Πρώτα Πρόεδρος, ύστερα εκλογικός νόμος

Όλο και περισσότερους οπαδούς αποκτά στην κυβέρνηση η ιδέα για αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση του 5% αντί του 3% που χρειάζεται ένα κόμμα για να μπει στη Βουλή. Και αυτό ενώ επίσημα οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος έχουν διαψεύσει αυτό το ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να θέλει να φέρει λίγο πιο κοντά τις εκλογές του 2027. Αντί δηλαδή

αυτές να γίνουν το καλοκαίρι του 2027, να γίνουν κάπου τον Μάρτιο, καθώς το δεύτερο εξάμηνο εκείνης της χρονιάς η χώρα μας θα έχει την προεδρία της Ε.Ε.

Με αυτά τα δεδομένα πολλοί θεωρούν ότι μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας η κυβέρνηση θα ξεκινήσει και επίσημα τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Άρχισε η «ζύμωση»

Ήδη στα ΜΜΕ υπάρχει αρθρογραφία και τοποθετήσεις που αποδομούν το ισχύον εκλογικό σύστημα με το επιχείρημα ότι ο πολυκερματισμός των κομμάτων στη Βουλή δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα το βασικό επιχείρημα για την αλλαγή του ποσοστού εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή είναι ότι η τωρινή ξεκίνησε οκτακομματική, σήμερα είναι εννεακομματική και, στην περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης κατορθώσει να δημιουργήσει δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα γίνει δεκακομματική.

Εάν τελικά η κυβέρνηση καταλήξει στην απόφαση να ανεβάσει τον πήχη εισόδου, τότε κάποια από τα υπάρχοντα ή ίσως και νέα κόμματα δεν θα καταφέρουν να αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Παράλληλα, το πρώτο κόμμα παίρνει κλιμακωτό μπόνους εδρών, ενώ ο πήχης της αυτοδυναμίας – με την ενισχυμένη αναλογική – εξαρτάται από το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα που δεν καταφέρνουν να περάσουν το κατώφλι της εισόδου στη Βουλή, που σήμερα είναι 3%.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην θέλει να αλλάξει το όριο της αυτοδυναμίας, καθώς αυτό θα δείξει ηττοπάθεια και θα περάσει στον πολίτη η εντύπωση ότι το κυβερνών κόμμα αμφισβητείται έντονα από τους ψηφοφόρους του. Ωστόσο, με κατώφλι στο 5%, αυξάνεται κατακόρυφα το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων και αυτομάτως κατεβαίνει το όριο της αυτοδυναμίας.

Γαλάζιοι παράγοντες λένε πάντως ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί κάποια λύση αφού το σίγουρο είναι ότι η Ν.Δ. δεν θα δει ούτε με τα κιάλια ποσοστά αυτοδυναμίας εάν το όριο παραμείνει εκεί όπου βρισκόταν στις προηγούμενες εκλογές.

Αυτό άλλωστε φαίνεται και σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τη Ν.Δ. να κινείται γύρω από το ποσοστό των ευρωεκλογών.

Τα ποιοτικά των ερευνών

Την ίδια στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν όλες τις δημοσκοπήσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η πρόσφατη μάλιστα μέτρηση που έκανε η GPO για τα «Παραπολιτικά» χτύπησε πολλά καμπανάκια. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τα ευρήματα, το 89,3% δυσκολεύεται σημαντικά στην καθημερινότητά του λόγω της ακριβείας, ενώ το 65,7% χαρακτηρίζει δύσκολη την οικονομική του κατάσταση.

Παράλληλα στο 54,6% των πολιτών δεν επαρκεί το εισόδημα για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, ενώ σχεδόν 3 στους 10 πιστεύουν ότι το βασικό πρόβλημα της ακρίβειας είναι τα χαμηλά εισοδήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 61,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες σε τρόφιμα και αγορές σούπερ μάρκετ, ενώ οι λογαριασμοί ενέργειας αποτελούν μία από τις κορυφαίες πηγές δυσκολίας για τα νοικοκυριά, καθώς το 67,2% δυσκολεύεται πολύ και αρκετά στην έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών.

Η κάλυψη των εξόδων στέγασης αποτελεί επίσης πρόκληση για πολλούς πολίτες που έχουν αυτό το έξοδο (πολύ & αρκετά 62,5%), ενώ εξίσου δύσκολη συνθήκη αποτελεί η κάλυψη των ιατρικών εξόδων για τους ερωτώμενους που αντιμετωπίζουν σχετικές δαπάνες (πολύ & αρκετά 59,9%).

Δυο πόρτες έχει η ζωή

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια που έχει για να αλλάξει η κατάσταση είναι περιορισμένα αφού βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης και τα προβλήματα παραμένουν ίδια. Αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού πάντως αναμένεται ότι θα αρχίσει η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να είναι σε δίλημμα για το στίγμα που πρέπει να έχει η πρόταση που θα καταθέσει. Εάν δηλαδή προτείνει τον Κωνσταντίνο Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε θα καταφέρει να κλείσει το εσωκομματικό μέτωπο με τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής είναι γέννημα – θρέμμα της δεξιάς παράταξης.

Εάν πάλι καταλήξει στο να παραμείνει στη θέση της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τότε μπορεί να έχει τη συναίνεση των άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ίσως του ΣΥΡΙΖΑ), θα έχει όμως συντηρήσει την γκρίνια που υπάρχει στο κόμμα του για την κεντροδεξιά στροφή της Ν.Δ.

Με δεδομένο ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς περιμένει στη γωνία για να εκφράσει τις αντιρρήσεις του – καθώς δεν έχει αποφασίσει να σιωπήσει μετά τη διαγραφή του από τη Ν.Δ. – όλα δείχνουν ότι ο Μητσοτάκης θα σκεφτεί πολύ την κάθε του απόφαση. Διότι το μόνο που δεν θέλει ο πρωθυπουργός τη συγκεκριμένη στιγμή είναι να ρίξει λάδι στη φωτιά με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση που ήδη υπάρχει μέσα στο κόμμα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρώτα Πρόεδρος,prota proedros