Σε χέρια ιδιωτών λιμάνια και μαρίνες - Ποια είναι τα «φιλέτα» και με ποιους τρόπους θα παραχωρηθούν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

 

Σε επενδυτικό «πυρετό» βρίσκονται εδώ και καιρό οι κλάδοι λιμένων και μαρινών. Συγκεκριμένα, μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ το μοντέλο ιδιωτικοποίησης των δέκα μεγαλύτερων περιφερειακών λιμανιών, ενώ σε ό,τι αφορά τις μαρίνες κάποιες από τις σημαντικότερες της χώρας άλλαξαν χέρια, με αρκετές ακόμα να βρίσκονται σε «αναμονή» ιδιωτικοποίησης.
Τα δέκα λιμάνια πρόκειται να αξιοποιηθούν με δύο τρόπους. Ο ένας θα είναι η υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων και ο άλλος η μετοχοποίησή τους και στη συνέχεια η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ.

H διαφορά των

δύο μοντέλων ιδιωτικοποίησης είναι ότι στην υποπαραχώρηση θα παραχωρούνται επιμέρους δραστηριότητες των λιμανιών, ενώ η πώληση μετοχών θα δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του συνόλου των δραστηριοτήτων. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι η μακροχρόνια παραχώρηση στους επενδυτές.
Οι διαγωνισμοί αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά πριν από το καλοκαίρι και θα αφορούν στα λιμάνια Βόλου, Ραφήνας, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου και Καβάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιλογή των παραπάνω λιμανιών έγινε επειδή σε αυτά υπάρχει εντονότερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Για τέσσερα από αυτά, δηλαδή της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και του Ηρακλείου, το επικρατέστερο μοντέλο είναι η πώληση μετοχών, χωρίς να αποκλείεται για τα δύο τελευταία η υποπαραχώρηση. Στην Καβάλα θα αφορά το λιμάνι Φίλιππος Β' και στο Ηράκλειο την κρουαζιέρα.

Το τι ακριβώς θα γίνει όμως θα εξαρτηθεί και από τις εισηγήσεις του συμβούλου αξιοποίησης με τη μέθοδο της πώλησης μετοχών, ο οποίος θα προσληφθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού.

«Κράχτης» τα ισχυρά έσοδα
Ακόμα και στα 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από 700.000 ευρώ που είναι σήμερα, μπορεί να εκτοξευθούν τα έσοδα του λιμανιού Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του είναι η στρατηγική του θέση – πολύ κοντά με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, τον υπό κατασκευή Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) αλλά και τον υπό σχεδίαση πλωτό σταθμό αποθήκευσης LNG. Η σύνδεση με την Εγνατία Οδό επίσης δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού.
Γενικότερα η Εγνατία, η οποία είναι και αυτή προς ιδιωτικοποίηση, δημιουργεί έναν πολύ σημαντικό οδικό άξονα διασύνδεσης με τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας δημιουργώντας τεράστιες προϋποθέσεις εξέλιξης για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Έτσι, το επόμενο λιμάνι που αναμένεται να βγει σε διαγωνισμό, μετά την Αλεξανδρούπολη, είναι αυτό της Ηγουμενίτσας, το οποίο ελέγχει και τρεις κοντινές μαρίνες. Πρόκειται για τη βασική πύλη από και προς την Ιταλία και το γεγονός ότι δραστηριοποιείται σχεδόν αποκλειστικά με την επιβατηγό ναυτιλία φέρνει ως πρώτο ενδιαφερόμενο επενδυτή τον ιταλικό όμιλο Grimaldi, ο οποίος ήδη χρησιμοποιεί τις γραμμές προς τη γειτονική χώρα.
Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς μιλούν για αύξηση των εσόδων σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης στα 9 εκατ. ευρώ από 5,8 εκατ. ευρώ ετησίως που είναι σήμερα.
Η Grimaldi ενδιαφέρθηκε, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, και για το λιμάνι του Ηρακλείου και συγκεκριμένα για τις γραμμές των επιβατηγών πλοίων, όπου ήδη δραστηριοποιείται μέσω των Μινωικών Γραμμών. Πάντως, για το λιμάνι, το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί με πώληση μετοχών, φέρεται να υπάρχει επίσης έντονο αμερικάνικο ενδιαφέρον από την Carnival για τις δραστηριότητες κρουαζιέρας, αλλά και γερμανικό από την TUI Cruises.

Ισχυρό ενδιαφέρον και στις μαρίνες
Περνώντας στον κλάδο του ελληνικού yachting, το αμερικανικό επενδυτικό fund CVC Capital Partners μπαίνει δυναμικά και στη διαχείριση μαρινών μετά την κατάκτηση ισχυρών brands στην ιδιωτική Υγεία. Συγκεκριμένα το CVC απέκτησε τις μαρίνες Κέρκυρας, Λευκάδας και Zέας, οι οποίες ανήκαν στο χαρτοφυλάκιο της Dogus.

Σε ό,τι αφορά το 50% της Μαρίνας Φλοίσβου, το οποίο ανήκε επίσης στην Dogus, εξαγοράστηκε από τη Lamda Development, κάτοχο του υπόλοιπου 50%, με 12,3 εκατ. ευρώ. Έτσι, έπειτα από αυτή τη συμφωνία, το σύνολο των μετοχών της Μαρίνας Φλοίσβου ανήκει πλέον στη Lamda.

Επίσης σε ελληνικά χέρια, αυτά της Κυριακούλης, πέρασε και το 100% της Μαρίνας Καλαμάτας. Η εταιρεία, που κατείχε το 60% της μαρίνας, αγόρασε το υπόλοιπο ποσοστό της Συνεταιρισμός Τουριστικής Εκμετάλλευσης - Ανάπτυξης Μεσσηνίας ΣΠΕ, εταιρείας που είχε συσταθεί από τοπικούς επιχειρηματίες. 
Πρόεδρος της εταιρείας που διαχειρίζεται τη μαρίνα της Καλαμάτας ήταν και παραμένει ο Κυριακούλης, ενώ ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης αναμένεται να ενισχυθεί κατά περίπου 600.000 ευρώ. Με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2018, τα κέρδη της χρήσης μετά φόρων ανέρχονται σε 68.362 ευρώ.

Δικαιώματα 40 ετών στη Χίο
Η πρώτη παραχώρηση μαρίνας που ολοκληρώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση από ιδιώτες ήταν αυτή της Χίου. Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε δικαίωμα εκμετάλλευσης σαράντα ετών στην εταιρεία ειδικού σκοπού Μαρίνα Χίου Α.Ε., την οποία συνέστησαν οι επενδυτές Avlum Enterprises, Τέφας Ναυπηγοπλαστική, Κλεοπάτρα Μαρίνα Α.Ε. και Τουριστικός Λιμένας Πρέβεζας Α.Ε.

Η παραχώρηση ολοκληρώθηκε αφού προηγήθηκε η υπογραφή από το υπουργείο Τουρισμού και την παραχωρησιούχο εταιρεία του πρωτοκόλλου παράδοσης - παραλαβής της μαρίνας από τον νέο φορέα διαχείρισής της.
Κατόπιν αυτού καταβλήθηκε το εφάπαξ τίμημα της παραχώρησης, ύψους 600.000 ευρώ, στο ΤΑΙΠΕΔ. Το συνολικό τίμημα της παραχώρησης διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 6,2 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο από το προαναφερθέν εφάπαξ ποσό και την ετήσια αμοιβή παραχώρησης, πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας. 

Η Μαρίνα Χίου Α.Ε. προβλέπεται να υλοποιήσει εντός της επόμενης τετραετίας ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο με στόχο τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας. Στην πλήρη ανάπτυξή της η μαρίνα Χίου θα προσφέρει 180 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρα και έως 6.900 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων.

μαρίνεςΛιμάνιαΤΑΙΠΕΔιδιωτικοποιήσειςχρήμαανάπτυξηΑγορέςIssue: 2112Issue date: 13-2-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα