έως και 50%

Keywords
Τυχαία Θέματα