Σαφάρι στα βάθη του Ειρηνικού για έναν διαστρικό επισκέπτη

Τα απομεινάρια του πρώτου διαστρικού μετεωρίτη πιστεύεται ότι βρίσκονται στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού και ένας αμφιλεγόμενος επιστήμονας υποστηρίζει ότι κάτι έχει εντοπίσει.

Το «διαστρικό άγκιστρο»

Στην ωκεάνια άβυσσο, κάπου ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι ένα περίεργο μαύρο-ασημί αντικείμενο που το σκεπάζει η λάσπη. Έχει μεταλλικό σώμα και ανάμεσα στα ψάρια που ζουν σε τέτοια βάθη, μοιάζει περισσότερο με ένα τεράστιο σαλάχι. Με αυτό το εργαλείο, που αποκαλείται «διαστρικό άγκιστρο», ο  αμφιλεγόμενος φυσικός του Χάρβαρντ Άβι Λόεμπ, κάνει  θαλάσσιο…

σαφάρι για να εντοπίσει τα απομεινάρια του μετεωρίτη και λέει μάλιστα πως ίσως να τα έχει βρει…

Πριν από λίγα χρόνια ο Λόεμπ είχε εστιάσει την προσοχή του σε άλλο ένα παράξενο αντικείμενο. Τον κομήτη Ουμουάμουα, που είχε σχήμα πούρου και πέρασε σιωπηλά από τον πλανήτη μας τον Οκτώβριο του 2017 για να χαθεί στο αχανές διάστημα. Αυτός ήταν ο πρώτος γνωστός διαστρικός επισκέπτης της Γης, που ταξίδευε 600.000 χρόνια για να φτάσει μέχρι τα μέρη μας. Η προσπάθεια του Λόεμπ να καταλάβει ποιος ήταν αυτός ο παράξενος ταξιδιώτης του απέφερε το προσωνύμιο «ο κυνηγός εξωγήινων του Χάρβαρντ».

Με αυτόν τον κομήτη στο μυαλό, ο Λόεμπ αποφάσισε να ψάξει και για άλλες κοσμικές… ανωμαλίες. Κι αυτό τον οδήγησε στην αναζήτηση του μετεωρίτη ΙΜ1, που εξερράγη πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, στις 9 Ιανουαρίου 2014. Τώρα ο Λόεμπ λέει πως ίσως έχει εντοπίσει τα απομεινάρια του. Αν είναι έτσι, ο Λόεμπ θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα έχει αντικρίσει κάποια υλικά που προέρχονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Παρά τα 66 χρόνια εξερεύνησης του διαστήματος και τις εκατοντάδες αποστολές συλλογής δειγμάτων από την Σελήνη, από αστεροειδείς και μετεωρίτες, όσα εκτίθενται σε μουσεία είναι από τη δική μας αστρογειτονιά.

«Η επιστημονική κοινότητα έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό σύνολο γνώσης γι’αυτά τα αντικείμενα, αλλά δεν μπορέσαμε ποτέ να μελετήσουμε υλικό από κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα», λέει ο Μαρκ Φράις, της NASA.

Ο μυστηριώδης μετεωρίτης

Ο μετεωρίτης ΙΜ1 στην αρχή ήταν μια σειρά από αριθμούς σε μία βάση δεδομένων υπό την ταμπέλα “CNEOS 2014-01-08″.  Όταν ήρθε στα μέρη μας παραδόξως κανένας δεν τον πρόσεξε. Η μόνη αναφορά για την ύπαρξή του ήρθε από την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς διάφορα όργανα κατέγραψαν την ταχύτητα εισόδου στην ατμόσφαιρα. Αν υπάρχουν άλλες πληροφορίες, θα βρίσκονται σε διαβαθμισμένα έγγραφα όχι γιατί ήταν… UFO, αλλά διότι η απόκαλυψή τους θα έδινε πληροφορίες για τις δυνατότητες του στρατιωτικού εξοπλισμού που τον εντόπισε.

We Have Discovered Spherules from the Path of the First Recognized Interstellar Meteor, IM1 https://t.co/uAG2rTPv9w#galileoproject

— Galileo Project (@GalileoProject1) June 22, 2023

Αυτό δεν εμπόδισε τον Λόεμπ να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στον μετεωρίτη. Σύμφωνα με τον επιστήμονα του Χάρβαρντ ο μετεωρίτης κινείτο ταχύτερα από σχεδόν το σύνολο των αστεριών που ήταν κοντά του. Κι αυτό τον κάνει να πιστεύει ότι ήταν  διαστρικός. Επιπλέον ο Λόεμπ επισήμανε ότι η σύσταση του μετεωρίτη είναι εξαιρετικά πυκνή και γι αυτό δεν διασπάσθηκε στην άνω ατμόσφαιρα της Γης, αλλά έφτασε μέχρι τα κατώτερα στρώματα. Είναι όμως μυστήριο από τι αποτελείται.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC λίγες εβδομάδες πριν αρχίσει το… σαφάρι του μετεωρίτη ο Λόεμπ είπε ότι κατά 99,999% «ο ΙΜ1 είναι ένας διαστρικός επισκέπτης».

Αναπάντητα ερωτήματα και επιφυλάξεις από τους άλλους επιστήμονες

Πολλοί επιστήμονες αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημοσίως καθώς δεν θέλουν να συνδεθεί το όνομά τους με τους ισχυρισμούς του Λόεμπ. Αν όμως οι ισχυρισμοί είναι βάσιμοι, εγείρεται μια σειρά από ερωτήματα, όπως από τι αποτελείται ο μετεωρίτης και πως έφτασε να κινείται με τόσο μεγάλη ταχύτητα.

Ο Ντέιβιντ Σπέργκελ, καθηγητής αστροφυσικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, που είναι επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής μελέτης των άγνωστων φαινομένων, συμφωνεί ότι ο ΙΜ1 είναι ένα αντικείμενο που ιντριγκάρει. Αν και αυτό – επισημαίνει- ότι δεν οδηγεί στο συμπέρασμα πως κατασκευάστηκε από κάποιους εξωγήινους….

Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα υπάρχει μόνο ένας τρόπος: η αναζήτηση του μετεωρίτη στον ωκεανό. Κι έτσι η ομάδα του Λόεμπ επιβιβάστηκε σε ένα ερευνητικό σκάφος και έφτασε σε ένα σημείο του ωκεανού περίπου 84 χιλιόμετρα από τις τροπικές ακτές του Νησιού Μάνους, στην Παπούα – Νέα Γουινέα. Εκεί εκτιμά ο Λόεμπ ότι έχουν πέσει τα συντρίμμια του μετεωρίτη, συνεκτιμώντας πληροφορίες από τον αμερικανικό στρατό και από τοπικούς σεισμογράφους.

Black Powder in the Debris Field of the First Recognized Interstellar Meteor, IM1 https://t.co/npZs7EbFJd

— Galileo Project (@GalileoProject1) June 20, 2023Η έρευνα στην ωκεάνια άβυσσο

Έχοντας ως βασικό εξοπλισμό το «διαστρικό άγκιστρο» ο Λόεμπ άρχισε να συλλέγει δείγματα από την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, για να τα συγκρίνει με αυτά που θεωρεί ότι μπορεί να είναι απομεινάρια του διαστρικού μετεωρίτη.

Μέχρι τώρα είχαν συλλέξει φυσικά υλικά και σκουπίδια που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας, σύρματα, μυστηριώδη μεταλλικά αντικείμενα, αλλά όλα έχουν την υπογραφή του ανθρώπου και της φύσης του πλανήτη μας.

Την περασμένη εβδομάδα η ομάδα του Λόεμπ, λέει πως είδε την τύχη να της χαμογελάει. Όπως έγραψε ο αμφιλεγόμενος επιστήμονας στο προσωπικό blog του, ένας ερευνητής έφτασε τρέχοντας για να του πει ότι είχαν μαζέψει μία μικρή μεταλλική σφαίρα, περίπου 0,3 χιλιοστά, κάτι σαν μικροσκοπικό μαργαριτάρι όπως έγραψε, που αποτελείται από σίδηρο, μαγνήσιο και τιτάνιο. Ο Λόεμπ λέει πως είναι ένας ασυνήθιστος συνδυασμός, τόσο σε αντικείμενα κατασκευασμένα από τον άνθρωπο, όσο και σε μετεωρίτες. Κι ύστερα από λίγο εντοπίστηκαν και πολλές άλλες τέτοιες μικροσκοπικές μεταλλικές σφαίρες.

Είναι , λοιπόν, αυτή η πρώτη επαφή του ανθρώπου με κάποιο υλικό που προέρχεται πέραν του ηλιακού μας συστήματος; Σίγουρα θα χρειαστεί πολύς δρόμος για να τεκμηριωθεί η σχέση αυτών των «μεταλλικών μαργαριταριών» με τον μετεωρίτη ΙΜ1.

Οι περισσότεροι επιστήμονες λένε πως τίποτα δεν τους πείθει για την σχέση των υλικών αυτών με τον μετεωρίτη. Αλλά ακόμα κι αν αποδειχτεί ότι η προέλευσή τους είναι μη γήινη, μπορεί να μην προέρχονται από τον ΙΜ1.

The Spatial and Size Distributions of Spherules are Correlated with IM1’s Likely Pathhttps://t.co/GKBaYTjQC7

— Galileo Project (@GalileoProject1) June 25, 2023

Ο Λόεμπ όμως παραμένει αισιόδοξος. Η ομάδα του θα μεταφέρει τα «μεταλλικά μαργαριτάρια» στο εργαστήριο του Χάρβαρντ, όπου θα χρησιμοποιήσουν τη φασματομετρία για να αναγνωρίσουν τα ισότοπα στο εσωτερικό και με την ανάλυση των αναλογιών σε σχέση με άλλους μετεωρίτες, ελπίζουν να φτάσουν σε απαντήσεις – τουλάχιστον – ως προς την διαστρική προέλευση του ΙΜ1. Ο Λόεμπ προσθέτει ότι από αυτή τη διαδικασία ανάλυσης μπορεί να προκύψει και ζήτημα κατασκευής των «μεταλλικών μαργαριταριών» από κάποιους ευφυείς εξωγήινους.

Κι όπως λέει ο Μαρκ Φράις, «η επιστήμη είναι θαυμάσια και κάθε επιστήμονας μπορεί να κάνει υποθέσεις και οποιοσδήποτε άλλος επιστήμονας οφείλει να περνά από δοκιμασία αυτές τις υποθέσεις… όλοι μαθαίνουν έτσι κάτι νέο και επιτυγχάνεται πρόοδος με στόχο την αλήθεια»…

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν για θάνατο 17χρονου: «Ασυγχώρητο» – Στους δρόμους 2.000 αστυνομικοί

Κιλιάν Εμπαπέ: Το μήνυμά του για τον θάνατο 17χρονου από πυρά αστυνομικού – «Πονάω για τη Γαλλία μου» (videos)

Φρίκη στο Οχάιο: Μητέρα άφησε μόνη της την 16 μηνών κόρη της και πήγε διακοπές – Το μωρό εντοπίστηκε νεκρό μετά από 10 ημέρες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαφάρι, Ειρηνικού,safari, eirinikou