Σαουδαραβικό «πάρτι» με την τιμή του πετρελαίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα στο πλαίσιο των επενδύσεων για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ήταν 12 Απριλίου όταν η τιμή του αργού διαπραγματευόταν στα 67 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του brent κινούνταν πέριξ των 72 δολαρίων, για να φτάσει στην αρχή της εβδομάδας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Οι εξελίξεις στο Συριακό, που τελικά έφεραν και την επέμβαση των ΗΠΑ

στη Δαμασκό με την «αρωγή» Γαλλίας και Βρετανίας, εκτόξευσαν την τιμή του μαύρου χρυσού σε υψηλό 3,5 ετών.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το ράλι της τιμής του πετρελαίου δεν οφείλεται αποκλειστικά σε παράγοντες γεωπολιτικού ρίσκου. Σχετίζεται, επίσης, με την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση αλλά και με τη συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει οι χώρες εντός και εκτός του ΟΠΕΚ για μείωση και επιβολή πλαφόν στην παραγωγή από τον Ιανουάριο του 2017.

Αν και η παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου φαίνεται να μετριάζεται, υπάρχουν ενδείξεις πως ο ΟΠΕΚ επιθυμεί να επεκτείνει τη συμφωνία περικοπής των αποθεμάτων αργού και το 2019, γεγονός που θα διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου αυξημένες. Η συμφωνία έχει ήδη παραταθεί έως τα τέλη του 2018 και έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, γεγονός που ικανοποιεί κυρίως τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα, τη Σαουδική Αραβία.

Πριν από μία εβδομάδα, αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας τάσσονταν υπέρ μιας τιμής στα 80 δολάρια το βαρέλι, εξέλιξη που θα ενισχύσει την κερδοφορία του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco.

H Aramco παράγει και πουλάει 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ωστόσο, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, κρατούσε μυστικές τις οικονομικές της επιδόσεις, κάτι το οποίο τώρα αλλάζει, καθώς ετοιμάζεται για την είσοδό της στο χρηματιστήριο προσφέροντας πρώτη φορά στους επενδυτές μια εικόνα των οικονομικών της. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Ριάντ θα κυνηγήσει μια τιμή στα 80 (ακόμα και 100) δολάρια το βαρέλι για την υποβολή αρχικής δημόσιας προσφοράς.

H Goldman Sachs προβλέπει επίσης αύξηση των τιμών πετρελαίου γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι επικαλούμενη το γεγονός ότι η παγκόσμια ζήτηση παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2018 τη μεγαλύτερη αύξηση από τα τέλη του 2010.

Δύο είναι οι σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το πώς θα κινηθούν οι αγορές πετρελαίου το υπόλοιπο του 2018 και το 2019. Η πρώτη είναι η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 12 Μαΐου σχετικά με την επανεξέταση της συμφωνίας πυρηνικής ενέργειας του Ιράν. Σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρήσει σε αλλαγή των όρων της πυρηνικής συμφωνίας, οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, δεδομένου πως το Ιράν είναι μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ (δεύτερη μετά τη Σαουδική Αραβία).

Η δεύτερη απόφαση θα ληφθεί στις 20 Ιουνίου, όταν ο ΟΠΕΚ θα συνεδριάσει στη Βιέννη. Οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, μαζί με τα μέλη εκτός Οργανισμού, θα αποφασίσουν εάν θα κρατήσουν το πλαφόν στην παραγωγή έως το 2019 ή θα τερματίσουν τις περικοπές στο τέλος του 2018.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των προσφορών για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη, το ράλι που καταγράφει η τιμή του μαύρου χρυσού αναμένεται να βάλει φωτιά τόσο στον ελληνικό κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών όσο και στους καταναλωτές (οικιακούς, βιομηχανικούς και εμπορικούς).

Αυτή τη στιγμή αξιολογούνται οι προσφορές μεγάλων επενδυτών, όπως είναι οι ΕΛΠΕ, Total, Exxon Mobil και Repsol, για την έναρξη έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Μαΐου, οπότε θα γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και κατόπιν ενδέχεται να ζητηθούν βελτιωμένες προσφορές.

Παραδοσιακά το ακριβό πετρέλαιο ενθαρρύνει τις επενδύσεις από μεγάλες πετρελαϊκές, καθώς δημιουργεί θετικό έδαφος και υψηλές προσφορές προς όφελος της Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει διότι οι εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη υπολογίσει τα κόστη τους σε βάθος ενός ή δύο ετών έχοντας κλείσει τις συμφωνίες, επομένως οποιαδήποτε άνοδος της τιμής φέρνει προσδοκίες για μεγαλύτερα κέρδη ακόμη και αν η γεώτρηση πραγματοποιηθεί ύστερα από τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στις περιπτώσεις ανόδου της τιμής του πετρελαίου κερδισμένα βγαίνουν και τα διυλιστήρια, καθώς πωλούν ακριβότερα.

Φωτιά στις... τσέπες μας

Μπορεί οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να είναι κερδισμένες και οι επενδυτικές προσδοκίες υψηλές, αλλά μεγάλοι χαμένοι είναι οι καταναλωτές. Πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εκτοξεύονται, καθώς η Ελλάδα είναι εισαγωγέας πετρελαίου και επομένως η άνοδος της τιμής καθιστά πιο ακριβή την αγορά του συγκεκριμένου καυσίμου – και του φυσικού αερίου, μια και η φόρμουλα τιμολόγησής του συνδέεται με το πετρέλαιο.

Δεδομένου ότι αυτόν τον χειμώνα, με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να κινούνται κάτω από τα 70 – ακόμη και τα 60 – δολάρια το βαρέλι, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεπέρασε το 1 ευρώ ανά λίτρο, μια ενδεχόμενη διατήρηση της τιμής του πάνω από τα 70 δολάρια (και με τη Σαουδική Αραβία να τη σπρώχνει ακόμα και στα 80 δολάρια, διά στόματος μάλιστα του υπουργού Πετρελαίου Χαλίντ Αλ Φαλίχ) δεν προμηνύει τίποτε λιγότερο από περαιτέρω αυξήσεις για το ελληνικό καταναλωτικό κοινό.

Επιπλέον οι τιμές της βενζίνης ενισχύονται ούτως ή άλλως αυτήν την εποχή, καθώς τα διυλιστήρια προχωρούν σε προγραμματισμένη συντήρηση και μετάβαση στην παραγωγή βενζίνης για το καλοκαίρι. Οι τιμές της βενζίνης παραμένουν αυξημένες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επειδή η παραγωγή μείγματος καυσίμου των βενζινοκίνητων που χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι είναι πιο κοστοβόρος, αλλά αυξάνεται γενικώς και η ζήτηση.

πετρέλαιοΣαουδική Αραβίαaramcoπετρελαϊκές εταιρείεςτιμή πετρελαίουIssue: 2018Issue date: 26-4-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα