Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιους όρους θέτει η Ρωσία για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και για το εμπόριο σιτηρών

Έναν σαφή όρο έθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ για να ξεκινήσει οποιοσδήποτε διάλογος με την Ουκρανία: να ληφθεί υπόψη «η νέα παγκόσμια τάξη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση Λαβρόφ έγινε στη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με το Τούρκο ομόλογό του.

Την ώρα που ο Λαβρόφ συναντιόταν με τον Τσαβούσογλου, οι μισθοφόροι της Wagner διασφάλιζαν τον έλεγχο της δυτικής όχθης του ποταμού Μπαχμούτκα, αποκόπτοντας μία γραμμή ανεφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων που είναι οχυρωμένες

στο κέντρο της πόλης Μπαχμούτ. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι είναι θέμα χρόνου η κατάληψη της πόλης από τους Ρώσους.

Wagner raises Russian flag in Bakhmut but Ukraine fights on https://t.co/0UIzpe3x8s

BBC News (World) (@BBCWorld) April 3, 2023

«Οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις χρειάζεται να βασίζονται και στον υπολογισμό των ρωσικών συμφερόντων… πρέπει να γίνουν με βάση τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η νέα παγκόσμια τάξη», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας στην ουσία στις πρόσφατες δηλώσεις ουκρανών αξιωματούχων ότι διαπραγματεύσεις θα γίνουν αφού ο στρατός τους φτάσει στην Κριμαία.

Η Ρωσία απορρίπτει «μία μονοπολική παγκόσμια τάξη υπό έναν ηγεμόνα», δήλωσε κατηγορηματικά ο Λαβρόφ.

Το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε ότι παρακολούθησε προσεκτικά «τις σημαντικές συνομιλίες» που είχε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά πρόσθεσε ότι η Κίνα δεν θα αλλάξει την προσέγγισή της για το ουκρανικό κατόπιν εξωτερικών πιέσεων.

Το Κίεβο την ίδια ώρα απέρριψε την πρόταση του προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, να αναγνωριστεί η κυριαρχία της Ρωσίας στην Κριμαία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Δεν υπάρχει νομικός, πολιτικός ή ηθικός λόγος που θα μπορούσε να μας νομιμοποιήσει να παραδώσουμε έστω ένα εκατοστό ουκρανικού εδάφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, προσθέτοντας ότι «η όποια μεσολαβητική προσπάθεια θα πρέπει να έχει ως βάση το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας».

There is no legal, political or moral reason why Ukraine should give up even a centimeter of its land. Any mediation efforts to restore peace must be based on respect for the sovereignty and full restoration of Ukraine’s territorial integrity in accordance with the UN Charter.

— Oleg Nikolenko (@OlegNikolenko_) April 7, 2023 Τουρκική μεσολάβηση για τα σιτηρά

Με φόντο αυτές τις δηλώσεις στη συνάντηση Λαβρόφ-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, η ρωσική πλευρά προειδοποίησε ότι θα αποδεσμευτεί από την συμφωνία για τη διακίνηση των σιτηρών εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι συζήτησε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την «αποτυχία» εφαρμογής όσων έχουν συμφωνηθεί για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα αποδεσμευτεί από τη συμφωνία αν οι δυτικές χώρες εξακολουθήσουν να παρεμποδίζουν τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων, με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη διακίνηση προϊόντων με πλοία.

#LIVE: Joint news conference by Foreign Ministers Sergey Lavrov and Mevlüt Çavuşoğlu https://t.co/gCnHMxdBC5

— MFA Russia (@mfa_russia) April 7, 2023

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με το ρωσικό αίτημα για άρση των εμποδίων για τις ρωσικές εξαγωγές και πρόσθεσε ότι η τουρκική διπλωματία θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την παράταση ισχύος της συμφωνίας για ασφαλή διέλευση πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά και άλλα αγαθά ζωτικής σημασίας ώστε να μην ξεσπάσει και μία κρίση τροφίμων.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Κατηγορίες για κατασκοπεία απαγγέλθηκαν στον δημοσιογράφο της WSJ που «πιάστηκε στα πράσα»

Φρενίτιδα για τον Μακρόν στην Κίνα, φωτιές πίσω στο Παρίσι (Photos/Videos)

Σι Τζινπίνγκ και Μακρόν ζητούν ειρήνη στην Ουκρανία και δεσμεύονται για βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία

Keywords
Τυχαία Θέματα