Προκόπης Παυλόπουλος: Η Βρίσα πρέπει και θα ξαναγίνει όπως ήταν πριν το σεισμό

ΕΛΛAΔΑ

«Η Βρίσα πρέπει και θα ξαναγίνει όπως ήταν», τόνισε ο ΠτΔ, Πρ. Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στο χωριό που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό και κάλεσε την ΕΕ να «φτάσει μέχρι τα όρια των θεσμικών της δυνατοτήτων για να μπορέσει να βοηθήσει»

Την ανάγκη «η Ευρωπαϊκή Ένωση να φτάσει μέχρι τα όρια των θεσμικών της δυνατοτήτων για να μπορέσει να βοηθήσει στην πραγματοποίηση του έργου της αποκατάστασης των σεισμόπληκτων της Βρίσας και των άλλων 12 οικισμών» τόνισε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια

της έντονου συμβολισμού επίσκεψής του στο χωριό της νότια Λέσβου που ισοπεδώθηκε από τον ισχυρό σεισμό το μεσημέρι της 12ης Ιουνίου. Ένα σεισμό που πλέον επίσημα καταγράφεται ως ο σεισμός της Λέσβου με ένταση τους 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε την ανάγκη προστασίας του δομημένου περιβάλλοντος της Βρίσας που επλήγη από το σεισμό και το οποίο, όπως είπε, αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, της Ελλάδας αλλά και όλης της Ευρώπης.

«Σε ένα νησί - σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - με την ιδιαιτερότητά του ότι φέρει το τεράστιο βάρος του προσφυγικού. Που επέδειξε πρωτόγνωρα αισθήματα αλληλεγγύης. Και η αλληλεγγύη είναι βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι μια γενική αρχή, είναι ένας θεσμικός κανόνας ο οποίος πρέπει να εφαρμοσθεί. Πρέπει λοιπόν τώρα να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της σ' αυτό το δοκιμαζόμενο λαό της Λέσβου, και κυρίως σ' αυτό το κομμάτι του, το νότιο νησί και τη Βρίσα που ας μην το ξεχνάμε είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κατά τις συναντήσεις του με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, το χωρικό Αντιδήμαρχο Πολιχνίτου Γιώργο Κατζανό, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βρίσας Στρατή Παράκοιλα, αλλά και την Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την περιοχή.

«Το πιστεύω απόλυτα» είπε. «Εμείς αναλαμβάνουμε τη μελέτη του έργου. Θα υπάρξει μια βοήθεια, και το πιστεύω απόλυτα, από τους δυο αρμόδιους επιτρόπους. Ο ένας, ο οποίος είναι αρμόδιος και για την πολιτική προστασία, ο κ. Στυλιανίδης. Ο άλλος, ο κ. Αβραμόπουλος με τον οποίο επίσης επικοινώνησα. Και το ξέρουν αυτό και ο δήμαρχος και η περιφερειάρχης, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει ώστε να μπουν μπροστά όλοι οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή της σε αυτό το έργο».

Επαναλαμβάνω, κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος, «για πολλοστή φορά ότι όλοι μας, η πολιτεία όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συνεργαστούν. Δεν μας χωρίζει τίποτα σε ένα τέτοιο σημαντικό έργο, ώστε να έχουμε σύντομα αποτελέσματα».

Ο κ. Παυλόπουλος έφθασε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Πολιχνίτου με ελικόπτερο προερχόμενος από τα Ψαρά. Μαζί του ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις και ο γενικός Γραμματέας Νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης. Τους πολίτες που τον υποδέχθηκαν στο Πολύκεντρο του κεφαλοχωριού αυτού της Λέσβου, ο κ. Παυλόπουλος τους διαβεβαίωσε ότι «η Βρίσα πρέπει και θα ξαναγίνει όπως ήταν». Σημείωσε δε την ύπαρξη του «οπλοστασίου» του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο η Βρίσα έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και της σχετικής μελέτης προστασίας της. Το ίδιο επανέλαβε και στον πρώην υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη που βρέθηκε στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου και επί ημερών της θητείας του οποίου θεσπίστηκε το προεδρικό Διάταγμα της προστασίας των οικισμών της περιοχής.

Ακολούθησε ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους καθηγητές Νίκο Βούλγαρη, πρόεδρο του τμήματος γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ευθύμη Λέκκα, πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, σχετικά με το σεισμό της 12ης Ιουνίου, τη μετασεισμική ακολουθία και τις επιπτώσεις του στους οικισμούς της νότιας Λέσβου και ιδιαίτερα στη Βρίσα όπου όπως χαρακτηριστικά είπαν, δημιουργήθηκαν τεράστιες βλάβες στις υποδομές και στο δομημένο ιστό.

Στη συνέχεια και πριν αναχωρήσει για την Αθήνα ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε τον οικισμό της Βρίσας όπου και επιτόπου διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής και ενημερώθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητή Νίκο Σουλακέλλη για το επιτελούμενο πρόγραμμα τρισδιάστατης απεικόνισης των καταστροφών.

Ο κ. Παυλόπουλος, αναχωρώντας από τη Βρίσα κάλεσε τους πολίτες «να αντέξουν». «Σας παρακαλώ όλους σας, ειλικρινά να αντέξετε. Έχετε αντιμετωπίσει πολλά, έχετε ζήσει πολλά εδώ στη Λέσβο. Το ξέρετε. Σας διαβεβαιώ μονάχα, ότι αυτά που λέμε τώρα δεν είναι μόνο λόγια. Θα μετατραπούν σε ένα έργο και θα το δείτε. Και σε αυτό, το τονίζω, συνεργάζονται όλοι. Είναι ένα υπόδειγμα πραγματικά συνεργασίας των πάντων σ' αυτό το νησί το οποίο δείχνει πώς στα δύσκολα μπορούμε να βρούμε το δρόμο μας. Να είναι ο Θεός μαζί σας» κατέληξε αναχωρώντας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παυλόπουλοςσεισμός Μυτιλήνηισοπεδωμένο χωριόσεισμόςΒρίσα ΜυτιλήνηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα