Ραντεβού στα γουναράδικα

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Η σήψη, η παρακμή, η καχυποψία και η ανεξέλεγκτη δράση των καπετανάτων ήρθαν στην επιφάνεια με την έκρηξη οργής επιπέδου καφενέ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη προχθές το βράδυ. Πολλά στελέχη της Ν.Δ., πα­ρατηρώντας τις εξελίξεις, επισημαίνουν ότι μάλλον άνοιξε το καπάκι της εσωστρέφειας του κόμματος μα­ζί με τα... «μπινελίκια» του υπηρεσιακού προέδρου.

Ήδη, άλλωστε, στο παρα­σκήνιο εξελίσσεται μια άγρια σύγκρουση

μεταξύ Καραμανλή και Σαμαρά με φόντο την προεδρία του κόμματος, η οποία δεν αποκλείεται να εξελιχθεί ακόμη εντονότερα τις επόμενες μέρες. Άρχισαν μάλιστα να διακινούνται πλη­ροφορίες και εκτιμήσεις που μιλούν για ορατό ενδεχόμενο διάσπασης της Ν.Δ., αφού τα στρατόπεδα καραμαν- λικών και σαμαρικών, όποια και αν εί­ναι η έκβαση της μάχης για την προε­δρία, ετοιμάζονται για διάσπαση που θα προκαλέσουν... «οι άλλοι».

Ακόμα κι αν έχει δίκιο ο πρόεδρος Βαγγέλης, η κρίση που προκάλεσε, συνέβαλε περαιτέρω σε αυτό που ήθελε να καταδείξει με την έκρηξη ορ­γής του, ότι το κόμμα και η διαδικασία εκλογής εξευτελίζονται με τις διαρ­ροές για τις διαδικαστικές διαφωνίες.

Κάποιοι όμως πιο πονηρεμένοι εκτι­μούν ότι ο Μεϊμαράκης δεν ζοχαδιάζεται ποτέ τυχαία και διαφωνούν με την εκτίμηση της παρούσας στο επει­σόδιο Άννας - Μισέλ Ασημακοπούλου ότι «ο πρόεδρος ήταν εκτός ελέγ­χου». Το σόου Μεϊμαράκη είχε στόχο να προκαλέσει ένα σοκ μέσα στο κόμ­μα προκειμένου να στρέψει την κατά­σταση εκεί όπου ο ίδιος επιθυμεί.

Συγκάλεσε για χθες το απόγευ­μα εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα με αφορμή την τελική στάση στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, αλλά το κύριο μενού ήταν η εσωκομματική διάλυση. Τελικά επελέγη να ελεγχθεί κάπως το κακό κλίμα με την κοινή δήλωση των τεσσάρων υποψηφίων περί σεβασμού του καταστατικού, δι­αφύλαξης της ενότητας και να προσ­διοριστεί ως κοινός εχθρός ο... Τσίπρας, αλλά η κατάσταση είναι - και θα παραμείνει - έκρυθμη.

Ο Μεϊμαράκης φέρεται έξαλλος επειδή θεωρεί ότι ο γραμματέας της Κ.Ε. Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο γε­νικός διευθυντής του κόμματος Κώ­στας Τσιμάρας κάνουν παρασκηνιακό παιχνίδι υπέρ του Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ κατηγόρησε τον Τσιμάρα ότι θέλει να επιβάλει συ­γκεκριμένη τεχνική εταιρεία διεξα­γωγής των εκλογών. Το «λούσιμο» με κοσμητικά επίθετα έκαναν τον γενι­κό διευθυντή να απειλεί ευθέως τον υπηρεσιακό πρόεδρο με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Δυσανεξία

Το βασικότερο ζήτημα, όπως προ- έκυψε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Μεϊμαράκη, είναι η διαδικασία της ανάθεσης διεξαγωγής των εκλο­γών σε συγκεκριμένη τεχνική εταιρεία χωρίς διαφάνεια και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό με ανάρτηση στο Διαδί­κτυο των τεχνικών προδιαγραφών που θέλει το κόμμα για τις εκλογές. Ο ίδιος, επιχειρώντας να χαμηλώσει τους τόνους, είπε ότι, αν ο νομικός σύμβουλος του κόμματος αποφανθεί ότι η ανάρτηση των τεχνικών προδια­γραφών στο Διαδίκτυο και το άνοιγμα των κλειστών προσφορών είναι σύν­νομα, τότε το θέμα έληξε.

Οι κινήσεις όμως του Μεϊμαράκη συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση της διαδικασίας και του αποτελέσματος και αποτελούν οιονεί απειλή για την ενότητα.

Εμφανίζοντας δυσανεξία στην εκλο­γή προέδρου από τη βάση, ο Μεϊμαράκης επιχειρεί - προφανώς με τις ευλο­γίες Καραμανλή και λοιπών βαρόνων - να προβάλει ως αδήριτη ανάγκη τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, το οποίο θα αποφασίσει για τις διαδικα­σίες εκλογής. Ακόμη δεν έχει ξεκαθα­ριστεί αν ένα έκτακτο συνέδριο μπορεί να ανατρέψει την καταστατική πρό­βλεψη του 2009 για εκλογή προέδρου του κόμματος από τη βάση, μπορεί ωστόσο να επιβάλει διαδικασίες.

Βασικός στόχος του Μεϊμαράκη, όπως διεφάνη και από τις τοποθετή­σεις του εκπροσώπου του Θ. Αμπατζόγλου στην Εφορευτική, είναι να ελεγχθεί το σώμα των ψηφοφόρων που θα εκλέξει τον πρόεδρο. Όπως αποκάλυψε και ο φανατικός υποστηρικτής του Νικήτας Κακλαμάνης μιλώ­ντας χθες στον Real FM, ο στόχος είναι η εκλογή να γίνει με κλειστούς κατα­λόγους, δηλαδή με εγγεγραμμένους στο κόμμα μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι όμως επιθυμούν μια ανοιχτή εκλογή, ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να ψη­ φίζει καταβάλλοντας ένα αντίτιμο.

Το αντίτιμο παρεμπιπτόντως, παρ' ότι συμφωνήθηκε πλειοψηφικά από την ΚΕΦΕ να είναι τρία ευρώ, δεν βρί­σκει σύμφωνους τους πάντες και ιδι­αίτερα την πλευρά Μεϊμαράκη, ενώ ενστάσεις για την καταβολή αντιτίμου έχουν και τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Σκηνικό αποχώρησης

Πολλά στελέχη της Ν.Δ. κυκλοφο­ρούν την πληροφορία ότι δεν αποκλεί­εται οι κινήσεις Μεϊμαράκη να στή­νουν ένα σκηνικό αποχώρησης από την κούρσα της διεκδίκησης αν δει ότι τα προγνωστικά δεν είναι ευνοϊκά. Ο ίδιος οργισμένος διαψεύδει αυτήν τη φημολογία επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να τα παρατήσει.

Η ομάδα Μεϊμαράκη εκτιμά ότι ο Αντώνης Σαμαράς στηρίζει παρασκηνιακά την εκλογή Τζιτζικώστα και γι' αυ­τό επιχειρεί να εμπλέξει τον Καραμανλή διεκτραγωδώντας τη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι άφησε να διαρρεύσει πρόσφατα η δήλωση του Πέτρου Μο- λυβιάτη ότι «η κατάσταση είναι τρα­γική. Κάτι πρέπει να γίνει για να μη γε­λοιοποιηθεί η παράταξη. Πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστεί η ενότητα». Υπονοώντας προφανώς μια παρέμβα­ση του σιωπηλού Καραμανλή.

Ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι καθό­λου δεν χρησίμευσαν οι παρεμβάσεις Καραμανλή ούτε στις εκλογές ούτε στο δημοψήφισμα, επειδή η κοινωνία «είναι αλλού» και, αν κάποιος από τους άλλους έχει ρεύμα νίκης, τίποτε δεν θα το ανακόψει. Πάντως οι μεϊμαρακικοί επισημαίνουν ότι με ανοιχτό εκλο­γικό κατάλογο ενδέχεται ψηφοφόροι άλλων κομμάτων (Χρυσής Αυγής, ΛΑΟΣ κ.ά.) να επιχειρήσουν να ψηφί­σουν μαζικά ώστε να αλλοιώσουν τη βούληση των ψηφοφόρων της Ν .Δ.

Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι συνασπί­στηκαν εναντίον της παρέμβασης Μεϊμαράκη κρίνοντάς την αντιδεο­ντολογική. Εκτιμούν ότι όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν δείγμα πανικού, αφού ο Μεϊμαράκης, παρ' ότι αξιοποιεί πλήρως τις αρμοδιότητες του εν ενεργεία προέδρου, δεν έχει απευθυν­θεί στη βάση, ενώ οι ίδιοι έχουν ξεχυ­θεί στην περιφέρεια για να μιλήσουν με τους ψηφοφόρους της Ν .Δ.

Πάντως η κατάσταση είναι εύθραυ­στη, τα μαχαίρια έχουν βγει και το κόμμα ακροβατεί μεταξύ γελοιοποί­ησης και διάσπασης...

ΝΔΒαγγέλης ΜεϊμαράικηςπροεδρίαIssue: 1886Issue date: 15-10-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα