Σαν Φρανσίσκο: Η ορθόδοξη αφρικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Κολτρέιν (Video)

Ο Τζον Κολτρέιν, γεννήθηκε στη βόρεια Καρολίνα, το 1926. Ο ρατσισμός θριάμβευε κα οι καιροί ήταν δύσκολοι για τους μαύρους.

Ευτυχώς, ο Τζον ζούσε σε μια οικογένεια που η μουσική γέμιζε κάθε χαραμάδα πόνου, και υπήρχε πολλή μεγάλη πίστη.

Ο παππούς του ήταν εφημέριος στην εκκλησία της Αφρικανικής Εκκλησίας Μεθοδιστών της Πεντηκοστής της Σιών.

Στα 17χρονα γενέθλιά του, η μητέρα του θα τού κάνει δώρο ένα άλτο σαξόφωνο. Ένα χρόνο αργότερα υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, παρέα με το σαξόφωνό του και όλοι οι συνάδελφοί

του κατάλαβαν το ταλέντο του.

Λέγεται ότι την πρώτη ηχογράφηση bebop (παίξιμο μιας μελωδίας με συνεχείς αντιστίξεις) της επιτυχίας «Hot House», την έκανε το 1946, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Όταν απολύθηκε, ο Κολτρέιν πέρασε στο τενόρο σαξόφωνο και το 1949 μπήκε στη μπάντα του Ντίζι Γκιλέσπι, με τον οποίο έπαιζε μέχρι το 1951, όπου σολάρει στο κομμάτι «We Love to Boogie», με τον Γκιλέσπι στην τρομπέτα.

Ο Κολτρέιν, το 1950, έμπλεξε με την ηρωίνη, και εκδιώχθηκε από πολλά σχήματα. Ενώ το 1955, συνεργάζεται με τον Μάιλς Ντέιβις, που έκανε ένα καινούριο ξεκίνημα μετά τη δική του απεξάρτηση από την ηρωίνη.

Η συνεργασία ενώ ήταν σπουδαία σε μουσικό επίπεδο, εκείνο το επίμαχο διάστημα κατέληξε στον διωγμό του Κολτρέιν από το σχήμα λόγω ναρκωτικών.

Πνευματική αφύπνιση

Έτσι, φτάνουμε στο 1957, όπου ο Κολτρέιν κλειδώνεται στη σοφίτα του σπιτιού του, σε μια προσπάθεια να αποβάλλει την έξη της ηρωίνης, και τελικά βιώνει μια «πνευματική αφύπνιση» η οποία τον βοήθησε να απεξαρτηθεί ολοκληρωτικά από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Έτσι, ξεκινά μια νέα πυρετική, δημιουργική περίοδος. Επιστρέφει στο σχήμα του Μάιλς Ντέιβις, ενώ στο μεσοδιάστημα εμφανιζόταν και με τον Τελόνιους Μονκ.

Σταθμός στην δισκογραφία του Κολτρέιν θεωρείται η ηχογράφηση του Blue Train, το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1957.

Δυο χρόνια αργότερα ο Κολτρέιν συμμετείχε στην ηχογράφηση του δίσκου του Μάιλς Ντέιβις, Kind of Blue, που έβαλε τη τζαζ σε άλλους δρόμους.

Το 1960, ο Κολτρειν φεύγει από τον Μάιλς Ντέιβις, και δημιουργεί ένα ιστορικό κουαρτέτο με τον πιανίστα Μακόι Τάινερ, τον μπασίστα Στιβ Ντέιβις και τον ντράμερ Έλβιν Τζόουνς.

Ο Κολτρέιν όταν μιλούσε για την «πνευματική εμπειρία» του, έλεγε ότι ευχήθηκε να του δοθεί το δώρο και το προνόμιο να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στους ανθρώπους μέσα από τη μουσική του.

Αυτό έγινε πράξη το 1965, όταν ο Τζον Κολτρέιν ξανακλείστηκε στη σοφίτα του σπιτιού του και βγήκε τρεις μέρες αργότερα έχοντας συνθέσει το εμβληματικό έργο του, A Love Supreme.

Έναν πραγματικά τελετουργικό αυτοσχεδιασμό για τη δόξα, την ουσία και την παρουσία του Θεού. Το έργο έχει μια απλότητα, μια καθαρότητα και μια εσωτερική δύναμη, που είναι ως τώρα ανεπανάληπτη.

Το 1965, στο Σαν Φρανσίσκο, ένα νιόπαντρο ζευγάρι, ο Φράνζο και η Μαρίνα Κινγκ, άκουσαν τον Κολτρέιν στο Jazz Workshop, που είχαν πάει να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο του γάμου τους. Βρέθηκαν στην πρώτη σειρά τραπεζιών, και ένιωσαν την αύρα και το παίξιμο του Κολτρέιν, σαν επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.

Βίωσαν μια θρησκευτική εμπειρία.

Το ζευγάρι, που προεχόταν από θρησκευτικές οικογένειες, ξανάκουσε τον Κολτρέιν αρκετές φορές, και θρήνησε όταν εκείνος χάθηκε τον επόμενο χρόνο σε ηλικία 40 ετών.

Οι Κινγκ είχαν κάνει ένα στέκι, στο Σαν Φρανσίσκο, το The Jazz Club, όπου μαζεύονταν μουσικοί και έδειχναν τη δουλειά τους. Ήταν ένας φιλόξενος χώρος μακριά από την αστυνομική βία και το ρατσισμό της εποχής.

Μετά το θάνατο, όμως, του Κολτρέιν, αποφάσισαν να πάνε ένα βήμα παραπέρα.

Το στέκι μετεξελίχθηκε στο Yardbird Club που εξειδικεύτηκε σε αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς πάνω στη τζαζ.

Το κλαμπ αυτό εξελίχθηκε σε πνευματικό κέντρο, έναν Ναό της μουσικής, με το όνομα Temple of Yardbird που λίγο αργότερα ονομάστηκε One Mind Temple.

Ο ναός προωθούσε την κάθαρση, τη νηστεία, το διαλογισμό και την προσευχή.

Η θρησκευτική αυτή κοινότητα άρχισε να λατρεύει τον Τζον Κολτρέιν στην αρχή ως ενσάρκωση του Κυρίου, και αργότερα ως άγιο, με το όνομα Άγιος Ιωάννης Κολτρέιν, και το έργο του, A Love Supreme, είναι το δικό τους ευαγγέλιο που μιλά σε μια άλλη παγκόσμια γλώσσα περιγράφοντας τη χάρη του Θεού.

Η εκκλησία υπάγεται πλέον επίσημα στην Αφρικανική Ορθόδοξη Εκκλησία, και λειτουργεί στο Σαν Φρανσίσκο, στη γωνία Turk and Lyon.

Πάντα, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, τα φώτα της εκκλησίας αυτής σβήνουν, και κάτω από μια υποβλητική σιωπή και το φως των κεριών, το εκκλησίασμα ακούει το ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη Κολτρέιν, το A Love Supreme, ένα αλλιώτικο κήρυγμα αγάπης και δημιουργίας.

Ένα κήρυγμα άρρητο, που μιλά στην καρδιά και την ψυχή.

Αν κάποιος, λοιπόν, αναζητώντας την αγάπη βρεθεί αυτή την Κυριακή (6 Οκτωβρίου 2024) στο Σαν Φρανσίσκο, ας ανάψει στη χάρη του ένα κερί…

Διαβάστε επίσης

Reuters: Οι Χούθι έχουν βάλει στόχο πλοία ελληνικών εταιρειών – Τα απειλητικά email που ξεκίνησαν τον Μάιο

Κυπριακό: Ο Τατάρ συμφώνησε για συνάντηση με Γκουτέρες και Χριστοδουλίδη

Ο Σολτς αναζητεί λύση για την Ουκρανία – Επιδιώκει τηλεφωνική επικοινωνία με Πούτιν για πρώτη φορά από το 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαν Φρανσίσκο, Αγίου Ιωάννη Κολτρέιν Video,san fransisko, agiou ioanni koltrein Video