Προς ολοταχώς για τον… νέο Σουλτάνο

ΚΟΣΜΟΣ

Εγκρίθηκαν από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση οι αναθεωρήσεις των άρθρων του Συντάγματος της χώρας και συνολικά 339 βουλευτές έδωσαν το «πράσινο φως» ώστε οι Τούρκοι πολίτες να προσφύγουν σε δημοψήφισμα για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την αναθεώρηση.

Το πακέτο των 18 άρθρων, το οποίο μετατρέπει το πολιτικό σύστημα της χώρας από «κοινοβουλευτική δημοκρατία» σε «εκτελεστικού τύπου προεδρικό σύστημα», αναμένεται να τεθεί προς έγκριση από τους πολίτες

μια από τις δύο πρώτες Κυριακές του Απρίλη, κάτι που θα αποφασίσει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αμέσως μετά την έγκριση των αναθεωρημένων άρθρων από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πιστεύω πως το έθνος θα λάβει μια πραγματική απόφαση», δήλωσε ο Ερντογάν αμέσως μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, διαβεβαιώνοντας πως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα κάνει τα πάντα για να υπερτερήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα. Ενώ δεν είναι τυχαίο πως το σύνθημα που επέλεξε ΑΚΡ για την προεκλογική εκστρατεία, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, είναι το εξής: «Αγαπώ την Τουρκία, λέω «ναι» στο Προεδρικό σύστημα».

Αξίζει να σταθούμε στην αντίδραση του ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστική Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος στήριξε την αναθεώρηση του Συντάγματος και οι ψήφοι των βουλευτών του κόμματος εξασφάλισαν στο ΑΚΡ την απαιτούμενη πλειοψηφία των 330 βουλευτών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. « Ο τουρκικός λαός θα κάνει τη δικιά του εκτίμηση [σ.σ. για το Σύνταγμα] και ελπίζουμε πως θα προσθέσει μεγαλύτερη αξία σε όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα», είπε ο Μπαχτσελί μιλώντας στους βουλευτές του, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν να δουν ποια θα είναι η θέση του στο νέο πολιτικό σύστημα της χώρας. Εδώ και καιρό σιγοψιθυρίζεται πως εφόσον περάσει το προεδρικό σύστημα μπορεί να δούμε τον Μπαχτσελί σε θέση… Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, καθότι πιστεύεται πως αυτή είναι η συμφωνία που έκανε με τον Πρόεδρο Ερντογάν ως αντάλλαγμά για την στήριξη του ΜΗΡ προς το ΑΚΡ στην συνταγματική αναθεώρηση.

Βέβαια, αυτό δεν θα πρέπει να μας ξενίζει καθότι δεν είναι η πρώτη φορά - και σίγουρα όχι η τελευταία- που ο Ερντογάν καταφεύγει σε ακραία εθνικιστική πολιτική και πολιτικούς χώρους για να αποσπάσει ψήφους από το εκλογικό σώμα.

Αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι αν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μπορεί να «απορροφήσει» το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Μπαχτσελί και αν το κάνει, με ποιους όρους θα γίνει αυτό.

Τέλος, με μεγάλο ενδιαφέρον πρέπει να αναμένεται η αντίδραση του Λαϊκού Ρεπουμπλικανού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία. Ήδη ο αρχηγός του έχει δηλώσει πως θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της αναθεώρησης.

Αν κάτι τέτοιο γίνει, θα μπορούσε να αποτελέσει την καλύτερη αφορμή για τον Ερντογάν ώστε να μιλήσει για «πραξικόπημα ενάντια στη βούληση του λαού» και να εξαναγκάσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ώστε να περάσει το νέο σύνταγμα το οποίο είναι «κομμένο και ραμμένο» βάσει των δικών του επιδιώξεων.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΔημοψήφισμααναθεώρηση τουρκικού ΣυντάγματοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα