Σε εξέλιξη οι πορείες για την 42η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (Photos-Video)

ΕΛΛAΔΑ

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν, η καθιερωμένη τελετή με την ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων της εξέγερσης ολοκληρώθηκε, ενώ η πορεία των φοιτητικών συλλόγων για την 42η επέτειο από την εξέγερση έχει ήδη ξεκινήσει.

Η ομάδα των φοιτητών της ΠΑΣΠ έφτασε πρώτη με την σημαία έξω από την αμερικανική πρεσβεία, όπου έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και αποχώρησαν γρήγορα και με τη βοήθεια της Αστυνομίας.

Η κεφαλή της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με τους φοιτητές της ΠΑΣΠ

να κρατάνε την αιματοβαμμένη ελληνική σημαία, έφτασε πριν λίγο στην αμερικανική πρεσβεία. Εκεί οι φοιτητές έψαλαν τον εθνικό ύμνο και στη συνέχεια ακολούθησε το καθιερωμένο "κυνηγητό" για να φυγαδέψουν όπως κάθε χρόνο τη σημαία του Πολυτεχνείου.

Στις 17:00 οι προσυγκεντρώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Σταδίου.

Η εκδήλωση στο Πολυτεχνείο

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της εξέγερσης της 17 Νοεμβρίου '73, κλείνοντας έτσι τον κύκλο των τριήμερων εκδηλώσεων για την 42η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Ποτέ πια φασισμός», ήταν το μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-1974), Κώστα Μανταίου, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι στο Πολυτεχνείο «απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού», στέλνοντας μέχρι σήμερα το μήνυμα της ενεργού συμμετοχής του πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του. «Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει αν η δημοκρατική μας συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη. Σήμερα τα κυρία συνθήματα για ψωμί-παιδεία-ελευθερία αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους αγώνες για καλύτερο μέλλον, προκοπή», είπε ο κ. Μανταίος.

Στη συνέχεια, η κοσμήτορας της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ελένη Μαΐστρου, επισήμανε ότι η 17 Νοεμβρίου δεν ήταν γιορτή αλλά εξέγερση, και περιέγραψε το χρονικό της ενδυνάμωσης του φοιτητικού κινήματος. Τέλος, τόνισε τη σημασία του αγώνα των φοιτητών, ο οποίος ξεπέρασε τα φοιτητικά αιτήματα. «Το Πολυτεχνείο δεν είναι μια ακόμη μουσειακή γιορτή. Δε μπορεί να είναι νοσταλγική. Πρέπει να είναι ζωντανή. Είναι χρέος μας να μην ξεχάσουμε» κατέληξε.

Από τη μεριά του, ο πρύτανης της σχολής Καλών Τεχνών, Πάνος Χαράλαμπους, είπε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Ας υψώσουμε αμυντικό τείχος στον φασισμό. Ας διαδηλώσουμε για δωρεάν παιδεία, δημοκρατία, για ένα μέλλον ελπιδοφόρο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.

ΠολυτεχνείοπορείεςσημαίαπύλεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα