Ο ενεργειακός «στραγγαλισμός» εκτοξεύει το φυσικό άεριο – Στα ύψη και το πετρέλαιο, στα τάρταρα το ευρώ

Έντονα ανοδικές τάσεις επικρατούν στην αγορά φυσικού αερίου, ενώ η λίρα και το ευρώ υποχωρούν, καθώς η Ρωσία φαίνεται πως κλείνει επ’ αόριστον τον κεντρικό αγωγό που τροφοδοτεί την Ευρώπη.

Η Ρωσία με τον έλεγχο στη ροή φυσικού αερίου ασκεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρώπη για την εισβολή στην Ουκρανία. Η Gazprom, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, έκλεισε τον αγωγό Nord Stream 1 από τη Ρωσία

προς τη Γερμανία, την Παρασκευή, επικαλούμενος κάποια διαρροή που χρειάζεται επιδιόρθωση.

Η επαπειλούμενη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία υποχρέωσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αποθηκεύσουν όσο περισσότερο φυσικό αέριο μπορούσαν, ενόψει του χειμώνα, ενώ παράλληλα αναζητούν και εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας. Ωστόσο η προοπτική να διακοπεί επ αόριστον η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου έχει προκαλέσει ράλι στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις της αγοράς.

Το συμβόλαιο για την αγορά φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα στη Βρετανία, αυξήθηκε κατά 35%, πλησιάζοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Αντίστοιχες είναι και οι αυξήσεις στα συμβόλαια για παραδόσεις Νοεμβρίου (αύξηση 27%) και Δεκεμβρίου (αύξηση 26%).

Τα συμβόλαια που κλείνονται στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά 30%, φθάνοντας στα 272 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η απειλή ελλείψεων φυσικού αερίου εντείνει τις ανησυχίες για υφεσιακές πιέσεις στις οικονομίες που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα για την τροφοδοσία της βιομηχανίας. Κάτι που προκαλεί τριγμούς στα νομίσματα, καθώς οι επενδυτές στρέφονται για ασφάλεια στο δολάριο και περιορίζουν την έκθεσή τους σε οικονομίες που ίσως υποχρεωθούν να μειώσουν τη βιομηχανική παραγωγή.

Το ευρώ έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο ισοτιμίας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, συγκεκριμένα στα 0,9870 $.

Η λίρα επίσης έπεσε στα 1,1444 έναντι του δολαρίου, που είναι η χαμηλότερη ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα από τότε που ξέσπασε η πανδημία, τον Μάρτιο του 2020.

Φυσικό επακόλουθο είναι να δέχονται ισχυρές πιέσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 3%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2%, ενώ μικρότερες είναι οι απώλειες του FTSE 100 στο Λονδίνο, καθώς οι εισηγμένες προσελκύουν επενδυτές με αμερικανικό δολάριο.

Ο Κιτ Τζακς, αναλυτής της τράπεζας Société Générale, δήλωσε ότι «είναι ασαφές για πόσο θα μείνει κλειστός ο αγωγός, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος Πούτιν τον χρησιμοποιεί ως όπλο για να εξασθενήσει την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα να υποστηριχθεί η Ουκρανία».

Ο Λι Χάρντμαν, αναλυτής της MUFG Bank, δήλωσε: «Η εργαλειοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων από τη Ρωσία εξακολουθεί να αυξάνει τους κινδύνους ύφεσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες και πλήττει το ευρώ».

Οι τιμές του πετρελαίου εξάλλου έχουν πάρει την ανιούσα, αφότου έγινε γνωστό ότι το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών OPEC, εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters τα μέλη του OPEC+, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, συζητούν πιθανή μείωση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent αυξήθηκε σήμερα κατά 2,7%, φθάνοντας στα 95,5 δολάρια το βαρέλι, από τα 93 δολάρια, ενώ το πετρέλαιο του Δυτικού Τέξας, έφτασε στα 89 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 2,5%.

Διαβάστε επίσης:

«Καίει» το πετρέλαιο θέρμανσης: Στα 1,6 ευρώ/λίτρο η τιμή στα αστικά κέντρα – Αύξηση 45,5% από πέρυσι (Video)

ΟΑΕΔ: «Πρεμιέρα» για δύο νέα επιδόματα – Οι δικαιούχοι

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα