Ρόδος: Εγκατέλειψε τέσσερις γάτες και το πληρώνει με πρόστιμο 120.000 ευρώ

Ακριβά καλείται να πληρώσει την απόφασή του να εγκαταλείψει στο δρόμο τέσσερις γάτες, ένας 76χρονος άνδρας στη Ρόδο.

Συγκεκριμένα, του επιβλήθηκε πρόστιμο 120.000 καθώς η εγκατάλειψη ζώου θεωρείται ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί στα τέλη Απριλίου 2023 και εκτός από την ποινική δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του 76χρονου, με την οποία και θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη, του έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ύψους 30.000 ευρώ για κάθε γατάκι, από το Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου.

Οι ισχυρισμοί του άνδρα ότι τα τετράποδα δεν είναι δικά του και ότι απλώς

τα βρήκε δεν έπεισαν, σύμφωνα με τη dimokratiki.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Η εγκατάλειψη είναι ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα που διαπράττονται εις βάρος των ζώων (και από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη χώρα μας), και όμως δεν υπάρχει ως ορισμός στο Άρθρο 2, ούτε αναγνωρίζεται ως μορφή κακοποίησης στο Άρθρο 16 (όπου υπάρχει μόνο η εγκατάλειψη νεογέννητων).

Προβλέπεται ως πρόστιμο, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Με τα άρθρα 2, 9, 34 και 35 του νεοψηφισθέντος νόμου 4830/2021 για την προστασία των ζώων συντροφιάς, απαγορεύεται η εγκατάλειψη ζώου συντροφιάς, δηλαδή, σκύλου, γάτας, σκύλου βοήθειας, σκύλου εργασίας και ζώου θεραπείας. Όποιος το κάνει:

α) Απειλείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή μέχρι (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από 10 έως 50 ευρώ, αν δε το ζώο είναι νεογέννητο απειλείται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη και με χρηματική ποινή μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ.

β) Επιπλέον, απειλείται με διοικητικό πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ για κάθε ζώο, ανάλογα με την σοβαρότητα του αδικήματος, αν δε από την εγκατάλειψη το ζώο έχει βασανισθεί με πρόκληση έντονου σωματικού πόνου, ή σωματική εξάντληση, επικίνδυνης για την υγεία του, ή αποβιώσει, απειλείται με διοικητικό πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ για κάθε ζώο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, βασικός στόχος του νέου πλαισίου είναι, όχι μόνο η διασφάλιση της ευζωίας όλων των ζώων, αλλά και ο περιορισμός του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, μέσω ενός νέου αποτελεσματικού συστήματος υιοθεσίας και μέσω ενός νέου πλαισίου αναπαραγωγής με κανόνες.

Κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή του νέου πλαισίου έχουν οι δήμοι της χώρας και για τον λόγο αυτό προβλέπεται, ρητά, η μεταφορά αρμοδιοτήτων μαζί με τους αντίστοιχους πόρους, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών, καθώς και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, προκειμένου κάθε δήμος να μπορεί να εφαρμόζει μία ολοκληρωμένη πολιτική για τα ζώα συντροφιάς.

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Συναγερμός για «κροκόδειλο» σε ποτάμι – Τι εκτιμούν οι ερπετολόγοι

Καύσωνας Κλέων: «Ψήνεται» η χώρα – Όλα τα μέτρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σύνταγμα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία της Κουβανής τρανς (Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα