Σχέδιο για τον προσωπικό Ιατρό: Οικονομικά κίνητρα 30.000 ευρώ για τους νέους παθολόγους και γενικούς γιατρούς

Με οικονομικά κίνητρα της τάξεως των 30.000 ευρώ στους νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την ειδικότητα του Γενικού γιατρού και του Παθολόγου, αλλά και με την παρακολούθηση δεικτών αξιολόγησης του έργου του προσωπικού γιατρού, ξεκινάει η 2η φάση της μεταρρύθμισης του προσωπικού ιατρού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας που παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη

Αγαπηδάκη, στη μάχη για την εφαρμογή του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού θα μπουν 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα με 5 μέλη ΔΕΠ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 4 μέλη ΔΕΠ στην υπόλοιπη Ελλάδα( Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο Κρήτης).

Σε αυτά τα κέντρα υγείας θα λειτουργεί και τηλεϊατρική για τις εξ αποστάσεως εξετάσεις. Επίσης, θα αναπτυχθούν 312 ιατρεία χρόνιων παθήσεων. Οι ειδικότητες που θα πλαισιώσουν τον θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι παθολόγοι, παιδίατροι, αλλά και ψυχολόγοι.

«Μόνο 6% των γιατρών μας είναι γενικοί γιατροί και παθολόγοι. Είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσουμε αυτή τη μεταρρύθμιση εάν δεν έχουμε αυτές τις δύο ειδικότητες» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και συνέχισε: «Όσοι τις επιλέξουν θα πρέπει να παραμείνουν ως προσωπικοί γιατροί για 5 χρόνια, όσο είναι και η εκπαίδευσή τους, όπου θα λαμβάνουν μπόνους 30.000 ευρω».

Οι δείκτες αξιολόγησης

Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδακη θα είναι 4 κατηγορίες εγγεγραμμένων ιατρών: οι δημόσιοι, οι ιδιώτες, οι επί θητείας και οι γιατροί με ιδιωτική αποζημίωση π.χ ανά δήμο.

Ο ρόλος τους θα είναι η πρόληψη (συμβουλές για αλλαγή τρόπου ζωής, σωστή διατροφή, άσκηση, διακοπή καπνίσματος κλπ) αλλά και η προαγωγή Υγείας (προληπτικές εξετάσεις π.χ μαστογραφία, HPV DNA test, εξέταση για προστάτη κλπ).

Όλα αυτά τα στοιχεία ο γιατρός θα τα καταχωρεί στον ψηφιακό ιατρικό φάκελο του ασθενούς.
Επίσης, ο προσωπικός γιατρός θα είναι εκείνος που θα έχει την ευθύνη  για τη συστηματική παρακολούθηση του ασθενούς.

«Για παράδειγμα, θα τους κατευθύνει για το πότε θα κάνουν τις επόμενες εξετάσεις και θα κλείνει τα ραντεβού τους για περαιτέρω εξετάσεις εάν χρειάζονται» είπε η κυρία Αγαπηδάκη.

Σύμφωνα με την ίδια, στη μεταρρύθμιση υπάρχουν δείκτες απόδοσης: «Για παράδειγμα, εάν ένας γιατρός έχει 2.000 ΑΜΚΑ ασθενών θα πρέπει οι μισοί να έχουν κάνει τεστ Παπανικολάου, εξέταση για τον προστάτη, μαστογραφία, εξέταση για καρκίνο παχέος εντέρου κλπ. Με αυτόν τον τρόπο θα αξιολογείται ο γιατρός”.

Προσλήψεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αναμένεται να προκηρυχθούν 1375 θέσεις  εκ των οποίων οι 364 γιατροί, 600 νοσηλευτές και 385 λοιπού προσωπικού συν 30 θέσεις μελών ΔΕΠ. Σήμερα είναι εγγεγραμμένοι 2.215 προσωπικού γιατροί από το ΕΣΥ, 1.272 ιδιώτες. Ωστόσο, λείπουν 1.379 γιατροί εκ των οποίων το 60% είναι στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

Οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στον θεσμό του προσωπικού γιατροί είναι περίπου 5 εκατομμύρια.
Το πρόγραμμα νομοθετικά ( ΚΥΑ, νόμος) θα ολοκληρωθεί αρχές Μαΐου και έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει αυξηθεί και ο αριθμός των εγγεγραμμένων πολιτών στον θεσμό του προσωπικού γιατρού. 

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέθοδος: Η πρώτη Ελληνίδα έγκυος μετά από μεταμόσχευση κρυοσυντηρημένου ωοθηκικού ιστού

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη στις γυναίκες

Υπουργείο Υγείας: Υπεγράφη η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση 4 Κέντρων Υγείας της 6ης ΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σχέδιο, Ιατρό, Οικονομικά, 30 000,schedio, iatro, oikonomika, 30 000