Σχετικά με τον Τσώρτσιλ
Ήδη από το 1938, με αποκορύφωμα την κρίση της Τσεχοσλοβακίας, ο Τσάμπερλεν ξεκίνησε μια σειρά δραματικών προσπαθειών κατευνασμού του Χίτλερ. Ωστόσο, ήταν πλέον φανερό, κυρίως για τον Τσώρτσιλ, ότι δεν μπορούσε να υπάρξει άλλη διέξοδος από την κρίση εκτός από τον πόλεμο. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 προωθούσε την ιδέα μιας μεγάλης συμμαχίας με τη Γαλλία και τη Σοβιετική Ένωση προκειμένου να αποθαρρυνθεί ο Χίτλερ αλλά, και αν χρειαζόταν, να αντιμετώπιζε οποιανδήποτε
Ο Στάλιν ισχυριζόταν ότι αν ο Χίτλερ εισέβαλλε στην Τσεχοσλοβακία, τα στρατεύματά του ήταν έτοιμα να προελάσουν. Αλλά ποιος θα μπορούσε να γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις του Στάλιν… Στη χρονική εκείνη συγκυρία, ο Κόκκινος Στρατός παρέπαιε λόγω των εκκαθαρίσεων του Στάλιν, ενώ ήταν βέβαιο ότι η Πολωνία και η Ρουμανία δεν θα συναινούσαν με κανέναν τρόπο να διέλθει από τα εδάφη τους. Μια άλλη αλήθεια ήταν ότι η Γαλλία έψαχνε τρόπο να αποφύγει τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στους Τσέχους και η Βρετανία αγωνιούσε μήπως χρειαζόταν να υποστηρίξει την πιθανή γαλλική ανάμειξη. Θυμίζουμε ότι η Αγγλία και η Γαλλία ήταν εγγυήτριες για την ακεραιότητα της Τσεχοσλοβακίας. Για τους Βρετανούς το ενδεχόμενο ενός πολέμου ήταν βέβαιο ότι θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας, τα οποία ήδη απειλούνταν στην Άπω Ανατολή εξαιτίας του πολέμου της Ιαπωνίας εναντίον της Κίνας. Στη συγκυρία εκείνη, ένα ήταν βέβαιο: ότι η Βρετανία δεν ήταν έτοιμη για πόλεμο και η μοναδική επιλογή που της απέμενε ήταν να κερδίσει χρόνο.
Λίγο πριν από την επίσημη έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την κεραυνοβόλα κατάληψη της Πολωνίας, υπήρχε στην Αγγλία ιδιαίτερος προβληματισμός σχετικά με τη σκεπτικιστική και εν τέλει αναποφάσιστη στάση που κρατούσε ο τότε πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλεν. Και ενώ ο ναζιστικός κίνδυνος ήταν παραπάνω από ορατός, όλοι έμοιαζαν ανήμποροι να αντιδράσουν, θαρρείς και είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην… καλή θέληση του Χίτλερ. Σχεδόν όλες οι χώρες, αν όχι όλες, βρέθηκαν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν την πολύ καλά προετοιμασμένη ναζιστική επέλαση.
Ταυτόχρονα, στην Αγγλία, το 1939, ξεκινά μια απολύτως παράτολμη και εξοργιστικά φιλόδοξη μυστική επιχείρηση με τη μορφή οργάνωσης που συγκροτήθηκε στο Λονδίνο. Σκοπός της ήταν να σχεδιάσει και να εκτελέσει την καταστροφή της θηριώδους πολεμικής μηχανής του Χίτλερ μέσα από μια σειρά απίθανων και επικίνδυνων αποστολών, μπροστά στις οποίες θα σήκωναν τα χέρια και οι πιο ευφάνταστοι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ. Επιλεγμένα άτομα ειδικών δεξιοτήτων στρατολογούνται σε συνθήκες πλήρους μυστικότητας και συγκροτούν μιαν ολιγομελή μυστική ομάδα, με σκοπό να αντιπαρατεθούν στον Χίτλερ. Ό,τι δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη, καλούνται αυτοί να το φέρουν εις πέρας! Και το πιο τρελό: υπό την άτυπη αλλά ένθερμη καθοδήγηση του ιδίου του Ουίνστον Τσώρτσιλ! Έτσι, λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου, δημιουργείται με χίλιες δυο δυσκολίες, μια μυστική ομάδα πραγματικά «επικινδύνων αποστολών»…
Μια οργάνωση φάντασμαΗ ιστορία ξεκινά με την αναζήτηση ατόμων ικανών να εφεύρουν πρωτότυπους, εύχρηστους και κυρίως αποτελεσματικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε πράξεις δολιοφθοράς κατά των αντιπάλων, τα οποία θα υποστηρίζει μια επίσης μυστική ομάδα ανταρτών που θα δρούσαν ως σαμποτέρ στις τάξεις του εχθρού, σε έναν ανορθόδοξο πόλεμο ο οποίος θα διεξαγόταν ανεπίσημα, εκ παραλλήλου με την κανονική ένοπλη αντιπαράθεση. Η ανεπίσημη σύσταση αυτής της ομάδας είχε να αντιμετωπίσει, εκτός από τους πραγματικούς κινδύνους στις παράτολμες αποστολές που θα επιχειρούσαν, και τις εσωτερικές αντιδράσεις από μέρους του επίσημου αγγλικού κράτους (κυρίως από τους αξιωματικούς του τακτικού στρατού, που την αντιμετώπιζαν τουλάχιστον ως γραφική), και αποστρέφονταν κάθε ιδέα για τη σύστασή της, πόσω μάλλον για τη δράση της. Με δυο λόγια, έχουμε πρώτον τη συγκρότηση μιας ομάδας που αποστολή της είναι να αναπτυχθεί μια σειρά νέων, «ανορθόδοξων» όπλων, προκειμένου να δημιουργήσουν ρήγματα στο ναζιστικό στρατόπεδο και δεύτερον μια άλλη ομάδα ανταρτών οι οποίοι θα εκτελούσαν τις αποστολές. Αυτήν την επιχείρηση, στο μεγαλύτερο μέρος της, ανέλαβαν και έφεραν σε πέρας «άνθρωποι της διπλανής πόρτας», ανιδιοτελώς και δίχως να περιμένουν αναγνώριση (αφού στην ουσία δεν… υπήρχαν!)…
Η εξέλιξη της οργάνωσηςΣτις 22 Ιουλίου 1940 η οργάνωση αυτή, κατόπιν εισήγησης του Τσώρτσιλ, που είχε γίνει ήδη πρωθυπουργός, έλαβε επίσημο χαρακτήρα συγχωνεύοντας τρεις υφιστάμενες βρετανικές υπηρεσίες: α) του τμήματος προπαγάνδας (του υπουργείου Εξωτερικών), β) ενός τμήματος της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και γ) της υπηρεσίας ανταρτοπολέμου του γραφείου Πολέμου. Το Special Operations Executive (SOE – Επιχειρήσεις Ειδικών Αποστολών) που προέκυψε έλαβε πολύ γρήγορα μορφή αυτόνομου οργανισμού, ο οποίος τελούσε υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολέμου, παρέμεινε σε δράση καθ’ όλη την υπόλοιπη διάρκεια του πολέμου, μέχρι που τελικά διαλύθηκε στα μέσα του Ιανουαρίου του 1946. Πρώτος διευθυντής της ήταν ο Τσαρλς Χάμπρο, τον οποίο διαδέχθηκε το 1943 ο υποστράτηγος Κόλιν Μακβίν Γκάμπινς (Colin McVean Gubbins), βετεράνος καταδρομών και μυστικών αποστολών. Έναν χρόνο πριν διαλυθεί το προσωπικό της αριθμούσε περίπου 13.000 μέλη, που αποκαλούνταν εκ του εισηγητού της δημιουργίας της και «μυστικός στρατός του Τσώρτσιλ»!
Επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπαΚατά τη δράση της, έχοντας αναπτύξει διευθύνσεις με μεγάλο αριθμό κλιμακίων – σταθμών σε διάφορες χώρες, επανδρωμένων με ανάλογο προσωπικό (πράκτορες, τεχνικούς και πολλούς εμπειρογνώμονες), μέσα μεταφοράς και προπαγάνδας καθώς και αναγκαία εφόδια (όπλα, ασυρμάτους, εκρηκτικές ύλες κ.λπ.) προκειμένου να πετυχαίνει τους αντικειμενικούς σκοπούς της κατάφερνε τούτο, στις περισσότερες των περιπτώσεων, με πρόσθετες αποστολές – ομάδες της που συνεργάζονταν με τις τοπικές ενάντιες του Άξονα αντάρτικες ομάδες αντίστασης των διαφόρων κρατών, τις οποίες και συντόνιζαν ή και παρότρυναν την ανάπτυξή τους για την κάλυψη των συμμαχικών αναγκών.
Η SOE έδρασε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Άξονα, των Βαλκανίων, σε χώρες της Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής καθώς και σε μερικές της Ασίας.
Αποστολές στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, στη διάρκεια της Ιταλο-Γερμανο-Βουλγαρικής Κατοχής με κλιμάκιο της υπηρεσίας αυτής, γνωστότερη ως «Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή» (ΒΣΑ), συνεργάστηκαν πολλοί Έλληνες και ειδικά οι περισσότεροι των πρωταγωνιστών του κινήματος του 1935, που στο μεταξύ είχαν αμνηστευθεί από τον βασιλέα Γεώργιο Β’ το ίδιο έτος, καθώς και 2η φορά από την κυβέρνηση Εμ. Τσουδερού από την Κρήτη (1941), οι οποίοι και αναδείχθηκαν στη συνέχεια κύρια πρόσωπα στην εθνική αντίσταση. Σημαντικότερες δε επιχειρήσεις της SOE στην Ελλάδα ήταν η επιχείρηση Χάρλιγκ, που αφορούσε τελικά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, και η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε (26 Απριλίου του 1944) στην Κρήτη.
Γενικά όμως η δράση της στην Ελλάδα υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική, περισσότερο με πολιτικό χαρακτήρα, κυρίως στην παρατεταμένη εγκατάσταση της ΒΣΑ στη χώρα με άμεση προτεραιότητα εξυπηρέτησης των αγγλικών πολιτικών σχεδιασμών στην περιοχή των Βαλκανίων, με ό,τι σήμαινε αυτό γενικότερα, και σαφώς με πολύ λιγότερο στρατιωτικό χαρακτήρα, δηλαδή σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις αντάρτικες οργανώσεις που θα έβλαπταν σοβαρά τον Άξονα.
Διαβάστε επίσης:
Σχετικά με τον Τσώρτσιλ με αφορμή το ντοκιμαντέρ του Νέτφλιξ Churchill at War
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα πρώτα (και καλύτερα) επαναστατικά κινήματα
Αφιέρωμα: Τα πρώτα (και καλύτερα) επαναστατικά κινήματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκ! Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μαρκάτος! Το “αντίο” του Βαγγέλη Θεοφιλάτου
- Μάκης Χριστοδουλόπουλος: «Άδειασε το μαγαζί γιατί δεν τραγούδαγε – Ο εγγονός του φταίει για όλα» – Τι λέει ο ιδιοκτήτης
- Ανείπωτη τραγωδία: Νεκρός 7χρονος, τον “έφαγαν” τα σκυλιά της οικογένειας – «Πάγωσαν» και οι διασώστες με αυτές τις εικόνες
- Αποχαιρετισμός σε έναν (ακόμα) μεγάλο
- Ημεροκαλλίς. Ένα πολύ όμορφο και ανθεκτικό φυτό ιδανικό για όσους δεν τα καταφέρνουν με την κηπουρική
- Σάκης Αρναούτογλου: Πυκνά χιόνια πολύ - πολύ χαμηλά, από Γιάννενα μέχρι Θράκη
- Καθηλώνει ο Στέλιος Κρητικός: «Περιμένω τις εξετάσεις να δω αν είναι καλοήθης ή κακοήθης»
- Λος Άντζελες: Ηθοποιός ζήτησε χρήματα για καμένα σπίτια συγγενών της - "Άντε γ@μ@θ@#τ@", λέει σε όσους αντιδρούν
- Από αστυνομικός της χρονιάς στο κύκλωμα που πουλούσε προστασία – Ποια είναι η 37χρονη
- «Τρελάθηκε» ο Φουρνιέ με τον Βεζένκοφ (pics)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Βρέθηκε ζωντανός ο άνδρας που πήδηξε από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου
- «Λαμπάδιασε» νταλίκα στο τούνελ της Μακύνειας – Έκλεισε η Ιόνια Οδός
- Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου το αποχαιρετιστήριο διάγγελμα του Μπάιντεν προς το έθνος
- Λευκός Οίκος: Με σκληρή δουλειά πιθανή η εκεχειρία και η συμφωνία για τους ομήρους της Γάζας – Τι σχολιάζει η CIA
- Γερμανία: Οι λιμενικές αρχές διέσωσαν ένα δεξαμενόπλοιο που έπλεε ακυβέρνητο στη Βαλτική
- Σχετικά με τον Τσώρτσιλ
- Γερμανία: Ταινία τρόμου με τον Πούτιν… πρωταγωνιστή χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη
- Ενδιαφέρουσες παραστάσεις που μας επιφυλάσσει το 2025
- Κασσελάκης στο βιβλίο: Τι μου είπε η Γεροβασίλη για Τσίπρα, Φάμελλο, Πολάκη, Ομπρέλα και συνέδριο
- Το πλοίο Ocean Viking διέσωσε 101 μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Σχετικά με τον Τσώρτσιλ
- Ενδιαφέρουσες παραστάσεις που μας επιφυλάσσει το 2025
- Κασσελάκης στο βιβλίο: Τι μου είπε η Γεροβασίλη για Τσίπρα, Φάμελλο, Πολάκη, Ομπρέλα και συνέδριο
- Βρέθηκε ζωντανός ο άνδρας που πήδηξε από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου
- Λευκός Οίκος: Με σκληρή δουλειά πιθανή η εκεχειρία και η συμφωνία για τους ομήρους της Γάζας – Τι σχολιάζει η CIA
- «Λαμπάδιασε» νταλίκα στο τούνελ της Μακύνειας – Έκλεισε η Ιόνια Οδός
- Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου το αποχαιρετιστήριο διάγγελμα του Μπάιντεν προς το έθνος
- Γερμανία: Ταινία τρόμου με τον Πούτιν… πρωταγωνιστή χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη
- Το πλοίο Ocean Viking διέσωσε 101 μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης
- Δέκα νεκροί σε συντριβή αεροσκάφους στην Κολομβία – Βίντεο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βίντεο ντοκουμέντο: Πήγε να μπει στο ασανσέρ και βρέθηκε στο κενό
- Από πότε τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025
- Φεύγουν οι Ρουμάνοι
- New York Times: Οι Δελφοί στην ταξιδιωτική λίστα για το 2025
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Ιανουαρίου 2025
- Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα Σάββατο 11 Ιανουαρίου
- Έκκληση των Παλαιστινίων με επιστολή τους στον ΟΗΕ για στήριξη και διεθνή παρέμβαση
- Κορωνοϊός: Πέντε χρόνια από τον πρώτο νεκρό του ιού που «έκλεισε» τον πλανήτη