Προς αποκλιμάκωση στο Ουκρανικό;

ΚΟΣΜΟΣ

 

Μολονότι δεν απέφερε θεαματικά αποτελέσματα, η τετραμερής στο Παρίσι μπορεί να θεωρηθεί πρώτο βήμα προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία. Συμφωνία για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Εθίγησαν πολλά ζητήματα, οι ομόλογοί μου είπαν πως πρόκειται για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, για μια πρώτη συνάντηση. Αλλά για εμένα, το λέω ειλικρινά, είναι πολύ λίγο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνοψίζοντας την τετραμερή συνάντηση για το Ουκρανικό που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Παρίσι με τη συμμετοχή

του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και του οικοδεσπότη, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι τέσσερις συμμετέχοντες συμφώνησαν σε νέα κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία μέχρι τα τέλη της χρονιάς, στην ανταλλαγή κρατουμένων επίσης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου αλλά και την «ταυτοποίηση» μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες τριών περιοχών, για τις οποίες θα αποφασιστεί αποχώρηση στρατευμάτων και βαρέος οπλισμού. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να ενισχυθεί η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη, ώστε να παρακολουθούν και να καταγράφουν τα τεκταινόμενα όχι 12 ώρες την ημέρα όπως σήμερα, αλλά επί 24ώρου βάσης.

Παράλληλα ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν προανήγγειλε τη δημιουργία νέων σημείων διέλευσης στις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εδαφών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς. «Ανησυχώ για τους ανθρώπους που ζουν εκεί», είπε, αξιώνοντας να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για το μελλοντικό ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς. Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι από την πλευρά του απέρριψε τις αξιώσεις αυτές τονίζοντας ότι «πρώτα πρέπει να υπάρξει ασφάλεια στην περιοχή και στη συνέχεια μπορούμε να μιλήσουμε για τα πολιτικά ζητήματα. Δεν θα παραδώσουμε ποτέ εδάφη μας».

Νέα συνάντηση στα τέλη Μαρτίου

Πέραν αυτών η τετραμερής συμφώνησε επί της αρχής στην ανάγκη διεξαγωγής εκλογών στην ανατολική Ουκρανία. Μόσχα και Κίεβο διαφωνούν ωστόσο όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις της εκλογικής διαδικασίας και γι΄ αυτό δεν κατέληξαν σε ημερομηνία εκλογών. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη συνάντηση που θα γίνει σε τέσσερις μήνες, στα τέλη Μαρτίου.

«Λέω ανοιχτά ότι έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά, αλλά το συναίσθημα που αποκόμισα σήμερα είναι ότι υπάρχει βούληση για την επίλυση δύσκολων ζητημάτων», εκτίμησε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε η καγκελάριος Μέρκελ. «Και η βούληση αυτή είναι αναγκαία για την επίλυση πολιτικών προβλημάτων. Υπό αυτή την έννοια και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζω με ρεαλισμό, είμαι ικανοποιημένη με τη συνάντηση».

Η σύνοδος κορυφής, στην οποία οικοδεσπότης ήταν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έδωσε την ευκαιρία στους Πούτιν και Ζελένσκι να συνομιλήσουν για πρώτη φορά δια ζώσης. Το προσωπικό τετ-α-τετ διήρκεσε σχεδόν 60 λεπτά. Ο πρώην κωμικός, νέος πρόεδρος της Ουκρανίας ανέλαβε τα ηνία της πολύπαθης χώρας μόλις πριν από μισό περίπου χρόνο.

Το λεγόμενο «Σχήμα της Νορμανδίας» στο οποίο συμμετέχουν Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ουκρανία συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 με στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ανατολική Ουκρανία.

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΜακρόνΓαλλίαΖελένσκιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα