Σαντορινιός: Μεταφορικό ισοδύναμο και στα ταξίδια με αεροπλάνο

ΕΛΛAΔΑ

Μία αρχή και τρεις πυλώνες έχει η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ) σε όλα τα νησιά, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.

Πλαισιωμένος από τον Γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ νότιας Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Αποστολίδη ο κ. Σαντορινιός, ξεκίνησε με μία αναφορά στη νησιωτική πολιτική, λέγοντας ότι αυτή «δεν είναι μόνο ένα μέτρο, δεν είναι μόνο μία γραμμή στο Σύνταγμα» αλλά νησιωτική πολιτική σημαίνει

να έρθουν επιπλέον γιατροί στα νοσοκομεία, να βελτιωθεί η ακτοπλοΐα, και στο τελευταίο νησί να ανοίγουν τα σχολεία την πρώτη μέρα του σχολικού έτους χωρίς φωτοτυπίες. Ακόμη, νησιωτική πολιτική είναι τα νησιά που δεν έχουν νερό να έχουν και «να μην ξοδεύουμε τζάμπα λεφτά για να μεταφέρουμε το νερό με υδροφόρες». Όπως είπε, όλα αυτά έγιναν και είναι νησιωτική πολιτική.

Σύμφωνα με την rodiaki, ανέφερε ότι κάθε χρόνο το ελληνικό κράτος ξόδευε πέντε εκατομμύρια ευρώ για να μεταφέρει με υδροφόρες νερό στα νησιά μας. Αυτό, όμως, τελείωσε αφού σε λίγες ημέρες ξεκινάει η αφαλάτωση στα νησιά που έχουν ανάγκη και από τις αρχές του 2019 δεν υπάρχουν ιδιώτες που να μεταφέρουν νερό.

Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ)
Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην εφαρμογή του ΜΙ και ανέλυσε τον τρόπο εφαρμογής του.

Ανέφερε ότι το ΜΙ έχει μία Αρχή και τρεις πυλώνες: Η Αρχή είναι ότι κανένας δεν πρέπει να πληρώνει περισσότερα για την ίδια απόσταση, ανεξάρτητα από το πιο είναι το μεταφορικό μέσο με το οποίο κινείται. Αυτό σημαίνει ότι οι νησιώτες επιβάτες δεν πρέπει να επιβαρύνονται το κόστος. Για να γίνει αυτό, το Κράτος θα τους καταβάλει τη διαφορά που είναι ίση με τη χερσαία μεταφορά. Άρα, πρόκειται για μία αρχή ισότητας στη μεταφορά και τρεις πυλώνες: Εισιτήρια, εμπορεύματα και καύσιμα.

Στο σημείο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός επανέλαβε ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν έχει σχέση με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και δήλωσε: «Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι μία μάχη που ακόμα δίνουμε στα ευρωπαϊκά φόρα, είναι κάτι το οποίο πραγματικά ήτανε μία ήττα για τα νησιά μας και δεν μασάω εγώ τα λόγια μου αλλά δεν έχει σχέση με αυτό. Το ΜΙ ήταν αίτημα σαράντα ετών όλων των νησιωτών και γίνεται πράξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα για το μειωμένο ΦΠΑ παραμένει ανοιχτό στην Ευρώπη γιατί η Επιτροπή είχε προτείνει να μην υπάρχουν καθόλου διαφοροποιήσεις στο ΦΠΑ αφού το προσωρινό καθεστώς φορολόγησης στην Ευρώπη καταργείται και γίνεται μόνιμο και η πρόταση της Επιτροπής ήταν να μην υπάρχουν εξαιρέσεις. Έτσι θεωρούν ότι αυτή η μάχη κερδίζεται και όταν θα μετατραπεί σε μόνιμο καθεστώς θα μπορούν να έχουν καλύτερα νέα.

Στη συνέχεια, προέβη σε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου: Καταρχήν, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για να μπει κάποιος στο ΜΙ καθώς όλοι οι πολίτες που έχουν φορολογική έδρα στα νησιά έχουν το δικαίωμα να μπουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του TAXIS και να πάρουν τον μοναδικό αριθμό νησιώτη. Αυτόν θα τον χρησιμοποιήσουν στο πρακτορείο και στο τέλος του μήνα στο λογαριασμό τους θα μπουν τα χρήματα δίχως να χρειάζεται να κάνουν τίποτα άλλο. Επίσης, κάθε τέλος του μήνα θα μπαίνουν τα χρήματα για τα ταξίδια μέχρι τις 25 του μήνα ενώ από τις 26 και μετά θα μεταφέρονται στον επόμενο. Για τους επιχειρηματίες το ποσό είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Το ΜΙ ξεκίνησε σε 49 νησιά όπου υπήρξε πολύ μεγάλη αποδοχή, είπε ο κ. Σαντορινιός: Επειδή κάποιες διαδρομές ήταν μεγάλες, όπως στη δική μας περιοχή (Ρόδος), κάποιος θέλει να έχει και μία καμπίνα και πλέον υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί και καμπίνα β’ θέσης. Επίσης, καθημερινά, με πολύ αυξανόμενους ρυθμούς, είναι επιλέξιμα τουλάχιστον 2500 εισιτήρια, κάτι που δείχνει ότι το μέτρο έχει αρχίσει και γίνεται μέρος της ζωής των κατοίκων, όπως είπε. Ακόμη, ο αριθμός των δικαιούμενων εισιτηρίων είναι ανά μία τετραμελή οικογένεια 64 και όποιος ταξιδεύει περισσότερο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Στη συνέχεια, ανέφερε μερικά ενδεικτικά κόστη: Ρόδος-Πειραιάς με συμβατικό πλοίο το κόστος είναι 63,5 ευρώ και η επιστροφή είναι 19,53 ευρώ. Εάν, όμως, κάποιος πάρει καμπίνα, το κόστος είναι 78 ευρώ και του επιστρέφονται 34 ευρώ, ήτοι 44% επιστροφή. Ρόδος-Λέρος ενδεικτικά: Η επιστροφή είναι 44% στην γ’ θέση, 65% με καμπίνα και στο ταχύπλοο 56%. Από 42 ευρώ που πληρώνει κάποιος για να πάει στη Λέρο με το ταχύπλοο, θα πάρει 23,77 ευρώ πίσω. Για την Κω, από τα 34 ευρώ θα πάρει 22,27 ευρώ πίσω.

Ωστόσο και επειδή υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τις αεροπορικές πτήσεις, ο κ. Σαντορινιός έκανε γνωστό ότι προχθές συναντήθηκε με κάποιους Διευθύνοντες Συμβούλους και Προέδρους των τριών αεροπορικών εταιρειών, έχουν συμφωνήσει σχεδόν στο σύνολο των τεχνικών ζητημάτων, άμεσα προωθείται νομοθετική ρύθμιση για να είναι επιλέξιμα και τα αεροπορικά εισιτήρια και θεωρεί ότι θα καταφέρουν μέσα στο Μάιο, το πολύ αρχές Ιουνίου, τα αεροπορικά εισιτήρια να είναι επίσης επιλέξιμα για τη μεταφορά.

«Η αλήθεια είναι ότι το ΜΙ είναι ένα μέτρο το οποίο φτιάχτηκε για τους νησιώτες, φτιάχτηκε και από νησιώτες», είπε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι βρήκαν εθνικούς πόρους γιατί δεν τους κατασπατάλησαν και ανέφερε ότι πρόσφατα είδαν ότι δόθηκαν δωράκια 241 εκατ. ευρώ σε φαρμακευτικές εταιρείες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η πλατφόρμα φτιάχτηκε από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας και υπεύθυνος της ομάδας είναι ένα παιδί από την Αρχίπολη ο Κυριάκος Διακονικολάου, ένας εξαιρετικός επιστήμονας, όπως είπε και μάλιστα δεν το γνώριζε.

μεταφορικό ισοδύναμοαεροπλάναΣαντορινιόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα