Πτώση πληρότητας στα ξενοδοχεία της Αθήνας για 5ο συνεχή μήνα – Νέα άνοδος στη μέση τιμή

Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα παρουσίασε μείωση. Συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2023, η συνολική ζήτηση μειώθηκε κατά 1,2%.

Στις υπόλοιπες μεσογειακές πόλεις-ανταγωνιστές, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: στη Βαρκελώνη η πληρότητα μειώθηκε κατά 1,4%, στη Μαδρίτη παρέμεινε σταθερή, ενώ στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη αυξήθηκε κατά 2,5% και 5,5% αντίστοιχα.

Αναφορικά με τη Μέση Τιμή Δωματίου (ADR), η Αθήνα

σημείωσε αύξηση 8,1% τον Σεπτέμβριο του 2024 σε σύγκριση με το 2023. Αντίθετα, στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη η μέση τιμή μειώθηκε κατά 8,3% και 3,8% αντίστοιχα, ενώ η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη παρουσίασαν σημαντική αύξηση 19,5% και 18,9% αντίστοιχα.

Στο επίπεδο του 9μηνου, η πληρότητα της Αθήνας αυξήθηκε κατά 1,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση στη Μαδρίτη και την Κωνσταντινούπολη αυξήθηκε κατά 4,7% και 6,6% αντίστοιχα, ενώ στη Ρώμη και τη Βαρκελώνη παρέμεινε σταθερή. Στις συγκρίσεις μεταξύ των μεσογειακών πόλεων, μόνο η Βαρκελώνη παρουσίασε υψηλότερα επίπεδα πληρότητας από την Αθήνα. Παρά την αύξηση του ADR κατά 8,9% στο 9μηνο 2024/2023, η Αθήνα εξακολουθεί να είναι πίσω σε σύγκριση με τη Μαδρίτη, η οποία κατέγραψε αύξηση 16,3%, και τη Βαρκελώνη, που σημείωσε αύξηση 9,5%. Στη Ρώμη, οι τιμές του ADR αυξήθηκαν ελαφρώς, ενώ στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκε μείωση.

Η τουριστική κίνηση στην Αθήνα συνοδεύεται από ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων, οι οποίες φαίνεται να ξεπερνούν τις προβλέψεις της προηγούμενης δεκαετίας, με πολλούς να εκφράζουν ανησυχίες για τον «υπερτουρισμό». Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών τονίζει ότι έχουμε ερωτήματα σχετικά με την προετοιμασία του προορισμού για την υποδοχή αυξανομένων επισκεπτών. Είναι οι υφιστάμενες υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, οδικά δίκτυα κ.λπ.) επαρκείς; Λαμβάνονται υπόψη οι νέες ανάγκες των πολιτών και επισκεπτών στα μελλοντικά σχέδια; Είναι γνωστό πότε και πώς οι κρατικοί και επιστημονικοί φορείς θα καθοδηγήσουν τις τοπικές κοινότητες και τις αρμόδιες αρχές για την αναβάθμιση των υποδομών;

Εν κατακλείδι, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με την ικανότητα των υποδομών και υπηρεσιών να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού και των επισκεπτών της Αθήνας. Επιπλέον, οι πρόσφατες μελέτες για την «φέρουσα ικανότητα» του προορισμού, που δρομολογήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων, θα πρέπει να εστιάσουν στην ανάγκη συνεχούς βελτίωσης των υποδομών.

Όπως σημειώνει η Ένωση «θεωρούμε αναγκαίο να θωρακιστεί η Αθήνα απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις, όπως οι κλιματικές αλλαγές, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η παλαιότητα των υποδομών. Οι στρατηγικές μας θα πρέπει να περιλαμβάνουν την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και την ενίσχυση των υποδομών της πόλης».

Διαβάστε επίσης:

Eldorado Gold: Μετριάζει τους στόχους του 2024 – Αυξημένη παραγωγή χρυσού κατά 13% στην Ολυμπιάδα

Metlen: Σε λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο σε Ιταλία για τη Saint Gobain

Σημαντική βελτίωση στα μεγέθη του ΔΑΑ έφερε η αυξημένη επιβατική κίνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα