Ρέγκλινγν: Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα εάν καθυστερήσει η αξιολόγηση
Ηχηρή προειδοποίηση προς την Αθήνα απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μιλώντας στην εφημερίδα «Le Figaro».
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως αν καθυστερήσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα θα κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα, ενώ για το ασφαλιστικό επεσήμανε ότι εάν η χώρα μας δεν κάνει τίποτα, σε 5 χρόνια δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις.
Αναλυτικά η συνέντευξη του επικεφαλής του EFSF:
Δημοσιογράφος:
Ρέγκλινγκ: Δεν το πιστεύω. Η ατμόσφαιρα είναι τελείως διαφορετική. Οι πρώτοι έξι μήνες της περασμένης χρονιάς ήταν μια καταστροφή. Ο τότε έλληνας Υπουργός Οικονομικών δεν συνεργαζότανε καθόλου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όμως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό οικονομικών από το περασμένο καλοκαίρι, υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη όμως σήμερα, συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους.
Δημοσιογράφος: Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων αναμένονται εκρηκτικές. Όμως πρόκειται για μια προϋπόθεση πολύ σημαντική για την εφαρμογή του σχεδίου βοήθειας. Θα πρέπει να ανησυχούμε;
Ρέγκλινγκ: Οι μεταρρυθμίσεις των συντάξεων είναι δύσκολες σε όλες τις χώρες γιατί αυτό μπορεί να θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα. Πρόκειται λοιπόν για μια σοβαρή υπόθεση και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από αυτή. Όμως είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς πως το σημείο εκκίνησης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών δεν είναι πάντα διαφορετικό.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το έχει δηλώσει και ο ίδιος, το τωρινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Αν η χώρα δεν κάνει τίποτα, σε πέντε χρόνια δεν θα έχει πια χρήματα για να χρηματοδοτήσει το σύστημα των συντάξεων. Έχουμε λοιπόν τον ίδιο στόχο να δημιουργηθεί ένα σύστημα συντάξεων που θα είναι βιώσιμο. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πως θα το καταφέρουμε. Όμως δεν είναι το μόνο σημαντικό στοιχείο της πρώτης αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει επίσης, να δούμε τους δημοσιονομικούς στόχους και τις προσαρμογές που θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει για να τους επιτύχει το 2016 και το 2017, κάτι που δεν θα είναι εύκολο.
Δημοσιογράφος: Σε πόσο χρόνο η Ελλάδα θα έχει ανάγκη από χρήματα; Είναι επείγον;
Ρέγκλινγκ: Δεν έχουμε ακόμη αρκετά δεδομένα για να γνωρίζουμε ακριβώς. Δεν θα έχουν από αύριο πρόβλημα χρηματοδότησης. Όμως αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει ένα πρόβλημα χρημάτων. Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για την εξυπηρέτηση του χρέους (επιτόκια και επιστροφές) περίπου 4 δισ. € το πρώτο τρίμηνο.
Είναι επίσης, πολύ πιθανό ότι η χώρα θα έχει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα στην αρχή του χρόνου. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα έχει ανάγκη χρημάτων για να καλύψει τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Βεβαίως, έχει πάντα την δυνατότητα να καθυστερήσει τις πληρωμές, όπως αυτές των προμηθευτών, μια πρακτική την οποία η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Όμως δεν την συνιστώ γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν κακό για την ελληνική οικονομία.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε λοιπόν ότι θα μπορέσει να κλείσει αυτή η αξιολόγηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως ελπίζει η Ελλάδα;
Ρέγκλινγκ: Εξαρτάται από τη δουλειά. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να τελειώσει πριν το Πάσχα.
Δημοσιογράφος: Όταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ένα ουσιώδες θέμα για τους Έλληνες αλλά και για το ΔΝΤ, το οποίο εξαρτά την οικονομική συμμετοχή του στο σχέδιο βοήθειας με αυτή της ελάφρυνσης...
Ρέγκλινγκ: Το Eurogroup έχει δεσμευθεί για αυτό. Και είναι αλήθεια πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει ανταμοιβή. Όμως οικονομικά, η διαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα διότι η Ελλάδα έχει πάρει μια περίοδο χάριτος δέκα ετών στην αποπληρωμή του χρέους και στο μεγαλύτερο μέρος των επιτοκίων που θα πρέπει να καταβάλει. Κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα επόμενων ετών, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα είναι υψηλή. Ως εκ τούτου, μια νέα ελάφρυνση του χρέους θα είχε ένα αντίκτυπο στις πληρωμές, κυρίως μετά το 2022.
Δημοσιογράφος: Σε κάθε περίπτωση μια ανακούφιση του χρέους δεν θα επιτρέψει να καθησυχάσει τους ιδιώτες επενδυτές που πρέπει να έχουν έναν ανοιχτό ορίζοντα για να επενδύσουν στην χώρα για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια;
Ρέγκλινγκ: Δεν πιστεύω ότι σήμερα, πολλοί επενδυτές με έναν ορίζοντα χρόνου τόσο μακρύ σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Για την ώρα, θέλουμε να δημιουργήσουμε κίνητρα για να επιστρέψουν οι επενδυτές αλλά αυτό αφορά περισσότερο έναν ορίζοντα πέντε ή δέκα ετών. Πρέπει να πηγαίνουμε από το ένα στάδιο στο άλλο.
Δημοσιογράφος: Είσαστε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FESF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (MES) από την δημιουργία τους εν τω μέσω της κρίσης (2010 και 2012). Τί έχετε συγκρατήσει από αυτή την εμπειρία;
Ρέγκλινγκ: Τα χρόνια αυτά ήταν πολύ δύσκολα. Υποστηρίξαμε τέσσερεις χώρες που έχασαν την πρόσβασή στις διεθνείς αγορές (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Ελλάδα) καθώς και την Ισπανία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων πίστευε ότι η Ευρώπη και το Ευρώ θα εξαφανιστούν.
Βοηθήσαμε να ξεπεραστεί αυτή η σοβαρή κρίση. Δεν θα υπερβάλω αν πω ότι χωρίς το FESF και το MES κάποιες χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση θα έπρεπε πιθανόν να εγκαταλείψουν την ζώνη του Ευρώ. Και σήμερα, στις πέντε χώρες της ζώνης του ευρώ που βρίσκονται σε οικονομική υποστήριξη, οι τέσσερις έχουν σημειώσει μια πραγματική επιτυχία. Η Ιρλανδία και η Ισπανία, επί παραδείγματι, είναι οι χώρες με την πιο δυνατή ανάπτυξη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση».
Πηγή: Real,gr
ΡέγκλινγκαξιολόγησηEFSFHas video:- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το δήλωσαν ανοιχτά: Αυτός είναι ο επόμενος στόχος των Τζιχαντιστών.... [photo]
- Συνταρακτικές αποκαλύψεις για το σατανικό ζεύγος από τη Σιάτιστα Κοζάνης
- Χιονίζει στα βόρεια προάστια της Αττικής
- Αυλαία ΣΥΡΙΖΑ στο Τάι Κβο Ντο με… Τρέμη, Πρετεντέρη και Πορτοσάλτε
- Το λάθος που οδήγησε τον Λέσι στα χέρια της αστυνομίας
- Σεισμός 6,6 ρίχτερ στη Μεσόγειο
- Σκότωσαν και τον πατέρα του Κωστή Πολύζου; Yποψίες για το ζευγάρι της Σιάτιστας
- Χαλκιδική: Σοκάρει η αποκάλυψη του παππού του Φοίβου: Του έλεγε ότι ο Ιάσωνας δεν είναι αδερφός του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες- Δίωροι αποκλεισμοί δρόμων
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 25-01-2016
- Η Γερμανία σηκώνει κεφάλι
- Σεισμός 6,6 βαθμών νοτιοανατολικά της Ισπανίας
- Τα αβάσταχτα πάθη του κτηματολογίου
- Ρέγκλινγν: Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα εάν καθυστερήσει η αξιολόγηση
- Παγετός, τσουχτερό κρύο και πτώση της θερμοκρασίας
- Τζιχάντι Τζάκ: O πρώτος Βρετανός που εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος (Photos)
- Στον εισαγγελέα ο συζυγοκτόνος της Χαλκδικής- Κατηγορείται και για έκθεση ανήλικου σε κίνδυνο
- Η μοιραία σύγκριση της νεότερης Ελλάδας με την αρχαία
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Ρέγκλινγν: Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα εάν καθυστερήσει η αξιολόγηση
- Στα σκαριά νέα «μαύρη λίστα» οφειλετών στην εφορία
- Ολάντ: Καμία απειλή δεν θα κάνει τη Γαλλία να διστάσει
- Σχεδόν 300.000 υπογραφές για το Νόμπελ Ειρήνης στους Έλληνες διασώστες
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 25-01-2016
- Τα ωραία μας χέρια και η περίληψη της... Βίβλου
- Τζιχάντι Τζάκ: O πρώτος Βρετανός που εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος (Photos)
- Κλειστά τα οινοποιεία για τον φόρο στο κρασί
- Ιερώνυμος: «Η Εκκλησία δεν είναι χωροφύλακας»
- Τον Ντέιβιντ Κάμερον απειλούν οι τζιχαντιστές με νέο βίντεο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στη «μάχη» των υπερχρεωμένων νοικοκυρών 196 νέοι ειρηνοδίκες
- Επιχειρηματίας από την Λάρνακα ύποπτος βομβιστής
- Ολάντ: Η Γαλλία δεν τρομάζει από καμία απειλή
- Τρίπολη: Κατάληψη των δημαρχείων αποφάσισε η ΠΟΕ –ΟΤΑ
- Ποιοι δικαιούνται πλήρη σύνταξη πριν τα 67 -Οι πέντε αλλαγές που επιτρέπουν την πρόωρη έξοδο
- Η θεωρία Γρανίτσα στην Κεντροαριστερά
- Κλειστά σήμερα τα οινοποιεία για τον φόρο στο κρασί
- Κινδυνεύει να "χάσει" Ολυμπιακό ο Μπερμπάτοφ
- Πρωθυπουργός του Καναδά σε Ντι Κάπριο: Σταμάτα να μιλάς
- Δεύτερος γύρος ελέγχων από τα τεχνικά κλιμάκια: Καλά νέα για το δημοσιονομικό κενό, «κόκκινη κάρτα» για το Ασφαλιστικό