«Ψαλίδι» στις στήλες γνώμης από εκδοτικό όμιλο 250 εφημερίδων και ιστοσελίδων (photos)

Αίσθηση έχει προκαλέσει, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, η απόφαση του εκδοτικού ομίλου Gannett (εκ των μεγαλύτερων οργανισμών ΜΜΕ της Αμερικής) να περιορίσει σε δραστικό βαθμό τα άρθρα γνώμης συντακτών ή συνεργατών στις εκδόσεις της, έντυπες και ψηφιακές.

Τα editorials και η γενικότερη αρθρογραφία περιορίστηκαν σε ορισμένες ημέρες της εβδομάδας και σε ορισμένες στήλες αντί της καθημερινής βάσης που δημοσιεύονταν.

Αντί αυτών δίνει χώρο σε στήλες- και σελίδες- στην επικοινωνία

με το αναγνωστικό κοινό/χρήστες– συνδρομητές του και με έμφαση στις τοπικές ειδήσεις, σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης με την κοινωνία, τις επιμέρους κοινότητες.

Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη από τη μια στιγμή στην άλλη. Προηγήθηκε μια σειρά από έρευνες αναγνωσιμότητας σε βάθος χρόνου από ομάδα εργασίας αποτελούμενη από δημοσιογράφους των ΜΜΕ του Ομίλου (στον οποίο ανήκει και η περίφημη USA TODAY).

Τα ευρήματα των ερευνών που οδήγησαν στον αναπροσανατολισμό των εκδόσεων ήταν:

Οι αναγνώστες/χρήστες-συνδρομητές δεν θέλουν να τους κάνουν «κήρυγμα» ή να πατρονάρουν τη σκέψη τους.Τα συνηθισμένα κύρια άρθρα, οι στήλες που αφορούν στο συνδικαλισμό, στήλες με άποψη και άρθρα εξωτερικών συνεργατών, εμφανίζονται να έχουν τη χαμηλότερη αναγνωσιμότητα στο διαδίκτυο.Οι αναγνώστες μπορούν να βρουν και να διαβάσουν απόψεις για πλείστα όσα ζητήματα εθνικής σημασίας στο ίντερνετ, όποτε αναπαραγωγή αυτού του είδους περιεχομένου σε τοπικό επίπεδο αποτελεί χάσιμο χρόνου, χώρου και προϋπολογισμού.Στο ίντερνετ οι αναγνώστες δεν μπορούν εύκολα να διακρίνουν τα άρθρα γνώμης/άποψης από τις ειδήσεις.Ποικίλες αντιδράσεις

Στις κατευθυντήριες γραμμές, σε έγγραφο εσωτερικής κυκλοφορίας στα Μέσα που έχει κάτω από την «ομπρέλα» του ο όμιλος Gannett τονίζεται ότι «εμπειρογνώμονες από κατά τόπους κοινωνίες δεν έχουν την ίδια αξία με τις ίδιες κατεστημένες ομιλούσες πολιτικές κεφαλές και εκπροσώπους του κυβερνητικού μηχανισμού».

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν μια ισχυρή πρόταση, αναφέρουν επιτελικά στελέχη του ομίλου, δεν είναι όμως «διάταγμα» και εναπόκειται στους συντάκτες να προσαρμόσουν τις γενικές αρχές σε αυτό που θεωρούν ότι ταιριάζει καλύτερα στο αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνονται.

Υπήρξαν αντιδράσεις εντός και εκτός ομίλου. Παλαίμαχοι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν θεωρώντας ότι οι αλλαγές είναι συγκεκαλυμμένη περιστολή δαπανών αλλά και παραίτησης από την «αρχή» πως μια εφημερίδα πρέπει, εφόσον υποστηρίζει κάτι, να το λέει τακτικά. Να τονίζει τη «γραμμή» της δηλαδή.

Σύνδεση με την κοινωνία, διαφάνεια στην σχέση με την κυβέρνηση

Αρθρογράφος σε έγχαρτη έκδοση του ομίλου διαμαρτυρήθηκε μέσω της στήλης του διαπιστώνοντας ότι άλλες στήλες γνώμης που δημοσιεύονταν καθημερινώς, εξαφανίστηκαν χωρίς εξήγηση, κατανοεί όμως το λόγο. «Δεχόμαστε μια πίεση να συγκεντρώσουμε όσο περισσότερες συνδρομές γίνεται καθώς αυτές συμβάλλουν στη βιωσιμότητα μας αλλά και για να προοδεύουμε, όμως θεωρώ τέτοιες κινήσεις παράλογες. Αισθάνομαι επίσης έντονα ότι ως τοπικό έντυπο στόχος είναι η καθαρή επικοινωνία με τους αναγνώστες και η διαφάνεια σε σχέση με την κυβέρνηση. Θα έπρεπε να είχαμε κάνει καλύτερη δουλειά στην επικοινωνία και για αυτό ζητώ συγγνώμη από εσάς, τους αναγνώστες μας», έγραψε ο Τζον Μπόιλ , δημοσιογράφος σε τοπική εφημερίδα του  Gannett.

Ο αρθρογράφος, Λούκας Γκραντμάγερ, από διαφορετικό έντυπο του Gannett, έγραψε σε στήλη του, σύμφωνα και με το ινστιτούτο σπουδών ΜΜΕ Poynter, τον μη κυβερνητικό ερευνητικό οργανισμό που μελετά το χώρο της δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ: «Πολλοί από εσάς μάς είπατε ότι έχετε κουραστεί από το περιεχόμενο γνώμης που: Επαναλαμβάνει την ίδια παλαιοκομματική ατζέντα συζήτησης, υποδαυλίζει το διχασμό αντί να δίνει λύσεις, κάνει τους αναγνώστες με διαφορετικές απόψεις να αισθάνονται ότι κάποιοι τους κάνουν κήρυγμα παρά ότι τους σέβονται.

Δημοσιογραφία που θα δίνει λύσεις

Θα δώσουμε έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα και στο εξής η σελίδα γνώμης θα δημοσιεύεται μόνον τις Πέμπτες. Το τετρασέλιδο αρθρογραφίας στην Κυριακάτικη έκδοση θα παραμείνει. Το υπόλοιπο περιεχόμενο θα καλύπτει την τοπική κοινωνία και την περιφέρεια με έμφαση στις λύσεις και στον εντοπισμό προβλημάτων».

Πολλές φωνές αντίρρησης συνοψίζονταν στην θέση «τί είναι μια εφημερίδα χωρίς την άποψη των συντακτών». Στο μεταξύ η δημοσιογράφος Αμέλια Ρόμπινσον έδωσε μια άλλη οπτική. Σε άρθρο της σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται την δουλειά της ως «πλατφόρμα για ανταλλαγή ιδεών» αντιλαμβανόμενη τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή συζητήσεων.

Ο όμιλος Gannett στην- περιοδική- έρευνα στρατηγικής που τιτλοφορεί «Συστάσεις στο περιεχόμενο Γνώμης», περιληπτικά περιγράφει τις υποδείξεις ως «ιδέες που βασίζονται σε έρευνες για έναν πιο έξυπνο, ακριβή, εποικοδομητικό διάλογο στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η ειδησεογραφία μας». Στο τέλος της ημέρας ακόμα για έναν ισχυρό εκδοτικό οργανισμό ενημέρωσης, όπως ο Gannett, η γνώμη των αναγνωστών/χρηστών είναι βαρύνουσα, αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αποτελεί αναγνώριση – παραδοχή ότι ακριβώς σε αυτούς εδράζεται η ισχύς του εκδοτικού οργανισμού ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Το live κρατουμένου από τη φυλακή και η ανησυχία της Σκορδά: «Δεν θέλω να με κυνηγά κάποιος» (Video)

Μυρωδιά «Νύχτας» από τον Alpha και με την φωνή της Γιώτας Νέγκα (Photos/Video)

Ποδόσφαιρο: ΕλλάδαΚύπρος στον Alpha

Keywords
Τυχαία Θέματα