Ρωσία: Αμφιλεγόμενος νόμος θέτει περιορισμούς στην χρήση του διαδικτύου

ΚΟΣΜΟΣ

 

Την δημιουργία ενός «κυρίαρχου Ιντερνετ», απομονωμένου από τους παγκόσμιους servers, έχει ως στόχο ο νόμος ο οποίος ετέθη σήμερα σε ισχύ στην Ρωσία, προκαλώντας ανησυχίες στους υπερασπιστές των ελευθεριών, που καταγγέλλουν την θεσμοθέτηση υπερβολικού ελέγχου των ρωσικών αρχών επί του δικτύου.

Συγκεκριμένα, το κείμενο προβλέπει την δημιουργία υποδομής που θα επιτρέπει την λειτουργία των ρωσικών πηγών του Ιντερνετ

σε περίπτωση αδυναμίας των ρωσικών διαχειριστών να συνδεθούν με τους ξένους servers του Ιντερνετ

Στο εξής, οι ρώσοι προμηθευτές υπηρεσιών Ιντερνετ θα πρέπει να διασφαλίσουν την τοποθέτηση  «τεχνικών μέσων» στα δίκτυά τους που θα επιτρέπουν έναν «κεντρικό έλεγχο της κυκλοφορίας» ώστε να αντιμετωπίζονται ενδεχόμενες απειλές.

Ο νόμος επικρίθηκε ως προσπάθεια ελέγχου του περιεχομένου, μέχρι και επιβολής σταδιακής απομόνωσης στο ρωσικό Ιντερνετ, έναν από τους τελευταίους χώρους ελευθερίας για την αντιπολίτευση και τις επικριτικές της ρωσικής εξουσίας φωνές. 

«Η κυβέρνηση μπορεί τώρα να λογοκρίνει απευθείας το περιεχόμενο ή ακόμη και να μετατρέψει το ρωσικό Ιντερνετ σε κλειστό σύστημα χωρίς να ενημερώσει το κοινό για ό,τι κάνει ή για ποιον λόγο το κάνει», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch.

Η οργάνωση θεωρεί ότι το κείμενο του νόμου, ο οποίος πυροδότησε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τον Μάρτιο, «θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης των Ρώσων, καθώς και το δικαίωμα στην on line ενημέρωση και ανοίγει τον δρόμο σε «μαζική παρακολούθηση».

Τον Απρίλιο, πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν εκδώσει ανακοίνωση εκφράζοντας τους φόβους του για τους «νέους περιορισμούς των ήδη περιορισμένων μέσων ενημέρωσης και του Ιντερνετ».

Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε πρόθεση ανέγερσης ενός «Σινικού Ψηφιακού Τείχους» και ισχυρίζεται ότι μοναδική επιδίωξή του είναι η υπεράσπιση του ρωσικού Ιντερνετ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡωσίαίντερνετφραγμοίπεριορισμοίνόμοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα