Σαν σήμερα o «Μαύρος Σεπτέμβρης» αιματοκύλησε το Ολυμπιακό Χωριό στο Μόναχο (Photos)

ΚΟΣΜΟΣ

Μια μέρα σαν σήμερα το 1972, το Ολυμπιακό Ιδεώδες δέχθηκε ισχυρό πλήγμα.

Έντεκα Ισραηλινοί αθλητές και συνοδοί πέφτουν νεκροί στο Ολυμπιακό Χωριό και στο αεροδρόμιο του Μονάχου, από την εισβολή Παλαιστίνιων τρομοκρατών του «Μαύρη Σεπτέμβρη».

Παράλληλα, σκοτώθηκαν ένας Γερμανός αστυνομικός και πέντε εκ των δραστών. Παρά το τραγικό γεγονός, οι διοργανωτές αποφάσισαν να συνεχισθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες,

μετά από ημερήσια διακοπή.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου και παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, οκτώ ένοπλοι της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εισήλθαν στο Ολυμπιακό Χωριό και συγκεκριμένα στο κτίριο της ισραηλινής αποστολής. Εκεί σκότωσαν έναν προπονητή κι έναν αρσιβαρίστα και συνέλαβαν εννέα ομήρους.

Οι τρομοκράτες ζήτησαν από τις κυβερνήσεις της τότε Δυτικής Γερμανίας και του Ισραήλ την απελευθέρωση 234 Παλαιστινίων που κρατούνταν από τους Ισραηλινούς, την αποφυλάκιση δύο Γερμανών τρομοκρατών (Αντρέας Μπάαντερ, Ούλρικε Μάινχοφ), αλλά και την ασφαλή διαφυγή τους. Η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η κατάσταση ξέφυγε, μετά το λάθος χειρισμό της κατάστασης από τις γερμανικές αρχές.

Γερμανοί σκοπευτές που είχαν κατακλύσει το αεροδρόμιο, όπου είχαν μετακινηθεί τρομοκράτες και όμηροι μετά τη διαβεβαίωση των γερμανικών αρχών ότι θα τους αφήσουν να διαφύγουν, άνοιξαν πυρ.

Οι τρομοκράτες ως αντίποινα σκότωσαν και τους εννέα ομήρους. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών, το θάνατο βρήκαν, επίσης, οι πέντε από τους οκτώ Άραβες τρομοκράτες (οι τρεις συνελήφθησαν) κι ένας Γερμανός αστυνομικός.

Όλες οι χώρες καταδίκασαν την επίθεση. Οι αραβικές χώρες σιώπησαν, με μοναδική εξαίρεση την Ιορδανία. Η αντίδραση των ειδικών δυνάμεων της Γερμανίας δεν έμεινε στο απυρόβλητο, αφού εκφράστηκαν πολλές αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση και υποστηρίχθηκε ότι με μία διαφορετική αντιμετώπιση θα είχε αποφευχθεί το αιματοκύλισμα.

Οι Γερμανοί έχασαν έτσι τη μεγάλη ευκαιρία - αν και το επιθυμούσαν διακαώς - να αποκαταστήσουν το όνομά τους στους κόλπους του Ολυμπιακού κινήματος, το οποίο είχε στιγματισθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου (1936), που είχε διοργανώσει ο Χίτλερ.

Η ΔΟΕ, μετά από 32 ώρες διαπραγματεύσεων, αποφάσισε να συνεχιστεί η διοργάνωση, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες.

Τρεις ημέρες μετά τη Σφαγή του Μονάχου, οι Ισραηλινοί σε αντίποινα βομβάρδισαν παλαιστινιακά στρατόπεδα στο Λίβανο και τη Συρία, με αποτέλεσμα οι νεκροί να ξεπεράσουν τους 100.

Οι τρομοκράτες που συνελήφθησαν, απελευθερώθηκαν τον Οκτώβριο του 1972, μετά από αεροπειρατεία σε σκάφος γερμανικών συμφερόντων που εκτελούσε το δρομολόγιο Δαμασκός-Φρανκφούρτη.

Λίγο καιρό αργότερα, στην Λιβύη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Οργή Θεού», η Μοσάντ τους ανακάλυψε και τους αφαίρεσε τη ζωή, ενώ, όσον αφορά στις σορούς των πέντε τρομοκρατών, μεταφέρθηκαν στη Λιβύη, όπου τάφηκαν με τιμές ηρώων.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ολυμπιακοί ΑγώνεςΜόναχοτρομοκρατίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα