Πρώτο χτύπημα με δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος; – Οι ισχυρισμοί του Κιέβου και η προειδοποίηση του Κρεμλίνου

Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν τη Δευτέρα ότι έπληξαν επιτυχώς ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300 χρησιμοποιώντας όπλα που προμηθεύτηκαν από τη Δύση εντός ρωσικού εδάφους.

«Καίγεται όμορφα. Είναι ένα ρωσικό S-300. Σε ρωσικό έδαφος. Οι πρώτες ημέρες μετά την άδεια χρήσης δυτικών όπλων σε εχθρικό έδαφος» έγραψε στο Facebook η Ουκρανή υπουργός Ιρίνα Βέρεστσουκ, η οποία εκτελεί χρέη αναπληρώτριας πρωθυπουργού της χώρας, συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει το χτύπημα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα

ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να πραγματοποιήσει περιορισμένα πλήγματα χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα στη ρωσική επικράτεια γύρω από το Χάρκοβο, αφού πολλά ευρωπαϊκά έθνη είχαν άρει τους περιορισμούς στον τρόπο χρήσης των όπλων.

Ukraine using it's new ability to strike Russian territory with spectacular effect, taking out more of Russia's pricey and increasingly rare S-300/S-400 anti-aircraft batteries around Belgorod.

Footage from sad Russians yesterday. https://t.co/MNd9VFgLH2 pic.twitter.com/CplG0wMtL3

— Jay in Kyiv (@JayinKyiv) June 3, 2024

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση που περιγράφει η Vereshchuk προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ, ενώ και η ανάρτηση «κατέβηκε» από τον λογαριασμό της Ουκρανής πολιτικού, ενισχύοντας τις αμφιβολίες για το αν το Κιεβο προχώρησε σε αυτή την κίνηση.

Η Ουκρανία παρακαλούσε επί μήνες την Ουάσιγκτον να της επιτρέψει να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, καθώς η Μόσχα προελαύνει στο Χάρκοβο, γνωρίζοντας ότι τα στρατεύματά της θα μπορούσαν να υποχωρήσουν πίσω στο ρωσικό έδαφος για να ανασυνταχθούν και ότι οι αποθήκες πυρομαχικών της δεν μπορούσαν να στοχοποιηθούν με δυτικά όπλα.

Σύμφωνα με το CNN, η άδεια που χορηγήθηκε από τις ΗΠΑ ήταν και πρωτοποριακή και τολμηρή, αλλά δοκιμαστική και υπό όρους. Η Ουκρανία μπορεί να πλήξει μόνο στόχους γύρω από το Χάρκοβο και οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στο να μην επιτρέπουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα πιο ισχυρά πυρομαχικά που της έχουν δοθεί για να χτυπήσει τη Ρωσία: τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς γνωστούς ως ATACMS που μπορούν να πλήξουν στόχους 300 χιλιιμέτρων.

Αντίθετα, η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς γνωστούς ως GMLRS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων.

Για το λόγο αυτό, στρατιωτικοί αναλυτές επαίνεσαν την απόφαση, αλλά μετριάστηκαν οι προσδοκίες. Ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, είπε στο CNN ότι τα διασυνοριακά χτυπήματα με GMLRS θα επιτρέψουν στην Ουκρανία «να χτυπήσει ορισμένες ρωσικές περιοχές, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και αποθήκες ανεφοδιασμού. Δεν θα σταματήσει αλλά θα περιπλέξει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Χάρκοβο».

Ο Mathieu Boulegue, σύμβουλος στο Chatham House με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε στο CNN ότι η αλλαγή πολιτικής «δεν άλλαξε το παιχνίδι. Είναι ένα πρόσθετο για να αμυνθεί η Ουκρανία».

Εντωμεταξύ, η Ρωσία έχει ήδη λάβει ουκρανικά πλήγματα με δυτικά όπλα στο έδαφος το οποίο διεκδικεί.

Η Ουκρανία έχει στοχεύσει την κατεχόμενη Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, χρησιμοποιώντας πυραύλους «Storm Shadow» που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε επίσης χτυπήματα στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα στα τέλη του 2022, καθώς προσπάθησε να διεκδικήσει τις περιοχές που κατείχε η Ρωσία τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Τότε, όπως και τώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν με πυρηνικό όλεθρο σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη δυτική υποστήριξη. Πριν ο Μπάιντεν δώσει το πράσινο φως στο Κίεβο, ο Πούτιν είπε ότι η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρές συνέπειες», ιδιαίτερα για «μικρές και πυκνοκατοικημένες χώρες».

Χθες, μετά την απόφαση των ΗΠΑ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αντιμετωπίσουν «μοιραίες συνέπειες», αν δεν λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις της Μόσχας. «Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους Αμερικανούς ηγέτες να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς που μπορεί να έχουν μοιραίες συνέπειες. Για άγνωστους λόγους, υποτιμούν τη σοβαρότητα της απάντησης που μπορεί να λάβουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με τα πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Αναφέρθηκε σε σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είπε πως οι χώρες του ΝΑΤΟ παίζουν με τη φωτιά και κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια βαθύτερη παγκόσμια σύγκρουση — μια σειρά προειδοποιήσεων από τη Μόσχα σχετικά με τον κίνδυνο σοβαρής κλιμάκωσης.

«Καλώ αυτά τα πρόσωπα (στις ΗΠΑ)… να δαπανήσουν κάποιο από τον χρόνο τους, τον οποίο δαπανούν προφανώς σε κάποιου είδους βιντεοπαιχνίδια, κρίνοντας από την ελαφρότητα της προσέγγισής τους, για να μελετήσουν λεπτομερώς τι λέγεται από τον Πούτιν», είπε ο Ριαμπκόφ.

Ο Πούτιν έχει απευθύνει «μια πολύ σημαντική προειδοποίηση και αυτή πρέπει να ληφθεί [υπόψη] με τη μέγιστη σοβαρότητα», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν είπε πως η Δύση θα εμπλακεί απευθείας με τη χρήση όπλων της από την Ουκρανία για πλήγματα βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας, επειδή αυτές οι επιθέσεις θα απαιτούσαν τη βοήθεια των δορυφόρων, των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού της.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως το ΝΑΤΟ έχει δικαίωμα να βοηθήσει την Ουκρανία να υποστηρίξει το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της και πως αυτό δεν καθιστά το ΝΑΤΟ μέρος στη σύγκρουση.

Διαβάστε επίσης:

Πρώτο χτύπημα με δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος; Οι ισχυρισμοί του Κιέβου και η προειδοποίηση του Κρεμλίνου

Ισπανία: Στον ανακριτή η σύζυγος του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ – Ερευνάται για διαφθορά

Ισραήλ: Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης ο Νετανιάχου – Οι πιέσεις των ακροδεξιών και η οργή των πολιτών

Keywords
Τυχαία Θέματα