Σε… «κενό αέρος» η μεσαία τάξη

Στις 21 Απριλίου αναφερθήκαμε στην έρευνα Μαρτίου του Ινστιτούτου Eteron και της aboutpeople σε δείγμα 4.182 συμμετεχόντων, η οποία επιχειρούσε μια «ακτινογραφία των Ελλήνων ψηφοφόρων» και παρουσιάστηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου. Τότε σταθήκαμε στις απόψεις των πολιτών για το μεταναστευτικό.

Τώρα επανερχόμαστε επειδή ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι η καταγραφή των απόψεων των αναποφάσιστων ψηφοφόρων σε ένα πολύ μεγάλο εύρος θεμάτων, καθώς, ως γνωστόν, αυτή η κατηγορία ψηφοφόρων – λόγω και της μεγάλης έκτασής της – αναμένεται ότι θα αποβεί καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα,

καθώς ανέρχεται, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σε ποσοστό άνω του 13%, μόλις δυόμισι εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Οικονομική τάξη και κατάσταση

Από την εν λόγω έρευνα, η οποία διερευνά τις απόψεις του συνόλου των ψηφοφόρων, έχουμε απομονώσει τις απαντήσεις των αναποφάσιστων προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε το «προφίλ» τους, τουλάχιστον όπως το σκιαγραφούν οι ίδιοι μέσω των απαντήσεών τους.

Ανήκουν κατά συντριπτικό ποσοστό στη «μεσαία προς ανώτερη» (47,5%) και στη «μεσαία» (35,1%) οικονομική τάξη και το εισόδημά τους «φθάνει για όσα είναι αναγκαία» (48,1%) ή «φθάνει μόνο για τα απαραίτητα, υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες» (32,1%).

Είναι σαφέστατα δυσαρεστημένοι από την προσωπική τους οικονομική κατάσταση κατά 66,3%, πολύ περισσότερο από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. (26,9%) και του ΠΑΣΟΚ (54,1%), αλλά αισθητά λιγότερο από αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ (79,6%).

Τους επόμενους 12 μήνες αναμένουν κατά 42,5% ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (11,8%), αλλά σαφώς μικρότερο από αυτό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (57,3%) και πολύ πιο κοντά σε αυτούς του ΠΑΣΟΚ (38,5%).

Σχέση με πολιτική και θεσμούς

Τους ενδιαφέρει η πολιτική σε ποσοστό 61,2%, το οποίο όμως είναι αισθητά μικρότερο απ’ αυτό όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ (89,6%), Ν.Δ. (80,3%) και ΠΑΣΟΚ (75,7%). Εύλογα λοιπόν εμφανίζουν ποσοστό αδιαφορίας για την πολιτική (38,4%) προφανώς μεγαλύτερο από αυτό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (24,3%), της Ν.Δ. (19,7%) και του ΣΥΡΙΖΑ (10,2%).

Θεωρούν ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα (81,4%), την προτιμούν από μια δικτατορία (την οποία όμως επιλέγει ένα όχι ευκαταφρόνητο 11,2%), αλλά είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο λειτουργίας της (80,7%) και εμφανίζονται σε υψηλά ποσοστά να μην εμπιστεύονται τους θεσμούς:

● Πρόεδρο της Δημοκρατίας (68,8%),

● πρωθυπουργό (74,2%),

● κυβέρνηση (72,9%),

● Κοινοβούλιο (79,1%),

● πολιτικά κόμματα (94,2%),

● Δικαιοσύνη (74,2%),

● ανεξάρτητες αρχές (71,3%)

● και, κυρίως, τα ΜΜΕ (95,9%), τα οποία στο σύνολο του δείγματος δεν εμπιστεύεται το θηριώδες 91,6%.

Ιδεολογικές τοποθετήσεις

Είναι σε μεγάλο ποσοστό ευρωπαϊστές, καθώς θεωρούν θετική τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. κατά 61,1%, ποσοστό μικρότερο μόνο από το 94,4% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και το 84,5% αυτών του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό, προφανώς, προτιμούν κατά 66,6% την παραμονή στο ευρώ.

Εντυπωσιακή είναι η ιδεολογική πανσπερμία που παρατηρείται στις τάξεις τους, καθώς από τους προσφερόμενους «ιδεολογικούς χαρακτηρισμούς και ταυτότητες» που τους προτείνονται επιλέγουν κυρίως τον «φιλελευθερισμό – δημοκρατικό Κέντρο» (19%), τη «σοσιαλδημοκρατία» (16,2%), τον «δημοκρατικό σοσιαλισμό» (11,1%) και την «οικολογία» (10,9%), ενώ δεν μπορεί να αγνοηθούν ούτε το 17,1% των «Δεν Γνωρίζω – Δεν Απαντώ») ούτε το 12,8% που δηλώνουν «Άλλο».

Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αιφνιδιάζει η άποψή τους (69,8%) ότι η διάκριση ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά «δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή». Ούτε τα χαμηλά ποσοστά που λαμβάνουν η Δεξιά / Κεντροδεξιά (19,6%) και η Κεντροαριστερά / Αριστερά ως τα ιδεολογικά ρεύματα που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν περισσότερο «ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και τους πολίτες της». Την πρώτη θέση στις απαντήσεις τους λαμβάνει η επιλογή «Καμιά εκ των δύο» (43,4%).

Στο ίδιο κλίμα, είναι ελάχιστοι οι «υπερήφανοι που ανήκουν στην Αριστερά» (8,3%) και ακόμη λιγότεροι όσοι είναι «υπερήφανοι που ανήκουν στη Δεξιά» (μόλις 2,5%). Αντιθέτως στη μεγάλη τους πλειονότητα (67,4%) δηλώνουν «Είμαι υπερήφανος που οι απόψεις μου παίρνουν τα καλά της Δεξιάς και της Αριστεράς χωρίς να ταυτίζομαι ούτε με τη μία ούτε με την άλλη».

Ένα ευτράπελο που χαρακτηρίζει τις απαντήσεις αυτού του χώρου – κάτι όμως που συμβαίνει και με πολλούς άλλους – είναι ότι θεωρούν «κάτι κακό» τον καπιταλισμό (61,8%), αλλά «καλά» την ανταγωνιστικότητα (75,9%) και την οικονομία της αγοράς (49,4% έναντι 29,4% που τη θεωρεί «κακή»). Επίσης θεωρούν «κακές» τις πολυεθνικές εταιρείες (58,2%) και τις ιδιωτικοποιήσεις (59,5%), αλλά «καλές» τις ξένες επενδύσεις (65,3%).

Θέλουν τον εκσυγχρονισμό της χώρας (89,3%), προτιμούν το κράτος να παρεμβαίνει στην οικονομία (64%), αποτάσσονται τον ριζοσπαστισμό (43,7% κατά έναντι 26,6% υπέρ) και κλίνουν προς τη μετριοπάθεια (47,8% υπέρ έναντι 39,6% κατά).

Μετανάστευση, θρησκεία, κοινωνία

Θεωρούν κακή τη Συμφωνία των Πρεσπών (49,1% κατά έναντι 19,5% υπέρ και 23,9% «ούτε καλή ούτε κακή»). Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά, θεωρούν σε συντριπτικό ποσοστό (71,1%) ότι «οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να μειωθούν ώστε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία και οι κοινωνικές ασφαλίσεις», ενώ μόλις το 15,3% πιστεύει ότι οι εν λόγω δαπάνες «πρέπει να αυξηθούν ώστε να προστατευθεί καλύτερα η εθνική ακεραιότητα της χώρας».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό οι περισσότεροι διαφωνούν με την άποψη ότι η παρουσία των μεταναστών στην Ελλάδα έχει κάνει περισσότερο καλό παρά κακό (56,9% έναντι 34,7%), είναι αναφανδόν υπέρ της άποψης ότι «Οι μετανάστες οφείλουν να αποδεχτούν τις ελληνικές αξίες και τον ελληνικό τρόπο ζωής» (78,5%) και πιστεύουν ότι «Ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια είναι υπερβολικά μεγάλος» (78,3%).

Θεωρούν σημαντική τη θρησκεία για τη ζωή τους (53,5% έναντι 29% που δεν τη θεωρούν σημαντική) και είναι διχασμένοι ως προς το αν θα πρέπει να επανέλθει «η θανατική ποινή για ορισμένα εγκλήματα» (46,6% υπέρ και 48,2% κατά).

Σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις είναι μοιρασμένοι ως προς το αν «το δικαίωμα σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις πρέπει να περιορίζεται όταν απειλείται η δημόσια τάξη» (συμφωνεί το 44,3% και διαφωνεί το 51%), ενώ θεωρεί σαφώς ότι «η αστυνομία είναι πολύ βίαιη όταν υπάρχουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις» (73,7%).

Κατά τα λοιπά είναι υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης για προσωπική χρήση (56% υπέρ, 34,4% κατά), συμφωνούν με τη θέσπιση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων (58,5% υπέρ, 34,8% κατά), διαφωνούν με την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ομοφυλοφίλων (42,8% υπέρ, 51,8% κατά) και είναι συντριπτικά υπέρ του κινήματος MeToo (70,7%).

Διαβάστε επίσης:

Επιστροφή στη δημοσιονομική σύσφιξη

Επενδυτικά σχέδια 12,33 δισ. στο «Ελλάδα 2.0»

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για τους «προοδευτικούς» και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σε…,se…