Σε παράλυση η αντιπολίτευση στην Τουρκία

ΚΟΣΜΟΣ

Η άρση της βουλευτικής ασυλίας φέρνει σε δύσκολη θέση τα αντιπολιτευτικά κόμματα στην Τουρκία, μιας και από ό,τι όλα δείχνουν δεν έχουν τίποτα να αντιτάξουν στα σχέδια του Ερντογάν να εγκαθιδρύσει Προεδρική Δημοκρατία όπως αναφέρει σε άρθρο της η DW.

Τα σχέδια του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει το πολίτευμα της χώρας σε Προεδρική Δημοκρατία, στα οποία εντάσσεται και η άρση της βουλευτικής ασυλίας, έχουν παραλύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τόσο το φιλοκουρδικό HDP όσο και το σοσιαλδημοκρατικό CHP

βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση.

Η Σέρα Καντεγκίλ μέλος του προεδρείου των τούρκων Σοσιαλδημοκρατών, δηλώνει σχετικά στην DW: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν προέβλεψαν ότι η πολιτική κατάσταση θα χειροτερεύσει σε τέτοιο βαθμό. Δυστυχώς πολλοί θεωρούν ακόμα ότι βρισκόμαστε σε μια δημοκρατική αντιπαράθεση με άλλα κόμματα. Στην πραγματικότητά όμως αντιμετωπίζουμε καθημερινά ένα σύστημα το οποίο δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, αλλά ούτε και το Σύνταγμα. Για το λόγο αυτό δεν ευσταθεί η κατηγορία σε βάρος της αντιπολίτευσης ότι δεν κάνει τίποτα».

Η τουρκάλα βουλευτής κατακρίνει τον πρόεδρο Ερντογάν ότι παρεμβαίνει σε κάθε πτυχή της ζωής στην Τουρκία, ακόμα και στον πολεοδομικό σχεδιασμό της Κων/πολης. Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατία, λέει η Σέρα Καντεγκίλ.

«Ο Ερντογάν γύρισε την πλάτη στο Σύνταγμα της χώρας»

Με την μετατροπή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να συγκεντρώσει ακόμα περισσότερες εξουσίες στο πρόσωπό του. Έτσι στο στόχαστρο του προέδρου δεν βρίσκονται μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και πρώην συνοδοιπόροι του από το κυβερνών ΑΚΡ, όπως ο τέως υπουργός Αμπντουλτίφ Σενάρ, ο οποίος για μεγάλο διάστημα διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός:

«Όταν ιδρύαμε το ΑΚΡ προβλέψαμε στο καταστατικό ένα προεδρείο και όχι την ύπαρξη ενός και μόνο ηγέτη. Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως γύρισε την πλάτη όχι μόνο στην δημοκρατική δομή του κόμματος, αλλά και στο Σύνταγμα της χώρας. Δεν μπορεί να γίνεται πια λόγος για δημοκρατική ηγεσία».

Η ανησυχία στα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι έκδηλη. Διότι σε περίπτωση που ο πρόεδρος Ερντογάν αποκτήσει ακόμα περισσότερες εξουσίας τότε δεν αποκλείεται ακόμα και να εξουδετερώσει πολιτικά κάθε αντιπολιτευτική φωνή. Η αρχή πάντως έγινε σήμερα με τις ψηφοφορίες στην τουρκική εθνοσυνέλευση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Πηγή: Deutsche Welle

ΤουρκίααντιπολίτευσηΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΠροεδρική ΔημοκρατίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα