Ψήφος εμπιστοσύνης η επενδυτική έκρηξη από ψηφιακούς κολοσσούς στην Ελλάδα

Η Microsoft, η Amazon και η Google έχουν ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια η Ελλάδα σύντομα θα αποτελεί μία από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που θα φιλοξενεί και τους τρεις ψηφιακούς κολοσσούς. Αυτή η επενδυτική έκρηξη συνιστά μία ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας προς την κυβέρνηση και την ψηφιακή πρόοδο που έχει συντελεστεί την τελευταία τριετία. Γιατί όμως η Ελλάδα αναγνωρίζεται πλέον ως επενδυτικός προορισμός και σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή;

Η κυβέρνηση υλοποίησε καταρχάς ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων στο σύνολο του κυβερνητικού έργου και υιοθέτησε τολμηρές πολιτικές, όπως το Cloud-first policy. Κατάφερε να βγει από την «λίστα 301» των ΗΠΑ που αφορά χρήση πειρατικού λογισμικού, ενώ παρουσίασε πρώτη από τα κράτη της ΕΕ το εθνικό της σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει σταθερά πρωτοβουλίες στις κρίσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές χώρες, από την τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό έως την πανδημία και την ουκρανική σύρραξη.

Η ψηφιακή πολιτική δεν αποτελεί απλώς μία μεταρρυθμιστική δράση που θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Πρωτίστως αποτελεί μία κοινωνική πολιτική με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Το 2022 στην Ελλάδα αναμένεται οι ψηφιακές συναλλαγές να αγγίξουν το 1 δισ., ενώ το 2018 ήταν 9 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ενήλικος γλυτώνει πάνω από 100 ουρές το χρόνο. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ψηφιακή πρόοδος να διατηρήσει τον εκθετικό της χαρακτήρα τα επόμενα χρόνια. Σκοπός είναι όλες οι συνδιαλλαγές με το κράτος να απλοποιηθούν και να ενταχθούν στο gov.gr ώστε να πραγματοποιούνται χωρίς μετακινήσεις, ουρές, έξοδα, απλώς με μερικά κλικς.

Από την 1η Νοεμβρίου, 500.000 περίπου δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και μπορούν να εξυπηρετούνται από τα «ψηφιακά ΚΕΠΑ». Η καινοτομία διευκολύνει δραστικά την καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία, ενώ παράλληλα προσφέρει στο κράτος τη δυνατότητα να συλλέξει πληροφορίες για επιπλέον παρεμβάσεις.

Το 20% των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, ήτοι 440 έργα, θα είναι ψηφιακά και είναι αποτυπωμένα στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι το 2025 η Ελλάδα να έχει πραγματοποιήσει το ψηφιακό άλμα με σκοπό να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών. Η Ελλάδα αλλάζει με έργα.

*O Ξενοφών Μπαραλιάκος είναι οικονομολόγος – Βουλευτής Πιερίας με τη Νέα Δημοκρατία

Keywords
Τυχαία Θέματα