Ρακή: «Βράσιμο» χωρίς... πολιτικούς περιορισμούς φέτος στην Κρήτη

ΕΛΛAΔΑ

 

Χωρίς γραφειοκρατικούς και άλλους περιορισμούς θα μπορούν φέτος οι μικροί αποσταγματοποιοί και οι αμπελουργοί να δικαιολογούν την απόσταξη μεγαλύτερων ποσοτήτων σε σχέση με τις προβλεπόμενες, προκειμένου να ξεμπλοκάρει όλο το σύστημα των αμπελουργικών προϊόντων.

Αυτό προέκυψε μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, με την συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και αντιπροσωπίας των μικρών αποσταγματοποιών (διημέρου), μετά την δέσμευση που έδωσαν στους

αποσταγματοποιούς οι αρμόδιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μάλιστα, εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, που κάνει λόγο για πολιτική λύση.

Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα αυτό, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, ανέφερε σε δήλωσή της: «Με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας και την αναγκαία ενσωμάτωση των Κανονισμών 2018/273 και 2018/274 για την αποφυγή καταδίκης της χώρας μας, αλλά και τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας, των αμπελοκαλλιεργητών και των παραδοσιακών αποσταγμάτων, διευθετήθηκε για τη φετινή χρονιά το ζήτημα της δήλωσης συγκομιδής των αμπελοκαλλιεργητών της τρέχουσας περιόδου».

 Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στη σύσκεψη υπήρξε σαφής δέσμευση απ’ όλες τις πλευρές για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος με τη λήξη της αμπελοκαλλιεργητικής περιόδου.

 «Υπήρξε ανταπόκριση»

Μιλώντας, συγκεκριμένα, στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς, Τάσος Βρέντζος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «επειδή η χρονιά είχε ακραία καιρικά φαινόμενα, κατάφεραν να δώσουν λόγω κλιματικής αλλαγής και κακών συνθηκών μια παρέκκλιση, ώστε να μπορεί να “βράσει” ο κάθε καζανάρης και αμπελουργός κατά βούληση κάποια κιλά... χωρίς τις δεσμεύσεις. Να μπορεί δηλαδή να βγάλει κάποια κιλά ρακή χωρίς να έχει τιμολόγια από οινοποιεία. Και να μπορεί να πουλήσει στο όνομά του κάποιες ποσότητες τσικουδιάς ή τσίπουρου χωρίς περιορισμούς...».

Όπως ξεκαθαρίζει ο Τάσος Βρέτζος, η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική τόσο για τον αποσταγματοποιό όσο και για τον αμπελουργό, αφού στην πραγματικότητα ένας αποσταγματοποιός είναι και αμπελουργός για να μπορεί να εκδίδει άδεια για τη λειτουργία του καζανιού. 

Αγώνας για τις επόμενες χρονιές

Στο μεταξύ, τα σχέδια των αποσταγματοποιών της Κρήτης δε σταματούν εδώ.

«Επόμενο στάδιο είναι, μόλις λήξει η περίοδος απόσταξης, να ανέβουμε και πάλι στην Αθήνα και, με πρόταση που έχουμε ήδη δουλέψει, να αναμορφώσουμε μαζί με τους ειδικούς τεχνικούς της ΔΑΟΚ Αθηνών τη συνολική πρόταση, σε πλαίσια τέτοια που να μην ξαναβρούμε μπροστά μας ανάλογα προβλήματα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε κάθε χρόνο την τελευταία στιγμή. Έχουμε δέσμευση από όλους τους αρμόδιους παράγοντες να πάμε από τον Δεκέμβριο και μετά και να αρχίσουμε την όλη διαδικασία, για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια αυτή, και όσο μας πάρει», κατέληξε ο Τάσος Βρέντζος.

ρακίλύσηαπόσταξηΚρήτηβράσιμοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα