Προβλήματα στη σπονδυλική στήλη: Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο – Σύγχρονες θεραπευτικές λύσεις

ΥΓΕΙΑ

 

Μια από τις πιο συχνές ενοχλήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση. Πολλές φορές συμβαίνει σε νέα άτομα στην παραγωγική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής, η ικανότητα για εργασία καθώς και η συμμετοχή σε αθλητικές ή άλλες φυσικές δραστηριότητες. Η συχνότερη αιτία είναι η λεγόμενη νόσος του μεσοσπονδυλίου δίσκου δηλαδή μία αλλοίωση ενός ή περισσοτέρων από τους

μεσοσπονδυλίους δίσκους στην μέση.

Μία επίσης συχνή πάθηση είναι και η ισχιαλγία, ο πόνος δηλαδή που αντανακλά από τη μέση κατά μήκος του ποδιού και αρκετές φορές συνοδεύεται από μούδιασμα, απώλεια της αίσθησης και μυϊκή αδυναμία στο πόδι. Η αιτία του προβλήματος αυτού είναι η δισκοκήλη, μία βλάβη δηλαδή που προκαλεί μετατόπιση ενός τμήματος του πυρήνα του μεσοσπονδυλίου δίσκου προς τα πίσω σε σημείο που ασκεί πίεση σε μία νευρική ρίζα του ισχιακού νεύρου. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και αρκετά δυνατός σε σημείο που ο ασθενής αδυνατεί να επιστρέψει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ενώ μπορεί να προκληθούν σημαντικές παρατεταμένες ή και μόνιμες βλάβες στην λειτουργία των νεύρων του κάτω άκρου.

Τόσο στις μικρότερες ηλικίες όσο και αργότερα στη ζωή αρκετά συχνή είναι και η σκολίωση, μία σύνθετη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης και του κορμού που παρουσιάζεται κατά την ανάπτυξη σε παιδική ή εφηβική ηλικία και μπορεί κάποιες φορές αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί σωστά να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα και μόνιμη αναπηρία, ιδιαίτερα από την μέση ηλικία και αργότερα στη ζωή. Μια αυξανόμενη σε συχνότητα πάθηση της σπονδυλικής στήλης είναι και τα οστεοπορωτικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, γνωστά και ως 'καθίζηση σπονδύλου'. Τα κατάγματα αυτά συμβαίνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες, τις περισσότερες φορές σε γυναίκες με σημαντικό βαθμό οστεοπόρωσης.

Αρκετές και σημαντικές ιατρικές εξελίξεις έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια και εφαρμογή τους έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο την καθημερινότητα των ασθενών με παθήσεις σπονδυλικής στήλης. Από τις σημαντικότερες εξέλιξεις είναι η εφαρμογή μικροχειρουργικών τεχνικών στην αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης με κυριότερο παράδειγμα την μέθοδο της μικροχειρουργικής δισκεκτομής ή μικροδισκεκτομής. Πρόκειται για μια μικροχειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης της ισχιαλγίας που προκαλείται από δισκοκήλη στην οσφυϊκή περιοχή. Περιλαμβάνει μία πολύ μικρή τομή χαμηλά στη μέση και χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου για την ασφαλή, γρήγορη και αποτελεσματική αφαίρεση μίας δισκοκήλης και απελευθέρωση της πίεσης που ασκείται σε ένα νεύρο προκαλώντας την ισχιαλγία. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως από 20 έως 30 λεπτά με άμεση ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο καθώς και άμεση κινητοποίηση και επάνοδο στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής. Μία άλλη κατηγορία ιατροτεχνολογικών εξελίξεων των τελευταίων ετών είναι η εφαρμογή των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών στην αντιμετώπιση προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης. Η κυριότερη από αυτές τις τεχνικές είναι η ελάχιστη επεμβατική μέθοδος της διαδερμικής κυφοπλαστικής. Πρόκειται για μία μέθοδο αντιμετώπισης των συμπιεστικών οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η τεχνική συνίσταται στην διαδερμική (μέσω ειδικής βελόνας) εισαγωγή ειδικής σκληρυντικής ουσίας (οστικό τσιμέντο) στον σπόνδυλο που έχει υποστεί καθίζηση. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η ικανότητα του σπονδύλου να σηκώνει τα φορτία των καθημερινών κινήσεων και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο πόνος του κατάγματος. Λόγω της ελάχιστα επεμβατικής φύσης της διαδερμικής κυφοπλαστικής η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο είναι ταχύτατη και η επιστροφή στην ποιότητα ζωής προ του κατάγματος πολύ σύντομη.

Η πρώιμη διάγνωση των προβλημάτων σπονδυλικής στήλης επιτρέπει την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση πριν αυτά εξελιχθούν σε πιο σοβαρό στάδιο. Προς την κατεύθυνση αυτή οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται σε Ορθοπεδικό Χειρουργό με εξειδίκευση στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης όσο το δυνατόν ενωρίτερα όταν παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα.

Ο Δρ. Ιωάννης Καρνέζης είναι Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης με πολυετή εξειδίκευση στην χειρουργική όλων των προβλημάτων σπονδυλικής στήλης. Έχει εκπαιδευτεί εξ ολοκλήρου στην Αγγλία όπου και έχει περάσει τις εξετάσεις του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών, Ορθοπαιδικής ειδικότητας. Έχει εξειδικευτεί στις παθήσεις και την χειρουργική της σπονδυλικής στήλης στην Οξφόρδη. Έχει λάβει με διεθνείς εξετάσεις και τους δύο κορυφαίους τίτλους ορθοπαιδικής χειρουργικής FRCS(Tr&Orth) και FEBOT. Στην Αγγλία εργάστηκε συνολικά για δέκα χρόνια σαν χειρουργός και πανεπιστημιακός δάσκαλος στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Bristol. Τα τελευταία δέκα χρόνια, λόγω της ενεργής έρευνάς του στην ανάπτυξη νέας μεθόδου χειρουργικής θεραπείας της σκολίωσης, ο Δρ. Καρνέζης είναι ένας από τους παγκόσμια αναγνωρισμένους χειρουργούς στην κατανόηση του μηχανισμού της σκολίωσης και την ανάπτυξη μεθόδων χειρουργικής διόρθωσης.

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Καρνέζης, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου “Yγεία”.

(www.spinecentre.gr)

σπονδυλική στήληπροβλήματαπόνοςθεραπείαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα