Ψωμί της Μέσης Ανατολής με μίγμα μπαχαρικών

Cucina povera

 

Αυτό που διαφοροποιεί και κάνει αυτό το ψωμί από τη Συρία, τόσο ιδιαίτερο, είναι το μείγμα μπαχαρικών και βοτάνων. Είναι τόσο πικάντικο και χορταστικό που μπορεί να αποτελέσει από μόνο του κυρίως γεύμα.

Γίνεται γρήγορα, χωρίς πολλά φουσκώματα και τα αρώματά του την ώρα που θα ψήνεται θα σας ταξιδέψουν σε χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Υλικά

450 γραμμάρια αλεύρι για ζυμώματα (μπορεί το 1/3 να είναι με αλεύρι γ.ο.χ.) + λίγο επιπλέον για πασπάλισμα του πάγκου

12 γραμμάρια ξηρή μαγιά

12,5

γραμμάρια ζάχαρη λευκή

5 γραμμάρια αλάτι

275 γραμμάρια χλιαρό νερό

50 γραμμάρια ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα του ψωμιού από πάνω

10 γραμμάρια μίγμα αρωματικών (ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι, αλάτι, πάπρικα, θρούμπι, εστραγκόν, σουσάμι) που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ή να το αγοράσετε έτοιμο σαν μεσογειακό ή ιταλικό μίγμα ή για σαλάτα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολάκι 50 γραμμάρια από το χλιαρό νερό, 50 γραμμάρια από το αλεύρι και λίγη από τη μαγιά (4 γραμμάρια περίπου), ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένα σε ένα ζεστό μέρος. Θέλουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει λίγο το προζύμι που δημιουργήσαμε. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και την υπόλοιπη μαγιά. Κρατάμε μια κουταλιά από το μίγμα μπαχαρικών στην άκρη και ρίχνουμε την υπόλοιπη ποσότητα στο μίγμα με το αλεύρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το προζύμι. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε είτε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα ή με τα χέρια μας για 10 λεπτά. Θέλουμε η ζύμη να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας. Πλάθουμε σε στρογγυλό καρβελάκι , αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά που έχουμε κρατήσει. Σκεπάζουμε και βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος (π.χ. το φούρνο μας, που το έχουμε ζεστάνει μόνο με το λαμπάκι ανοιχτό) για 20’ μέχρι να φουσκώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 35-45 λεπτά περίπου. Δεν θα ροδίσει έντονα, θα πάρει ένα σκούρο μπεζ χρώμα. Το ψωμί αυτό βγαίνει μαλακό με ελαφριά κόρα και πλούσια αρώματα, σαν το πολυτελείας, αλλά ελαφρά πικάντικο.

συνταγήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα