Ρέκβιεμ για τον Αλέκο

Ακόμη κι αν η σχέση κάποιου με το ποδόσφαιρο είναι χαλαρή ή ανύπαρκτη, όλο και κάτι θα έχει ακούσει για τη σύγκρουση Άρη και ΠΑΟΚ, την κόντρα μιας ολόκληρης πόλης. Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με την Κυριακή να αποτελεί τη μικρή διαφυγή τους από τη μέγγενη της καθημερινότητας. Την ώρα του κυριακάτικου ματς, η ομάδα αποτελούσε την εικόνα μιας ανώτερης δύναμης, η οποία εκπροσωπούσε μια κοινωνική, γεωγραφική ή επαγγελματική τάξη. Η νίκη της ήταν η νίκη όλων αυτών που τους καταπλάκωνε η φτώχεια και η ανέχεια, η επικράτηση της σε βάρος

αυτού που ήταν απέναντι: ο Άρης συσπείρωνε την αστική τάξη της Θεσσαλονίκης και στην άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ εξέφραζε με το ασπρόμαυρό του το πένθος της προσφυγιάς και την ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Ο Αλέκος Αλεξιάδης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες, στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και στις αρχές του ‘70 είχε πάρει τους κιτρινόμαυρους από το χέρι και μαζί με τον Άγγελο Σπυρίδωνα και τον τερματοφύλακα Νίκο Χρηστίδη οδηγούσαν την ομάδα σε συνεχείς επιτυχίες στους αγώνες με τον ΠΑΟΚ. Τότε που οι οπαδοί του Άρη τργουδούσαν εν χορώ «δέκα χρόνια γκόμενες», μετά το τέλος κάθε αναμέτρησης με τον μισητό αντίπαλο. Τόσα ήταν τα έτη που η ομάδα τους είχε να ηττηθεί από τον ΠΑΟΚ, κι αισθάνονταν κυρίαρχοι της πόλης. Στο ποδόσφαιρο, ένας άγραφος νόμος θέλει την ταπείνωση του όποιου συμπολίτη να έχει ανώτερη αξία ακόμη κι από αυτήν την κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου.

Ούτε οι ομάδες της Θεσσαλονίκης και οι οπαδοί της ξέφυγαν από τον κανόνα τούτο, με τον Αλεξιάδη και τα γκολ του να τον εφαρμόζουν κάθε που ο Άρης βρισκόταν αντιμέτωπος με τον ΠΑΟΚ. Τόσο, που οι αστικοί θρύλοι γύρω από το πρόσωπό του έδιναν και έπαιρναν. Κορυφαίος τέτοιος θρύλος, και πλέον διαδεδομένος, αυτός που περιγράφεται για έναν αγώνα κυπέλλου το 1972, όταν η αναμέτρηση των αιώνιων αντιπάλων βάδιζε στη λήξη του και η δεκαετής παράδοση επιτυχιών έμοιαζε να καταλύεται, αφού ο ΠΑΟΚ κέρδιζε με 2-1. Ήταν το 89ο  λεπτό. Σε μια αμφισβητούμενη φάση οι κίτρινοι ζήτησαν πέναλτι από τον διαιτητή Μίχα. Τότε ο Αλέκος, με τον Σπυρίδωνα και τον πρόωρα χαμένο Συρόπουλο «χειροτόνησαν» μέχρι νοσοκομείου τον διαιτητή και οι τρεις ποδοσφαιριστές βρέθηκαν απέναντι από το γήπεδο, στο 12ο αστυνομικό τμήμα, να κρατούνται ολονυκτίς και να οδηγούνται στο ποινικό δικαστήριο. Κάποιοι είπαν ότι οι τρεις τους δεν είχαν χάσει ποτέ από τον ΠΑΟΚ, από τον καιρό που αγωνίζονταν στις εφηβικές ομάδες και δε μπορούσαν να αισθανθούν έναν ανάλογο εξευτελισμό. Με τη βίαια αντίδρασή τους και τη διακοπή του ματς, μπορούσαν πλέον υπερήφανα να διατυπώνουν: «Εμείς στο γήπεδο δε χάσαμε ποτέ από τον ΠΑΟΚ. Ή νικήσαμε ή αποβληθήκαμε!». Και πώς να γίνει αλλιώς, αφού η φωτογραφία του με τη σκισμένη και ματωμένη φανέλα, στη διάρκεια αγώνα, κοσμεί τα γραφεία του Άρη, σα λυδία λίθος για το ασύγκριτο πάθος για την ομάδα. Το θυμούνται πολλοί να το καταθέτει ακόμη και στις προπονήσεις, σε λασπωμένο, ξερό γήπεδο.

Ο ΚώσταςΠαπαϊωάννου, γονατιστός, και ο Αλέκος Αλεξιάδης πανηγυρίζουν μια νίκη του Άρη. Ο Αλέκος έφυγε χθες, ο Κώστας λίγους μήνες πριν. Συνεχίζουν να μένουν στις καρδιές των Αρειανών.

Έφυγαν τελευταία πολλοί θρύλοι του ποδοσφαίρου παρέα. Ο Δομάζος, ο Οικονομόπουλος, ο Σταματιάδης της ΑΕΚ, ο Κώστας Παπαϊωάννου και ο Αλεξιάδης από τον Άρη. Σχεδόν μια μικρή «εθνική ομάδα», έτοιμη για προπόνηση σε τόπους μυστικούς. Κάποιοι από την παρέα τους έμειναν πίσω και τους θρηνούν. Έναν τέτοιο λυγμό έζησα προχθές, όταν πίνοντας τυχαία καφέ με τον «Διόσκουρο» του Αλεξιάδη, τον Σπυρίδωνα, του τηλεφώνησαν, για να τον ειδοποιήσουν για το θάνατο του Αλέκου. Το κλάμα του κάλυψε όλες τις θριαμβικός ιαχές, που οι δύο τους είχαν χαρίσει στους Αρειανούς…

Σύμβολο πάθους για τη φανέλα ο Αλέκος Αλεξιάδης, τη μάτωνε σε κάθε αγώνα. Η θρυλική φωτογραφία κοσμεί τα γραφεία του Άρη, θυμίζοντας την πεμπτουσία του ποδοσφαίρου.

Διαβάστε επίσης:

Το εντυπωσιακό drone show του Ολυμπιακού για τα 100ά γενέθλιά του στον ουρανό του Πειραιά (Photos/Video)

Παναθηναϊκός: Αναλαμβάνει άμεσα την τεχνική ηγεσία του μπάσκετ γυναικών η Σελέν Ερντέμ

Super League: Πρεμιέρα με ντέρμπι «αιωνίων» και ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στα playoffs – Το αναλυτικό πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα