Πυρά από όλες τις πτέρυγες της Βουλής κατά της Ζ.Κωνσταντοπούλου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σφοδρά πυρά αντιπολίτευσης αλλά και συμπολίτευσης συγκέντρωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την θυελλώδη συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αφορμή για τη δημιουργία έντασης στην είχε δώσει η πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που τελικά την απέσυρε, να διεξαχθεί

η ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. Αίτημα της Χρυσής Αυγής, το οποίο απερρίφθη, καθώς δεν τηρούσε τις προϋποθέσεις που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής.

«Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε οδηγεί στην απαξίωση της Βουλής, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας το κλίμα έντασης που πυροδοτήθηκε επί διαδικαστικών θεμάτων, ενώ έκανε λόγο για ατυχείς χειρισμούς.

«Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, συμπαγώς και ομόθυμα, είναι απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα που λέγεται Χρυσή Αυγή. Με βάση το Σύνταγμα και τον νόμο, πρέπει να κριθεί η δραστηριότητά της και η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί και όλα να κριθούν από τη Δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να εγείρονται ζητήματα και να δημιουργούνται εντυπώσεις επιλεκτικών ευαισθησιών που μπορεί να επηρεάζουν τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Φίλης.

«Έχει μεγάλη σημασία το κλίμα ευρύτατης, τολμώ να πω, εθνικής συναίνεσης για το νομοσχέδιο. Εφόσον, θεσμικά, υπάρχει ευρύτατη αποδοχή, τα ζητήματα που προκύπτουν από ατυχείς χειρισμούς- να σημειώσω ότι ουδείς εκφράζει την αυθεντική λειτουργία της Βουλής, αναφέρομαι σε όλες τις πτέρυγες και όλες τις πλευρές- ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε, ελάχιστα τιμούν τη Βουλή. Αντίθετα, δίνει λάθος σήμα στην κοινή γνώμη και προάγει την πολιτική απαξίωση. Άλλη αντιμετώπιση ήθελε ο κόσμος και όχι διαδικαστικές αντιδικίες».

Ο N. Φίλης επισήμανε την ανάγκη, η Διάσκεψη των Προέδρων να συζητά τα θέματα ώστε να μην προκαταλαμβάνονται ζητήματα διαδικασίας και κατέληξε: «Η δημιουργική ασάφεια φαίνεται να εμφιλοχωρεί σε πολλά επίπεδα. Δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η λειτουργία της Βουλής μοιάζει με γόρδιο δεσμό».

«Και οι τρεις λειτουργίες της Δημοκρατίας είναι διακριτές, καλό είναι να φρουρούμε τη διάκριση των εξουσιών» σχολίασε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, απέδωσε προσωπικές ευθύνες στην Z. Κωνσταντοπούλου για την εκτροπή της συζήτησης. «Είναι ολισθηρός ο δρόμος σύμπλευσης με τη Χρυσή Αυγή» υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει η πρόεδρος της Βουλής να σταματήσει τους συνεχείς σχολιασμούς που φτάνουν στα όρια του απαξιωτισμού». «Αναλογιστείτε ότι πυρπολήσατε την ομαλή διαδικασία. Δίνετε άλλοθι να αναπαράγεται ένα αστείο και ανούσιο κλίμα. Δεν έχει ανάγκη ούτε η κυβέρνηση ούτε ο κ. Τσίπρας να τον προστατεύετε καταφεύγοντας σε τερτίπια και να μην υπάρξει απάντηση σε όσα υποστήριξε. Είναι απαξιωτική αυτή η συμπεριφορά» υπογράμμισε ο N. Καραθανασόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την Πρόεδρο της Βουλής .

Όπως είπε, «δεν θεωρεί πως το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έχει ψηφιστεί επί της αρχής» ενώ κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου πως «θέλει πολιτικά να ταυτιστεί με τη Χρυσή Αυγή και να τη θέσει υπό την αιγίδα και προστασία της».

«Παραβιάζετε ασύστολα τον Κανονισμό και ευτελίζετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Καταστρέφετε τις προϋποθέσεις πολιτικής συναίνεσης, οργανωμένα τροφοδοτείτε συγκρούσεις» είπε απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε:

«Θυσιάσατε το θέμα της συναίνεσης στον βωμό της δικής σας επίμονης σκοπιμότητας να συμπλεύσετε με τη Χρυσή Αυγή (...) Δεν προσφέρετε υπηρεσία πουθενά, ούτε στο κόμμα σας, ούτε στην κυβέρνηση, τη Βουλή και τη χώρα. Σας καλώ να καταλάβετε πως αυτού του είδους οι προκλητικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές απ' την αντιπολίτευση, αλλά θεωρώ και απ' όλο το Κοινοβούλιο. Φτάνουμε σε πρωτοφανή φαινόμενα θεσμικής γελοιοποίησης και είστε προσωπικά υπεύθυνη και υπόλογη για την κατάσταση αυτή».

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, παρατήρησε πως «ιστορικά, δεν έχει καταγραφεί ποτέ πρόεδρος της Βουλής να έχει μέσα σε δύο μήνες συσσωρεύσει την οργή και τον θυμό της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου».

«Διακόπτετε τη διαδικασία την ώρα που μιλά ο πρωθυπουργός, δεν δίνετε τον λόγο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δίνετε το δικό σας θεώρημα, βγαίνετε έξω, κάνετε τις διαβουλεύσεις σας, καταλαβαίνετε το λάθος σας, έρχεστε να επανορθώσετε και τα κάνετε ακόμα χειρότερα. Δεν δώσατε τον λόγο στον πρόεδρο του Ποταμιού» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος υπενθύμισε πως η ΝΔ έχει ανοιχτά ταχθεί υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου. «Μη διανοηθείτε πως η ΝΔ δεν ψηφίζει. Η θέση μας είναι εξακριβωμένη απ' όλους- αλλά θέλουμε να τηρηθεί η διαδικασία επί της αρχής, να ψηφίσουν τα κόμματα και μετά να μπούμε στα άρθρα».

«Σήμερα η κυρία Κωνσταντοπούλου, ξεπερνώντας ακόμη και τον εαυτό της, διέλυσε την κοινοβουλευτική διαδικασία - και με τον ρόλο του κομματικού εγκάθετου (ποιανού κόμματος αλήθεια;) δεν έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, ούτε πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού αλλά ούτε και μετά, όπως επίμονα της ζητήθηκε» αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι.

ΒουλήΖωή Κωνσταντοπούλουπυράχειρισμοί
Keywords
Τυχαία Θέματα