Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Η εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να του «στοιχίσει» τη διαμονή του στη Βρετανία

Persona non grata θεωρείται πλέον ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς στη Βρετανία, καθώς οι Αρχές φέρεται να τον χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο και «βασικό παραγοντα»του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι της χώρας έχουν λάβει οδηγίες, για να καταστήσουν αδύνατη την μόνιμη εγκατάσταση του Ρώσου μεγιστάνα στη χώρα τους, καθιστώντας απίθανη την παραμονή του στη Βρετανία.

Ο Ρώσος μεγιστάνας που είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τσέλσι δεν έχει εμφανιστεί εδώ και μήνες στο γήπεδο

της ομάδας του, Stamford Bridge, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, ενώ απέσυρε την αίτησή του για απόκτηση βρετανικής επενδυτικής βίζας Tier 1 το 2018, καθώς η έκδοσή της καθυστερούσε, λόγω των και των δηλητηριάσεων των Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, περιστατικό που οδήγησε στο «πάγωμα» των σχέσεων Δύσης – Μόσχας.

Όπως γράφει η Sun,  ανώτερες πηγές ασφαλείας εκτιμούν ως απίθανο να επιτραπεί ποτέ ξανά στον 55χρονο Αμπράμοβιτς η διαμονή του στην Μεγάλη Βρετανία. Συγκεκριμένα, υπάλληλοι της βρετανικής υπηρεσίας μετανάστευσης έχουν λάβει σχετικές οδηγίες, ώστε να καταστήσουν αδύνατο για τον κ. Αμπράμοβιτς – ο οποίος διατηρεί μια έπαυλη 125 εκατομμυρίων λιρών κοντά στο παλάτι του Κένσινγκτον – να εγκατασταθεί πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, το φάκελό του φέρεται να χειρίζεται η «Μονάδα Ειδικών Υποθέσεων» του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Αλεξέι Ναβάλνι , ο Αμπράμοβιτς κατονομάστηκε ως ένας από τους 35 Ρώσους ολιγάρχες- «βασικούς παράγοντες» του καθεστώτος Πούτιν. Στην αμύθητη περιουσία του Αμπράμοβιτς, περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, και μια σειρά από πολυτελή σκάφη, ανάμεσα και στο οποίο το Solaris, αξίας 450 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο διαθέτει και σύστημα ανίχνευσης πυραύλων.

Από την πλευρά του ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος αρνείται κατηγορηματικά τα περί στενής σχέσης του με το Κρεμλίνο και υπογραμμίζει ότι δεν έχει κάνει οτιδήποτε, το οποίο να υπαγορεύει την επιβολή κυρώσεων εναντίον του. Ο ίδιος, ωστόσο, απέκτησε την ιδιότητα του ισραηλινού πολίτη το 2018, για να εξασφαλίσει την είσοδό του στην Μεγάλη Βρετανία για 6 μήνες. Με τον ίδιο τρόπο ταξίδεψε στο Λονδίνο και τον περασμένο Οκτώβριο.

Βρετανικές πηγές διαμηνύουν ότι σε περίπτωση που ο Αμπράμοβιτς επιχειρήσει να αποκτήσει μόνιμη βίζα, αυτή «σχεδόν σίγουρα θα απορριφθεί». Ο Ρώσος κροίσος  δεν κατάφερε να αποκτήσει ποτέ τη βρετανική υπηκοότητα, ενώ ο αμύθητος πλούτος του προέκυψε ως αποτέλεσμα των αγοραπωλησιών υποδομών και περιουσιακών στοιχείων της ΕΣΣΔ, τα οποία ο ίδιος είχε αποκτήσει προηγουμένως από το κράτος. Το 2003, απέκτησε την ομάδα της Τσέλσι βάζοντας πόδι στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Από επίσημα χείλη, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας απέφυγε μιλώντας στο Κοινοβούλιο να αναφερθεί ονομαστικά στον Αμπράμοβιτς όταν  η βουλευτής των Φιλελεύθερων, Λέιλα Μοράν διάβασε κατάλογο με ονόματα Ρώσων ολιγαρχών, περιλαμβάνοντας και αυτό του Αμπράμοβιτς, . Η κ. Τρας περιορίστηκε να πει  ότι «έχουμε έναν μακρύ κατάλογο, όσων είναι είναι συνένοχοι στις ενέργειες της ρωσικής ηγεσίας».

Την ίδια ώρα ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον προανήγγειλε νέο κύκλο κυρώσεων, προκειμένου να πιεστούν ισχυρά ρωσικές επιχειρήσεις και πρόσωπα με ανοιχτούς διαύλους με το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι οι νέες κυρώσεις θα αποτρέψουν τις ρωσικές τράπεζες, τους ολιγάρχες, αλλά και Ρώσους ιδιώτες να συγκεντρώνουν χρήματα στις αγορές του Λονδίνου.

Επιπλέον, η βρετανική κυβέρνηση  επιχειρεί να έχει  η Μόσχα αδυναμία πρόσβασης σε δανεισμό από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Μεγάλης Βρετανίας. Μάλιστα, ο βουλευτής των Τόρις, Μπομπ Σίλι, εκτίμησε πως το «κύμα βρώμικου χρήματος» που εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Ρωσία «ζημίωσε» τη χώρα, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, επισήμανε πως η «εποχή της ατιμωρησίας των ολιγαρχών» πρέπει να λάβει τέλος, ώστε «αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον το σπίτι για τα λάφυρά τους».

Διαβάστε επίσης:

Αναφορά Λαβρόφ σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

Εισβολή στην Ουκρανία: Σφυροκοπούν το Κίεβο οι Ρώσοι

Εισβολή στην Ουκρανία: «Η επίθεση θα διαρκέσει όσο χρειαστεί» λέει το Κρεμλίνο

Keywords
Τυχαία Θέματα