Προσπάθεια αντίδρασης από τα πρωινά χαμηλά, για Ευρώπη και Χ.Α.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Με αρνητικά πρόσημα και αξιοσημείωτες απώλειες συνεχίζουν να κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, όμως θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί μία προσπάθεια αντίδρασης από τα πρωινά χαμηλά, η οποία μπορεί να έχει και συνέχεια, αν σε αυτό συνηγορήσει το ξεκίνημα των συναλλαγών στην Wall Street.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ευρωπαϊκές μετοχές μπήκαν σε επίπεδο διόρθωσης την Πέμπτη, υποχωρώντας 10% από το πιο υψηλό τους, που ήταν στις 19 Φεβρουαρίου 2019. Επτά μεγάλες αγορές της Ασίας - Ειρηνικού έχουν επίσης περάσει σε διόρθωση, ενώ οι, χθεσινές, βαριές απώλειες

στη Wall Street, ήρθαν μετά το νέο κρούσμα κορωνοϊού στις ΗΠΑ και ειδικότερα σε Αμερικανό πολίτη που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό και δεν είχε έλθει σε επαφή με κάποιο πρόσωπο γνωστό πως είχε μολυνθεί.

Η επιδείνωση της παγκόσμιας απειλής από τον κορωνοϊό, οδηγεί σε αύξηση των “στοιχημάτων” για μείωση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και κυρίως από την Fed, ακόμα και τον Μάρτιο, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Από την άλλη, “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένει να λάβει κάποια μέτρα αναφορικά με τον κορωνοϊό στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου τον Μάρτιο, αλλά μπορεί και πάλι να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση”. Αυτά δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας Βίτας Βασιλιάουσκας, που είναι επίσης μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

“Οι αμερικανικές εταιρείες δεν αναμένεται να έχουν αύξηση κερδών φέτος, καθώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός”, προειδοποιεί η Goldman Sachs, την ώρα που οι φόβοι για την οικονομική επίπτωση από την επιδημία ενισχύονται.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τους βασικούς δείκτες με αρνητικό πρόσημο, στον απόηχο των χθεσινών σημαντικών απωλειών στο NYSE και της ανακοίνωσης για νέο κρούσμα στην χώρα, αλλά να προσπαθούν να αντιδράσουν από τα πρωινά χαμηλά, ενώ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινείται ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 735 μονάδων, με απώλειες που ξεπερνούν το 4%, έχοντας σημειώσει, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας στις 718,51 μονάδες (-6,55%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 90 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Εξαιρετικά κακή η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές να είναι, περίπου, δεκαπλάσιες των ανοδικών, ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με θετικό πρόσημο διασώζεται μόνο ο τίτλος της Lamda Development (+1,43%) και του Fourli (+2,20%).

Από τους τίτλους που υποχωρούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-4,91%), Aegean Airlines (-4,57%), Εθνική (-7,62%), Πειραιώς (-9,46%), ΔΕΗ (-5,74%), Ελ. Πετρέλαια (-6,51%), ΕΥΔΑΠ (-5,26%), Motor Oil (-5,59%), Jumbo (-4,11%), Μυτιληναίο (-4,08%), ΟΠΑΠ (-4,18%), Τέρνα Ενεργειακή (-4,44%) και TITC (-9,47%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι εξαιρετικά αρνητική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη, χαμηλότερα των 735 μονάδων.

χρηματιστήριομετοχέςδείκτηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα