Πυγμαχία και μελλοντολογία

Στα νιάτα μου ήμουν πυγμάχος, έδινα και έτρωγα ξύλο, πάντως μια φορά έτυχε να πέσω σε σκληρό αντίπαλο. Από τον πρώτο γύρο είχα φάει της χρονιάς μου, ενώ στο πέρας του δεύτερου γύρου έφτασα να ακουμπάω αποσβολωμένος στα σκοινιά. Τότε ήρθε ο προπονητής μου, με πλησίασε και, όπως ήμουν καθισμένος στην άκρη του ρινγκ, άρχισε να μου ψιθυρίζει στο αυτί: «Να τρως πάντα ψωμί ολικής αλέσεως. Να αποφεύγεις το κόκκινο κρέας, να προτιμάς κοτόπουλο, ψάρια, γαλοπούλα,

λαχανικά, να παίρνεις τρεις μερίδες φρούτα την ημέρα, ξηρούς καρπούς και άφθονο ελαιόλαδο. Λίγο κρασί δεν βλάπτει». Τον κοίταξα κατάπληκτος και του είπα: «Τώρα όμως τι γίνεται;».

Πρόσφατα ο Δήμος Θεσσαλονίκης οργάνωσε συνέδριο με θέμα «Κλιματικά ουδέτερη Θεσσαλονίκη». Με στόχο βέβαια την αναγνώριση των παγκόσμιων προκλήσεων και «τον ρόλο των πόλεων να ενεργούν προληπτικά για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και να εφαρμόζουν ισχυρές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων. Η κύρια πρόκληση της πόλης είναι να προσαρμοστεί γρήγορα στις βιώσιμες συστημικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του επανασχεδιασμού και της παροχής αστικών υποδομών και υπηρεσιών που ενισχύουν τη συμμετοχή των πολιτών και τη συνδεσιμότητα, διαμορφώνουν μια ακμάζουσα και βιώσιμη πόλη, οικοδομούν μια δυναμική αστική οικονομία, ενώ παράλληλα ανταποκρίνονται και υποστηρίζουν την κλιματική ανθεκτικότητα και τη διαχείριση καταστροφών».

Μάλιστα. Με πολλές συμμετοχές, με δημάρχους από την Αθήνα, την Κοζάνη, την Καλαμάτα, τα Γιάννενα, τα Τρίκαλα, τη Λεμεσό. Τα πρόσωπα που μετέχουν είναι όλα δοκίμως εργασθέντα για την πόλη. Ο κύριος Δούκας, αφού απέτυχε να εκπροσωπήσει το ΠΑΣΟΚ, το ’ριξε στην ανάπλαση του αστικού χώρου, δηλαδή στη διόρθωση των πεπραγμένων Μπακογιάννη. Στο μέλλον βεβαίως.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σκέπτεται για τη φύτευση δένδρων, σκέπτεται να μετατρέψει τον χώρο της Έκθεσης σε πάρκο – βεβαίως, στο μέλλον. Σκέπτεται να αρχίσει τον περιορισμό του ΙΧ, να καταργήσει την κυριαρχία των τραπεζοκαθισμάτων στον δημόσιο χώρο, όμως είναι σε σκέψεις.

Να ορισμένα από τα θέματα του Συνεδρίου, που ετοιμάστηκε σε χρόνο ρεκόρ:

1. Εφαρμοστικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεών της στη Θεσσαλονίκη. Έξι Ακραία (Α)ΦΥΣΙΚΑ φαινόμενα: Καύσωνες και Ξηρασία – Περιαστικές και Αστικές Πυρκαγιές – Κεραυνοπτώσεις και Ξηρές Καταιγίδες – Ραγδαίες βροχοπτώσεις και Πλημμύρες – Ανεμοθύελλες – Ανεμοστρόβιλοι και το Φαινόμενο Ψυχρής Λίμνης – Αλλαγή Παραμέτρων Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.

2. Κλιματική Ουδετερότητα 2030, από τη Δέσμευση στην Εφαρμογή. Έξι δράσεις για την Ανθεκτικότητα και την Κλιματική Ουδετερότητα: Ηλεκτρισμός και ΑΠΕ – Κτίρια και Θέρμανση – Μετακίνηση και Logistics – Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων – Χρήσεις Γης και Περιβάλλον – Έξυπνη Πόλη και Διακυβέρνηση.

Όλα καλά, εμείς οι κοινοί θνητοί ελπίζουμε στο μέλλον. Προς το παρόν τρώμε της χρονιάς μας.

* Ο Γιάννης Σχίζας είναι συγγραφέας

Keywords
Τυχαία Θέματα