«Πρόβα» διεύρυνσης

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Ένα ακόμη βήμα προς την ανασυγκρότηση με τη νέα Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης

Ένα βήμα παρακάτω πάει η διεύρυνση και η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση για τη νέα Κεντρική Επιτροπή και συγκεκριμένα την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης.

Πρόκειται για ένα ευρύ όργανο που θα αποτελείται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,

μέλη που προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία, πρώην βουλευτές που δεν έχουν εκλεγεί καθώς και από προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Τα ονόματα των μελών αυτού του οργάνου, πέραν εκείνων της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που είναι γνωστά, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου αυτού θα γίνει το Σαββατοκύριακο.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο όργανο αριθμητικά, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι θα έχει έναν συμβολικό πολιτικό χαρακτήρα και όχι καθοδηγητικό. Άλλωστε, ώς το συνέδριο θεωρείται πιθανό να συνεδριάσει το πολύ δύο φορές ακόμη.

Ταυτόχρονα, επιδιώκεται να συγκροτηθεί και ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, μια διευρυμένη εκδοχή της Πολιτικής Γραμματείας με πρόσωπα από την Προοδευτική Συμμαχία. Σε κάθε περίπτωση, από την Κουμουνδούρου διευκρινίζεται ότι τα όργανα αυτά δεν έχουν τη νομιμοποίηση για να υποκαταστήσουν τα υφιστάμενα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ (Π.Γ., Κ.Ε.) τα οποία θα λειτουργούν κανονικά ώς το τέλος του συνεδρίου οπότε θα προκύψουν τα νέα όργανα.

Το συνέδριο, πλέον, φαίνεται ότι δρομολογείται για μετά το Πάσχα, ωστόσο, ύστερα από τις γιορτές αναμένεται να υπάρξει μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με αντικείμενο την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και της εκλογικής ήττας. Αυτό συμφωνήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εν είδει συμβιβαστικής λύσης καθώς το συγκεκριμένο αίτημα προβάλλει μια σειρά μεσαίων και πρωτοκλασάτων στελεχών (π.χ. Σκουρλέτης, Φίλης) έναντι της ηγεσίας, η οποία με τη σειρά της δεν ήθελε μια τέτοια συζήτηση να κυριαρχήσει στο συνέδριο.

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε τελικώς να υποχωρήσει στο πιεστικό αυτό αίτημα, υπό τον όρο της εκτόνωσης σε μια Κεντρική Επιτροπή. Άλλωστε και το συνέδριο έχει απομακρυνθεί αρκετά από τον χρόνο των εκλογών, ενώ, από την άλλη, κατ’ αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι αποκλείεται το ρίσκο της εσωστρέφειας και διασφαλίζεται ο «πανηγυρικός» χαρακτήρας που επιφυλάσσεται για το συνέδριο. Συνέδριο «τομής και συνέχειας» όπως λέγεται, προκειμένου να συμβολιστεί η διεύρυνση χωρίς να δοθεί από την άλλη το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνεται από την αρχή ή ότι εγκαταλείπεται προς χάριν ενός νέου κόμματος.

Γρήγορα βήματα για παν ενδεχόμενο

Πάντως, σταδιακά και παρά τις όποιες εσωτερικές ενστάσεις και διαφωνίες, το κόμμα αρχίζει και μπαίνει σε λογική σύνθεσης και όσμωσης με το «κομμάτι» της Προοδευτικής Συμμαχίας. Με άλλα λόγια, αρχίζει να προβάρει το «κοστούμι της διεύρυνσης» – πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε συμμετέχουν και στη διαμόρφωση του προγράμματος και στην εποπτεία των οργανωτικών θεμάτων προετοιμασίας του συνεδρίου.

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα ενδεχομένως βρίσκεται και το σενάριο των πρόωρων εκλογών το οποίο προωθούν διάφορα κέντρα το τελευταίο διάστημα, αποδίδοντας εν μέρει τη συζήτηση αυτή στο Μαξίμου. Εν ολίγοις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι στην πράξη η «σύνθεση» με το νέο στοιχείο πρέπει να λειτουργήσει γρηγορότερα και όχι με ρυθμούς συνεδρίου που δείχνουν να είναι πιο αργοί.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας μάλιστα, στο πλαίσιο της ανοιχτής συνέλευσης πολιτών στη Νίκαια, ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να σχολιάσει αυτά τα σενάρια προκειμένου να ανατρέψει το σκεπτικό με το οποίο πλασάρονται, ότι δηλαδή ο Μητσοτάκης σκέφτεται τις πρόωρες για να «κάψει» την απλή αναλογική και να προλάβει την ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κερδίσει και τις δεύτερες εκλογές και να κυβερνήσει στη συνέχεια απρόσκοπτα.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δώσει τη δική του οπτική, ότι δηλαδή αν προκύψουν πρόωρες εκλογές μέσα στο 2020 αυτές θα έρθουν ως αποτέλεσμα εσωτερικών αντιφάσεων στην κυβερνητική παράταξη αλλά και αποτυχίας στο πεδίο της οικονομίας και της υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων. Περαιτέρω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε πως αν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, οφείλεται στο ότι στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως έχουν κατασκευάσει μια επικοινωνιακή φούσκα και οι στόχοι για την ανάπτυξη π.χ. δεν πρόκειται να τους βγουν. Και προειδοποίησε ότι αυτοί που σχεδίαζαν την αριστερή παρένθεση θα καταλήξουν να υλοποιήσουν τη «δεξιά παρένθεση».

Στο μεταξύ, το προχθεσινό κάλεσμα του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στον νέο εκλογικό νόμο δεν πέρασε απαρατήρητο. Το δίλημμα του υπουργού «συναίνεση ή διπλές κάλπες», που επαναλαμβάνει τη θέση που έχει διατυπώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι μπορεί να διαβαστεί και σε συνάρτηση με τα σενάρια για πρόωρες που κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες μέσω δημοσιευμάτων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. Και ότι μπορεί, συνεπώς, να διαβαστεί και ως δίλημμα «συναίνεση ή διπλές κάλπες σύντομα». Πάντως, είτε ήταν στις προθέσεις του υπουργού να στείλει κι ένα έμμεσο μήνυμα για πρόωρες είτε όχι, στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να βρίσκονται σε εγρήγορση αναφορικά με τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών πιθανότατα στρέφεται και προς το εσωτερικό, υπό την έννοια ότι μεταφέρει το μήνυμα της ανάγκης να μην δίνονται πατήματα για εσωστρέφεια και να μην υπάρχει χαλάρωση. Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην έχει βρει τα πατήματά του και η ηγεσία δέχεται στο εσωτερικό την κριτική ότι δεν έχει ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους ή επικεντρώνεται σε θέματα που δεν αφορούν την κοινωνία.

ΣΥΡΙΖΑανασυγκρότησηΚεντρική ΕπιτροπήδιεύρυνσηεκλογέςΚυβέρνησηIssue: 2101Issue date: 28-11-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα