Ψυχροπολεμικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ - Το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί ο κυβερνητικός ανασχηματισμός που όπως όλα δείχνουν θα είναι ευρύς και θα υπερβαίνει την αντικατάσταση των διαφωνούντων υπουργών που καταψήφισαν τη συμφωνία είτε παραιτήθηκαν είτε όχι (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ησυχος, Βαλαβάνη).

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση δεν αναμένεται να προχωρήσει ως κάτι άλλο παρά ως κυβέρνηση μειοψηφίας στηριζόμενη στις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ, καθώς ο πρωθυπουργός

δε φαίνεται διατεθειμένος να πάει σε μια κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού από την παρούσα Βουλή (ούτε η αντιπολίτευση ΝΔ- Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να συγκυβερνήσει σε αυτή τη φάση).

Αυτό προκύπτει και από τα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του στη σύσκεψη στο Μαξίμου απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματος και τους 32 βουλευτές που ψήφισαν "όχι": Η επιλογή των συντρόφων μας, είπε, "καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της Αριστεράς, καθώς είμαι πλέον αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων".

Ωστόσο, στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην κυβερνητική σύσκεψη, η οποία διέρρευσε επισήμως (απ' όπου και το παραπάνω απόσπασμα) φαίνεται να ασκείται πίεση στους διαφωνούντες να αναθεωρήσουν τη στάση τους εν όψει και τις επικείμενης δεύτερης ψηφοφορίας, ωστόσο δεν υπονοείται πουθενά η επιβολή πειθαρχικών μέτρων στους βουλευτές που ψήφισαν "όχι", ενώ για τους βουλευτές που ψήφισαν "παρών" και τη βουλευτή που απείχε, φαίνεται στην παρούσα φάση να μη γεννάται θέμα.

Την ίδια ώρα όσοι καταψήφισαν και κυρίως το συμπαγές κομμάτι της Αριστερής Πλατφόρμας δείχνει να μην είναι διατεθειμένο να προβεί σε πιο δραστικές κινήσεις. Το κομμάτι αυτό δηλώνει ότι στηρίζει την κυβέρνηση (επιχείρημα στο οποίο ο πρωθυπουργός απαντά ότι η στήριξη αυτή είναι "έωλη") και μάλλον ούτε αυτό θα τεντώσει το σκοινί σε μια στιγμή που η αντίθεση στη συμφωνία που εκφράζει δείχνει να είναι πλειοψηφική στο κόμμα, καθώς στο επίπεδο της Κεντρικής Επιτροπής τα 109 μέλη έναντι 201 στο σύνολο διαφωνούν με την υπογραφή της συμφωνίας. Διαμορφώνεται με άλλα λόγια μια "ψυχροπολεμική" ισορροπία εντός του κόμματος, την οποία πιθανότατα κανείς δε θα αναλάβει να διαταράξει, μέχρι νεωτέρας...

ανασχηματισμόςΚυβέρνησηΤσίπραςΛαφαζάνηςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα