Προβληματισμός στο Μαξίμου από την… «αυτονόμηση» Δένδια

Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, είχε την τιμητική του: αφήνοντας στην άκρη για λίγο τις δημοσκοπήσεις που τον βγάζουν ως τον πιο δημοφιλή υπουργό της κυβέρνησης, ο Κερκυραίος πολιτικός φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία του με παρεμβάσεις που, ούτε λίγο ούτε πολύ, έμοιαζαν να παίρνουν αποστάσεις από κεντρικές «γραμμές» της κυβέρνησης ή να δείχνουν ένα είδος, ας πούμε, «αυτονόμησης» του υπουργού.

Πάρτε για παράδειγμα το «πηγαδάκι» με κάμποσους βουλευτές της ΝΔ στο εντευκτήριο

της Βουλής, στο περιθώριο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Αφού στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας είχε ξεκαθαρίσει ότι «απέναντι μας είναι αποβατικός στόλος της Μεσογείου» , υπερασπιζόμενος κατ’ αυτό τον τρόπο τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες της χώρας, βρέθηκε με μεγάλη ομάδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να συζητά περί ανέμων και… μουστακιών, ωστόσο, η ουσία βρίσκεται στο ότι φάνηκε να στέλνει και εσωκομματικό «μήνυμα».

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας στο συνέδριο του «Βήματος» για την εξωτερική πολιτική φάνηκε να ασκεί κριτική στη στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά στον διάλογο με την Τουρκία, καθώς σημείωσε ότι η Τουρκία «διευρύνει την ατζέντα των αξιώσεων απέναντι στην πατρίδα μας» και υπογράμμισε ότι «πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία. Όμως αυτό σημαίνει ότι θέτουμε πάντοτε τα απαράδεκτα των τουρκικών θέσεων, όπως είναι το casus belli», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «μία διαπραγμάτευση χωρίς κανένα κανόνα, δεν είναι διαπραγμάτευση. Μπορεί να είναι ποίηση, να είναι λογοτεχνία. Δεν είναι διαπραγμάτευση».

Μια τρίτη κίνηση – που προήλθε από το ΓΕΕΘΑ, αλλά προφανώς δεν έγινε εν αγνεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας – ήταν η ανακοίνωση για το «λουκέτο»/συγχώνευση δέκα στρατοπέδων σε ολόκληρη τη χώρα ως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ προαναγγέλθηκαν κι άλλα κλεισίματα στρατοπέδων ως τα τέλη Μαρτίου του 2025. Είναι γνωστό – ο ίδιος ο Ν. Δένδιας το είχε προαναγγείλει – ότι στο πλαίσιο της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων θα κλείσουν συνολικά 137 στρατόπεδα. Ωστόσο, η… σπουδή της ανακοίνωσης των πρώτων λουκέτων και μάλιστα σε λιγότερες από 15 μέρες προκαλεί εντύπωση – ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι υπήρχαν προβληματισμοί και από κυβερνητικούς βουλευτές.

Και το… κερασάκι στην τούρτα ήλθε από την αναθεώρηση του Στρατιωτικού Κανονισμού, που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος προβλέπει ότι «στις Μονάδες Εθνοφυλακής δύναται πλέον όπως υπηρετεί και γυναικείο προσωπικό επί εθελοντικής βάσης, το οποίο προέρχεται από την εφεδρεία και διαμένει μόνιμα στην οικεία περιοχή». Σημειώνεται εδώ ότι στην ομιλία για τον προϋπολογισμό, ο Ν. Δένδιας είχε μιλήσει για την «απειλή» του δημογραφικού, λέγοντας ότι «η χώρα αντιμετωπίζει απειλή, αν συνεχίσουμε θα είμαστε μια χώρα 7 εκατ. κατά πλειοψηφία γερόντων… Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα, ο χρόνος είναι απολύτως πιεστικός, το δημογραφικό είναι η πρώτη απειλή για ασφάλεια της χώρας»,και προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται διάφορες κινήσεις, ξεκινώντας από την εθελοντική στράτευση των γυναικών.

Προσθέστε στα παραπάνω και την τελευταία δημοσκόπηση της ALCO, σύμφωνα με την οποία ο μόνος τομέας πολιτικής που η κυβέρνηση παίρνει θετικό πρόσημο είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπου οι θετικές κρίσης φτάνουν το 49%, αλλά και το γεγονός ότι ο Ν. Δένδιας εμφανίζεται ως ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, τόσο στο σύνολο των ερωτηθέντων όσο και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και γίνεται κατανοητό γιατί υπάρχει προβληματισμός για τις κινήσεις του Κερκυραίου πολιτικού, το όνομα του οποίου, υπενθυμίζεται, είχε «παίξει» και για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από Λίβανο: Ζωτικής σημασία η εφαρμογή της εκεχειρίας για την ευρύτερη περιοχή

Μητσοτάκης στον Λίβανο: «Μετά την επίτευξη της εκεχειρίας και τις εξελίξεις στη Συρία έχουμε πολλά να συζητήσουμε»

Μπάχαλο με τον αστυνομικό της Βουλής: Tο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαψεύδει τον υφυπουργό Νικολακόπουλο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προβληματισμός, Μαξίμου, Δένδια,provlimatismos, maximou, dendia