Σε ποια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία – Ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για τους ασθενείς

Τομή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι τα απογευματινά χειρουργεία που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Ωστόσο τα προβλήματα στο ΕΣΥ με τις ελλείψεις π.χ αναισθησιολόγων και άλλων βασικών ειδικοτήτων είναι μεγάλα, γι’ αυτό και οι αντιδράσεις των εργαζομένων στο ΕΣΥ για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, είναι σφοδρές.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι προϋποθέσεις για ανοίξουν το απόγευμα τα χειρουργεία που σήμερα κλείνουν στις 15.00 το μεσημέρι; Και ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για τους ασθενείς που θα επιλέξουν να χειρουργηθούν το απόγευμα;

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνη

Γεωργιάδη, μόνο τα νοσοκομεία που έχουν το απαραίτητο προσωπικό ( χειρούργους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, νοσηλευτές κλπ), μπορούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία το απόγευμα.

Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που δεν έχουν αναισθησιολόγους, δεν θα κάνουν το απόγευμα χειρουργεία, όπως είπε ο ίδιος σήμερα στην ΕΡΤ: « Στη Θεσσαλονίκη δεν θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων».

Ο χρόνος αναμονής των ασθενών στα απογευματινά χειρουργείο

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογραφούν οι υπουργοί Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άδωνης Γεωργιάδης και Δημήτριος Παπαστεργίου αντίστοιχα και των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας, Αθανάσιο Πετραλιά και Μάριο Θεμιστοκλέους αντίστοιχα, το κάθε περιστατικό κατηγοριοποιείται με βάση την εξέλιξη της νόσου.

Ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι:

Περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα: Μέχρι 2 εβδομάδες.

Περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα: 3-6 εβδομάδες.

Περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη: 7-12 εβδομάδες.

Περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη: 13 -24 εβδομάδες.

Περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη : 25 εβδομάδες και πάνω.

Προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιο περιστατικό ως επείγον, θα πρέπει να έχει εκτιμηθεί ανάλογα είτε στο ΤΕΠ είτε στην κλινική όπου ο ασθενής νοσηλεύεται από χειρουργό που εφημερεύει.

Κατά το στάδιο της δημιουργίας της εγγραφής ασθενούς στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση πρόκειται να διενεργηθεί, ακόμη και εάν αυτή έχει χαρακτηριστεί ως έκτακτη, το σύστημα αρχειοθέτησης ελέγχει αυτοματοποιημένα, με βάση τον ΑΜΚΑ ή άλλο μοναδικό προσδιοριστικό της ταυτότητας ασθενούς στοιχείο, το οποίο καταχωρεί ο θεράπων χειρουργός, εάν το συγκεκριμένο περιστατικό (ήτοι ο ασθενής, ο ιατρικός λόγος και το είδος της επέμβασης) είχε ήδη ενταχθεί στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείου κατά την κατάρτισή της.

Με αφορμή την σημερινή έναρξη της ψηφιακής ενιαίας λίστας χειρουργείων ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: « Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας που θα διασφαλίζει τη μείωση του χρόνου αναμονής, θα παρακολουθεί τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών και θα διευκολύνει το έργο των γιατρών του ΕΣΥ, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα καθυστερήσεων και παθογένειες του συστήματος σε βάρος των ασθενών».
Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε:
«Η διαδικασία ένταξης ασθενών στη λίστα θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του νοσοκομείου, επιδιώκοντας την απλοποίηση, τη διαφάνεια και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Από σήμερα δεν θα μπορεί κανείς να εισάγει ασθενείς στη λίστα χειρουργείων μέσω χαρτιού».

Διαβάστε επίσης:

ΕΣΥ: Ξεκινά σήμερα η ενιαία λίστα χειρουργείων – Τι είναι και ποιους εξυπηρετεί

Ρινοπλαστική: Θέλεις την… τέλεια μύτη αλλά φοβάσαι; Πλέον, δεν υπάρχει λόγος!

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Ποια είναι η σχέση του με την κατάθλιψη και την σωματική κόπωση

Keywords
Τυχαία Θέματα