Σαν σήμερα, το 1981 η πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές

Η 18η Οκτωβρίου του 1981 – 43 χρόνια πριν -ήταν η ημέρα που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε για πρώτη φορά τα κυβερνητικά ηνία εξασφαλίζοντας ποσοστά ενός ισχυρού κοινωνικού ρεύματος υπέρ των μεγάλων αλλαγών για τις οποίες είχε δεσμευτεί.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα στις εκλογές εκείνες με 48,07% κατέλαβε 172

έδρες, η Νέα Δημοκρατία με 35,88% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 10,93% 13 έδρες.

Στόχος μας, πολιτική μας, είναι η ευημερία του λαού. Είναι η εθνική υπερηφάνεια και η κοινωνική δικαιοσύνη» είχε αναφέρει στο διάγγελμά του τότε ο Ανδρέας Παπανδρεόυ. «Είμαστε αποφασισμένοι να εκτελέσουμε το πρόγραμμά μας κατά γράμμα, γιατί μας δώσατε αυτό που ζητούσαμε. Μας δώσατε ισχυρή, αυτοδύναμη πλειοψηφία στην Βουλή των Ελλήνων, ώστε να μπορέσουμε δίχως δισταγμούς και δίχως αναστολές, να προχωρήσουμε στην πραγμάτωση της Αλλαγής».

Από την πρώτη εκείνη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου αναγνωρίζεται η Εθνική Αντίσταση και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ιδρύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταργείται η Ελληνική Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων και συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, αποστρατικοποιείται η ΥΕΝΕΔ και μετονομάζεται σε ΕΡΤ2, συστήνεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, θεσπίζονται διάφορα επιδόματα, αναγνωρίζεται και αποζημιώνεται το εργατικό ατύχημα, επεκτείνεται η πενθήμερη εργασία, ενώ μειώνονται οι ώρες εργασίας σε 40, επεκτείνεται η δυνατότητα άδειας με αποδοχές, καθιερώνεται η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (Α.Τ.Α.) του μισθού.

Καθιερώνεται ο πολιτικός γάμος, καταργείται ο αναχρονιστικός θεσμός της προίκας θεσπίζεται το συναινετικό διαζύγιο και εξισώνονται τα δύο φύλα σύμφωνα με το νέο οικογενειακό δίκαιο (Ν.1329/1983). 

Στον τομέα της εκπαίδευσης, εισήχθη το μονοτονικό σύστημα και καταργείται η σχολική ενδυμασία (1982), καθώς και η ακαδημαϊκή έδρα, το δικαίωμα ψήφου επεκτείνεται και στους 18χρονους και πολλά-πολλά άλλα μέτρα που καθορίζουν την κοινωνική μας ζωή μέχρι και σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Παπανδρέου: Η Βάσω Παπανδρέου συνέβαλε καθοριστικά στον μεγάλο αγώνα για την Προοδευτική Αλλαγή του τόπου

GPO: Άλμα 2,5 μονάδες το ΠΑΣΟΚΝέα πτώση ΣΥΡΙΖΑ, 6 στους 10 θέλουν Κασσελάκη υποψήφιο

Χρυσοχοΐδης: Ξεκίνησε η λειτουργία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαν, 1981, ΠΑΣΟΚ,san, 1981, pasok