Προσυνεδριακή τρικυμία στον ΣΥΡΙΖΑ

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Προσπάθειες εκτόνωσης μετά τις φωτιές που άναψε η πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα με αιχμή το όνομα

Αναβολή για το επόμενο Σαββατοκύριακο 15 - 16 Φεβρουαρίου πήρε τελικώς η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε μια προσπάθεια όχι μόνο να προετοιμαστεί καλύτερα το αντικείμενο της συνεδρίασης αλλά και να εκτονωθεί το κακό κλίμα που έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες μέρες με αφορμή την πρόταση για δημοψήφισμα

για το όνομα. Η συνεδρίαση αρχικώς είχε προγραμματιστεί για το προσεχές Σαββατοκύριακο (8 - 9 Φεβρουαρίου) με αντικείμενο τον απολογισμό της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «εσωκομματική αντιπολίτευση» ζητάει από τις εκλογές και μετά να γίνει μια αποτίμηση της κυβερνητικής πορείας του κόμματος προκειμένου, πριν προχωρήσει ο μετασχηματισμός και η διεύρυνση, να καταγραφούν τα λάθη προς αποφυγήν στο μέλλον. Η συζήτηση αυτή όμως δεν είναι ανέφελη, αντιθέτως αναμοχλεύει τα εσωκομματικά πάθη. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ (τηλεοπτικές άδειες) και η διαχείριση της ΕΡΤ με τον Νίκο Παππά να μπαίνει στο στόχαστρο.

Ως εκ τούτου, η ηγεσία πρότεινε μια Κεντρική Επιτροπή «σφήνα», ώστε το θέμα να συζητηθεί και να εκτονωθεί πολύ πριν από το συνέδριο.

Ωστόσο, τελικώς ανέκυψε μεγάλος καβγάς για το όνομα, που τελικώς φαίνεται να είναι μια από τις αιτίες που οδηγούν σε αναβολή της συνεδρίασης, βοηθούντος βέβαια και του ότι το απολογιστικό κείμενο που θα ετοίμαζε ομάδα υπό τον Δραγασάκη δεν ήταν έτοιμο εγκαίρως. Αυτό το τελευταίο θα συζητηθεί τελικώς σε νέα συνεδρίαση της Π.Γ., αύριο.

Η κόντρα για το όνομα είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αντανακλά τη συνολική διαφορά οπτικής που υπάρχει μεταξύ της ηγετικής ομάδας και της αντιπολίτευσης στο θέμα της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού.

Στην αντίληψη των στελεχών που συγκροτούν την εσωκομματική αντιπολίτευση η προσθήκη στο όνομα ενός προσδιορισμού που να παραπέμπει στη Σοσιαλδημοκρατία ή την Κεντροαριστερά στην ουσία υποκρύπτει την υποβάθμιση της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα την υποβάθμιση (ή ρευστοποίηση) του κόμματος σε σχέση με την «παράταξη», έννοια ευρύτερη που χρησιμοποιεί η ηγεσία προκειμένου να συμβολίσει τη διεύρυνση με δυνάμεις από τον κεντροαριστερό χώρο. Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσδώσει στη διεύρυνση πολιτικό - προγραμματικό χαρακτήρα και όχι στενά ιδεολογικό, καθώς κάτι τέτοιο θα στένευε τους όρους της διεύρυνσης.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση αποτελείται από μια άτυπη συμμαχία μεταξύ της ομάδας των «53» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Πάνος Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία, Μιχάλης Υδραίος κ.ά.), «ιστορικά» στελέχη του κόμματος όπως ο γραμματέας της Κ.Ε. Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης αλλά και ο Νίκος Βούτσης, ενώ με αυτή τη συμμαχία φαίνεται να συμπλέουν πρόσωπα όπως ο Δημήτρης Βίτσας αλλά εσχάτως και ο Γιάννης Δραγασάκης. Επικοινωνία με αυτό το κομμάτι διατηρεί και η νέα τάση «Αριστερό Δίκτυο» των αριστερών προεδρικών υπό τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Στο διά ταύτα των ημερών τα αίματα άναψαν από την πρόταση της τάσης των «προεδρικών» (Νίκος Παππάς, Νίκος Σκορίνης, Γιάννης Μπαλάφας, Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Τσίπρας κ.ά.) για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος στο πλαίσιο της προσυνεδριακής διαδικασίας αναφορικά με την προσθήκη ενός προσδιορισμού στο όνομα ώστε να σηματοδοτείται η διεύρυνση.

Σε εκκρεμότητα το όνομα

Η ιδέα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος που τελικώς προκρίθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ανεξαρτήτως περιεχομένου, θεωρήθηκε ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της συμμετοχής του κόσμου στις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Ωστόσο, μετά την έντονη αντίδραση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία αντιπρότεινε το δημοψήφισμα να γίνει για προγραμματικά ζητήματα (σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, προσφυγικό, περιβάλλον και εξορύξεις, εναντίωση στην καταστολή κ.ά.), παραμένει ως εκκρεμότητα το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, κάτι που φαίνεται ότι θα κριθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Οι «προεδρικοί» θεωρούν ότι οι αντιδράσεις στην πρότασή τους είναι «μειοψηφικές», ενώ διαφωνούν με το επιχείρημα πως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το όνομα θα προξενούσε διχασμό.

Σε κάθε περίπτωση στις επόμενες συνεδριάσεις και ζυμώσεις που μεσολαβούν ώς το διήμερο 15 -16 Φεβρουαρίου θα κριθεί αν και πώς θα τεθεί το ζήτημα, αν θα υπάρξει ψηφοφορία (στελέχη σημειώνουν με νόημα ότι έχουν πολύ καιρό να γίνουν ψηφοφορίες στην Κ.Ε.) ή αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει εισήγηση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Βέβαια, δεν είναι μόνο η πρόταση για το δημοψήφισμα που έχει αναστατώσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή απλώς αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα», όπως προαναφέρθηκε.

Ουσιαστικά «προεδρικοί» και «κομματικοί» μέσω δηλώσεων, διαρροών, κειμένων κριτικής που διακινούνται, διασταυρώνουν τα ξίφη τους το τελευταίο διάστημα με τους «κομματικούς» να κατηγορούν την πλειοψηφία για παρασκηνιακές ενέργειες που επιφέρουν την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους «προεδρικούς» να κατηγορούν την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι υπονομεύει τη διεύρυνση.

Παρέμβαση σε μάλλον εκτονωτική κατεύθυνση έκανε χθες και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος για το συγκεκριμένο ζήτημα του ονόματος δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να χάσει παρά μόνο να κερδίσει αν δίπλα στον υπάρχοντα τίτλο προστεθεί «το πρόσφυμα Προοδευτική Συμμαχία ή κάτι άλλο που να προσδίδει το εύρος της ατζέντας των θεμάτων, αλλά κυρίως της προέλευσης και της προσέλευσης του κόσμου στον οποίο θέλουμε να απευθυνόμαστε». Έχουμε συνομολογήσει, είπε, «ότι από αυτό το συνέδριο θα βγει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά, μάλιστα, πιστεύω ότι αυτό μπορεί να συνομολογηθεί και σε επίπεδο τίτλου μέσα από το συνέδριο: να συνομολογηθεί η έννοια ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ή Πράσινη Συμμαχία».

Υπό τον όρο ότι αυτά θα αποφασιστούν στο συνέδριο και όχι σε ένα προσυνεδριακό εσωκομματικό δημοψήφισμα, καθώς είναι ένα θέμα που δεν συγκεντρώνει συναίνεση, επομένως θα υπάρξουν «περιχαρακώσεις» και «στρατόπεδα».

«Ενότητα» και αιχμές

Την Τετάρτη, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία είναι σαφές ότι γίνεται προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις εσωκομματικού «σπαραγμού» και να σταλεί μήνυμα υπέρ της ενότητας στον στόχο της διεύρυνσης και της οργανωτικής ανασυγκρότησης και κατά των ενεργειών που προκαλούν εσωστρέφεια.

«Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει με ομοφωνία την ενότητα του κόμματος και των στελεχών της στον διακηρυγμένο στόχο της Κ.Ε. και του προέδρου του κόμματος, για τη διεύρυνση και την οργανωτική του ανασυγκρότηση» αναφέρεται.

Την ίδια ώρα εκπέμπεται μήνυμα αποδοκιμασίας κατά δημοσιευμάτων «που εμφανίζουν τον πλουραλισμό και τις διαφορετικές απόψεις ως αδυναμία ή άλλα που στρέφονται εναντίον κορυφαίων στελεχών του κόμματος». Η Π.Γ., τονίζεται, «θεωρεί ότι το μόνο που εξυπηρετούν είναι τους σκοπούς αντίπαλων πολιτικών κέντρων». Στη δεύτερη περίπτωση φωτογραφίζεται, κατά πληροφορίες, ο αρθρογράφος Γιώργος Λακόπουλος, του οποίου οι επιθέσεις στο πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη είναι συνεχείς εδώ και μήνες. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εκχωρήσει σε κανέναν το δικαίωμα της οργάνωσης της προσυνεδριακής συζήτησης και θα πορευτεί, όπως πάντα, με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας» καταλήγει το συγκεκριμένο μήνυμα.

Προκειμένου να εξομαλυνθεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, η Π.Γ. «προγραμμάτισε σειρά εξωστρεφών δράσεων, όπως π.χ. την κατάθεση πρότασης νόμου για τον κατώτατο μισθό, αλλά και παρεμβάσεων σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και η στήριξη της δημόσιας υγείας».

Οι δράσεις αυτές θα συζητηθούν αναλυτικά και στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, του διευρυμένου (40μελούς) οργάνου στο οποίο εκπροσωπούνται και οι σύμμαχοι.

ΣΥΡΙΖΑόνομασυνεδρίασηΚεντρική ΕπιτροπήIssue: 2111Issue date: 6-2-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα