Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα: Αναφορά «καταπέλτης» για «πνίξιμο» υπόθεσης των υποκλοπές από τον Άρειο Πάγο

«Ο Άρειος Πάγος προσπαθεί να «θάψει» έρευνα κλειδί για το σκάνδαλο μαζικής παρακολούθησης που στόχευε δημοσιογράφους», τιτλοφορείται η νέα αναφορά των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Boarders).

Η  διεθνής οργάνωση, η οποία δημοσιοποιεί κάθε χρόνο και την κατάταξη της Ελευθερίας του Τύπου σε όλο τον κόσμο, παρακολουθεί το θέμα- ευρύτερα γνωστό ως «Predatorgate» με τη χρήση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων από την

ΕΥΠ- και φέρνει στον φώς, όπως τονίζει, πρόσφατη απόφαση του ανώτατου ελληνικού δικαστηρίου (σ.σ. του Άρειου Πάγου) η οποία «αφήνει την υπόθεση για το σκάνδαλο των υποκλοπών μετέωρο και προστατεύει τους δράστες από την παραπομπή τους  στην Δικαιοσύνη».

Οι RSF απευθύνονται συγκεκριμένα στον αναπληρωτή Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου της Ελλάδας και τον καλούν «να εξηγήσει την άρνηση του να επιτρέψει στον Σταύρο Μαλιχούδη πρόσβαση στον φάκελο της έρευνας για την υπόθεση του και να εγγυηθεί μια γρήγορη και αποτελεσματική έρευνα».

«Στις 24 Οκτωβρίου, ο Αχιλλέας Ζήσης, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, εξέδωσε οριστική απόρριψη του αιτήματος του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη για πρόσβαση στον φάκελο έρευνας σχετικά με την παρακολούθηση του από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Η απόρριψη κοινοποιήθηκε μέσω χειρόγραφης σημείωσης στο έγγραφο του αιτήματος πρόσβασης, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή της RSF. Το σημείωμα δεν παρέχει καμία ουσιαστική αιτιολόγηση για την απόφαση -που εκδόθηκε σχεδόν τρία χρόνια αφότου η αυθαίρετη παρακολούθηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας- και απλώς αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος «δεν ήταν άμεσο θύμα». Ο Σταύρος Μαλιχούδης, βραβευμένος με το δημοσιογραφικό βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2023, δεν έχει πλέον κανένα μέσο για να αμφισβητήσει την απόρριψη και λίγες ελπίδες ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Κοντολογίς, «καταπέλτης» η αναφορά των RSF για τους χειρισμούς στο σκανδάλο των υποκλοπών τουλάχιστον από την ελληνική Δικαιοσύνη. Μάλιστα ο επικεφαλής του γραφείο του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού διεθνούς οργανισμού-θεσμικού συνομιλητή του ΟΗΕ, στην Ευρώπη με εποπτικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων, Πάβολ Σαλάι κάνει λόγο για «επίθεση κατά της προστασία των δημοσιογραφικών πηγών- ακρογωνιαίου λίθου της ελευθερίας του Τύπου- η οποία δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη. Η Ευρώπη παρακολουθεί κ. Αχιλλέα Ζήση».

Οι RSF υπενθυμίζουν πως η παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Σταύρου Μαλιχούδη, ο οποίος καλύπτει θέματα μετανάστευσης, αποκαλύφθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2021, όταν στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών δημοσιεύθηκε έγγραφο της ΕΥΠ που διέρρευσε και αποκάλυπτε ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είχαν κατασκοπεύσει τον δημοσιογράφο σε μια προσπάθεια να μάθουν τις πηγές του. Την υπόθεση ακολούθησε σύντομα αντίστοιχη αποκάλυψη από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

«Το ευρύτερα γνωστό «Predatogate» αφορούσε περίπου δέκα δημοσιογράφους και υψηλόβαθμους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης που είτε στοχοποιήθηκαν με το spyware (σ.σ.κακόβουλο λογισμικό για την κατασκοπεία στον υπολογιστή ή τις ηλεκτρονικές συσκευές με σκοπό τη συλλογή προσωπικών στοιχείων) Predator είτε τέθηκαν υπό πιο συμβατικούς τύπους παρακολούθησης.

Πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου αποκάλυψαν επίσης την ύπαρξη κέντρου ελέγχου της ΕΥΠ που είναι υπεύθυνο για αυτές τις επιχειρήσεις επιτήρησης. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκοπεία του Σταύρου Μαλιχούδη δεν είναι ακόμη σαφείς.

Στις 30 Ιουλίου, το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο επέλεξε να μην ασκήσει δίωξη κατά της ΕΥΠ ή των υπευθύνων που είχαν την πολιτική εποπτεία της, παρά τις πολυάριθμες δημοσιογραφικές έρευνες που αποκάλυψαν τη συμμετοχή των υπηρεσιών πληροφοριών στην παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών», επισημαίνει μεταξύ άλλων η δημοσιογραφική οργάνωση στην έκθεση της και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 88η θέση του Παγκόσμιου χάρτη (με 180 χώρες)  για τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, τη χαμηλότερη κατάταξη χώρας από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης

Ακλόνητο το Mega στην κορυφή της τηλεθέασης τη Δευτέρα – Σε «συγκατοίκηση» ΑΝΤ1 και Alpha

ΣΚΑΪ: H τηλεθέαση για το «Prime time» με τη συνέντευξη Κασσελάκη (25/11)

Dictionary.com: Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2024 (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρεπόρτερς, Σύνορα, Αναφορά, Άρειο Πάγο,reporters, synora, anafora, areio pago