Ρόδος: Από... στρες υποφέρει ο εμβληματικός φίκος στο «Ακταίον» (Photos)

ΕΛΛAΔΑ

 

Σε…στρες οφείλεται η εικόνα που παρουσίασε τελευταία ο εμβληματικός φίκος μπροστά από το «Ακταίον», ο οποίος μετά τη φροντίδα των ειδικών, αναβλαστάνει, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο Περιβάλλοντος και Πρασίνου, κ. Παναγιώτη Σταμάτη, ο οποίος σε δηλώσεις του χθες αναφέρθηκε στις εκτεταμένες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην πόλη.

Οπως αναφέρει η Ροδιακή, για το θέμα του φίκου στο «Ακταίον», σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχόλησε πάρα πολύ έντονα

τη ροδιακή κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα, και έχουν αισιόδοξα νέα αφού έχει διαπιστωθεί μία αναβλάστηση του φυτού. Αυτή τη στιγμή, έχοντας κάνει βεβαίως αρκετές παρεμβάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα-«στην ουσία ποτέ δεν σταματήσαμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση της υγείας του φυτού από πέρυσι μέχρι τώρα», όπως είπε-τελευταία έχουν ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές τους.

Συγκεκριμένα, έχουν ανοίξει κάποιες οπές κοντά στον κορμό του φίκου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις των γεωπόνων, και έχουν ρίξει από εκεί ποσότητες αντιστρές φαρμάκων, τα οποία βοηθούν τα φυτά που έχουν υποστεί κάποιο στρες ν’ αναβλαστήσουν.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά, αυτή τη στιγμή βρίσκεται αρκετός κόσμος πέριξ του φίκου, ο οποίος αποτελεί βέβαια πόλο έλξης και όσο αναβλαστάνει τόσο περισσότερο θα τον απολαμβάνουν οι κάτοικοι, όπως είπε ο κ. Σταμάτης και συμπλήρωσε: «Το παρακολουθούμε στενά το θέμα, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας, κάθε εβδομάδα θα έχουμε παρέμβαση και πιστεύω πολύ σύντομα θα έχουμε τα θετικά αποτελέσματα που όλοι ευχόμαστε».

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν από το Μπενάκειο φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, δεν μπορούν να προσδιορίσουν συγκεκριμένο παράγοντα που προκάλεσε αυτό το φαινόμενο στο φυτό, αλλά μιλάμε μόνο για κάποιο συνδυασμό παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Όμως, οι αναλύσεις συνεχίζονται, περιμένουν τα αποτελέσματα και φυσικά θα υπάρξει ενημέρωση.

Ο κ. Σταμάτης, είπε ακόμα ότι έχουν ενημερώσει σχετικά τη νομική υπηρεσία του Δήμου, στην οποία έχουν προσκομίσει όλα τα έγγραφα της υπόθεσης και έχουν ζητήσει τη συνδρομή της σε περίπτωση που χρειαστεί να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες.

Για τις παρεμβάσεις
Παράλληλα, ο προγραμματισμός της Υπηρεσίας Πρασίνου ήδη άρχισε να υλοποιείται από τα κεντρικά σημεία της πόλης όπου έγινε παρέμβαση εκτεταμένης κλίμακας. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβολο, έχουν καθαριστεί πάρα πολλά πάρκα, ειδικά αυτά που είναι περιμετρικά της τάφρου (σ.σ. Βύρωνος, Σαν Φραγκίσκο, πάρκο Δημοκρατίας μέχρι και την οδό Παπάγου). Όπως είπε, αυτό είναι μια τεράστια ζώνη, όπως γίνονται καθαρισμοί και σε πολλά σημεία της πόλης που βρίσκονται πάρκα.

Εκκρεμούν ακόμη πολλά σημεία και οι παρεμβάσεις συνεχίζονται. Όσον αφορά τα παρτέρια, έχουν δώσει πολύ μεγάλη έμφαση σ’ αυτά του Μανδρακίου και τώρα σε συνεργασία με εθελοντές, έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό του πάρκου στις «Εκατό χουρμαδιές», όπως επίσης και τη βελτίωση των χώρων πέριξ του Μανδρακίου, ακριβώς επειδή πρόκειται για κεντρικά και εμβληματικά σημεία. Ακόμη, παρέμβαση έχουν κάνει και στο πάρκο πίσω από το Δημαρχείο.

«Μας προβληματίζουν, ακόμη, κάποια σημεία μέσα στην πόλη, όμως το προσεχές διάστημα έχουμε προγραμματίσει και θα τα αντιμετωπίσουμε με τις δυνάμεις που διαθέτουμε αλλά και με ανθρώπους που θα προσληφθούν, πιστεύω θα έχουμε μία πολύ καλή εικόνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο ίδιος, εξηγώντας ότι περιμένουν κόσμο μέσω της Κοινωφελούς εργασίας αλλά και τη συνδρομή της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ μόλις πιάσει δουλειά καθώς χρειάζονται πάντα πολύ ανθρώπινο δυναμικό μια και η Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και «χρειάζεται χέρια».

Η σημασία του φύκου 

Ο εν λόγω φίκος, έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τη νήσο της Ρόδου δεδομένου ότι φυτεύτηκε από τον πρώτο Έλληνα αιρετό Δήμαρχο Ρόδου τον αείμνηστο Γαβριήλ Χαρίτο, δικηγόρο, στις 31 Μαρτίου 1947, ημέρα παράδοσης της διοίκησης της Δωδεκανήσου από τη Βρετανία στην Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση, ως σύμβολο προόδου και ανάπτυξης της πόλης. Μετά από 73 χρόνια το ιστορικό για τον τόπο μας αυτό, δέντρο, αναπτύχθηκε, καλύπτοντας με τη σκιά της φυλλωσιάς του μεγάλο μέρος του ακάλυπτου χώρου, ο οποίος βρίσκεται μπροστά από το κτήριο του «ΑΚΤΑΙΟΝ».

Οι φίκοι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της φυσικής κληρονομιάς της Ρόδου. Μάλιστα λόγω της ιδιαιτερότητάς τους έχει δημιουργηθεί και ιδιαίτερο είδος με την ονομασία Φίκος ο Ροδίτικος.
Ειδικότερα, ο φίκος αυτός αποτελεί, εδώ και χρόνια, σημείο αναφοράς του συγκεκριμένου πέριξ του διατηρητέου κτίσματος του «Ακταίον», έχων και μια ιστορικά συμβολική και σημειολογική σημασία τόσο λόγω των ιστορικών συνθηκών, μέσω των οποίων φυτεύτηκε, όσο και λόγω της διαχρονικής εντυπωσιακής και επιβλητικής εμφάνισής του».

φύκοςΡόδοςστρεςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα