Σε πολιτική δίνη η Γαλλία: Ενιαίο «Λαϊκό Μέτωπο» απέναντι στη Λεπέν και διαδηλώσεις – Εμφύλιος Ρεπουμπλικάνων για το φλερτ με ακροδεξιά

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στα γαλλικά κόμματα. με στόχο να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στην ακροδεξιά, ξεχνώντας τις μέχρι πρότινος συγκρούσεις για τις ευρωεκλογές, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα που προκάλεσαν πολιτικό «σεισμό» στη χώρα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, την ώρα που οργιάζουν οι φήμες για παραίτηση του Γάλλου προέδρου, σε περίπτωση κακών αποτελεσμάτων στις βουλευτικές εκλογές,

παρόλο που ο ίδιος διέψευσε αυτό το σενάριο.

Για την ώρα, η μεγάλη είδηση της ημέρας είναι η συμφωνία των αριστερών κομμάτων για τη σύσταση ενός “Λαϊκού Μετώπου” ώστε να μπει φραγμός στην ανάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά. Έξι ώρες διήρκησαν μέχρι αργά χθες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα τέσσερα κόμματα της Αριστεράς (Οικολόγοι, Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές, το ριζοσπαστικό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία). Αγανακτισμένοι οι νέοι που διαδήλωναν στην πλατεία Ρεπουμπλίκ τραγουδώντας “Βρείτε Συμφωνία” έφτασαν φωνάζοντας έξω από το κτίριο της συνάντησης έως ότου η επικεφαλής των Οικολόγων ανακοίνωσε: “Τα καταφέραμε καταλήξαμε σε Συμφωνία”.

Πρόκειται για συμφωνία επί της αρχής. Να κατέβουν ενωμένοι στον αγώνα με τη σύσταση ενός λαϊκού μετώπου που σημαίνει ένας και μοναδικός υποψήφιος σε κάθε εκλογική περιφέρεια και ένα κοινό πρόγραμμα που ετοιμάζεται πυρετωδώς.

Σε κοινή δήλωσή τους απευθύνουν έκκληση για μια κοινή πλατφόρμα με στόχο «να παρουσιάσουν μια εναλλακτική επιλογή απέναντι στον Εμμανουέλ Μακρόν και να δώσουν μάχη εναντίον του ρατσιστικού προγράμματος της άκρας δεξιάς». Τα κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 30 Ιουνίου.

Στη χθεσινή συνάντηση δεν συμμετείχε ο ιδρυτής της Ένωσης NUPES Ζαν Λυκ Μελανσόν που θεωρείται ανεπιθύμητος από μερίδα των αριστερών της Ένωσης και πάνω απ’ όλους από τον Ραφαέλ Γκλιξμάν.

Σημειώνεται ότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνική Συσπείρωση, έλαβε στις ευρωεκλογές 32%. Το κυβερνητικό κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν σχεδόν 15%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε ποσοστό περί το 14%. Ακολουθούν η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν με 8%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί με 7%, οι Οικολόγοι με 5%, όσο και το ακροδεξιό κόμμα του Ερικ Ζεμούρ.

Εντωμεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν στο Παρίσι, καθώς η επικράτηση της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

RIOTS ERUPT IN FRANCE AFTER RIGHT-WING EU ELECTION WIN

Leftists rioted in Paris and other French cities, clashing with police over the right-wing winning EU elections.

Police used tear gas against rioters in Paris, where demonstrators reportedly chanted "ACAB" (All Cops… pic.twitter.com/KkWbBGi3dK

Mario Nawfal (@MarioNawfal) June 11, 2024

Οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές.

France wants their Country back.

Paris, France 100 years ago versus the Macron Marxist Riots. pic.twitter.com/tgHdYDkv1l

— Liz Churchill (@liz_churchill10) June 10, 2024Φλερτ των Ρεπουμπλικανών με την ακροδεξιά – Με την πλάτη στον τοίχο ο Μακρόν

Στον Εθνικό Συναγερμό της ακροδεξιάς, Λεπέν και Μπαρντελά δεν αφέθηκαν στις δάφνες τους και έχουν και αυτοί δραστηριοποιηθεί σε δύο κατευθύνσεις: προς τα δεξιά με πρόσκληση στη Μαριόν Μαρεσάλ αποφεύγοντας τον Ερικ Ζεμούρ και από την άλλη προς τους Ρεπουμπλικάνους της δημοκρατικής δεξιάς.

Στο πρώην κόμμα του Σαρκοζί που έχει πλέον συρρικνωθεί, ορισμένοι δείχνουν ευάλωτοι στους πειρασμούς και τις επίμονες προσκλήσεις της Λεπέν που θέλει να μεγαλώσει την “Εθνική του Συναγερμού”, όπως η ίδια δηλώνει. Κυκλοφορούν μάλιστα φήμες για μυστικές συναντήσεις της Λεπέν με τον Ερίκ Σιοτί.

Ο Ερικ Σιοτί αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων ανακοίνωσε ότι είναι υπέρ μιας εκλογικής συμφωνίας με τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν.

Ο πρόεδρος των Les Republicains δήλωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με την Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αφού δήλωσε ότι επιδιώκει ευρεία συμμαχία ανάμεσα στο γκωλικό κόμμα του και την γαλλική ακροδεξιά.

«Εχουμε ανάγκη από μία συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε, (…) με τον Εθνικό Συναγερμό και τους υποψηφίους του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TFI ο Ερίκ Σιοτί υιοθετώντας μία επιεικώς επίμαχη στάση και στο εσωτερικό του κόμματός του που θεωρείται κληρονόμος του γκωλισμού.

Μέλη του κόμματός του αρνούνται κατηγορηματικά την όποια συνεργασία με την Λεπέν, ανάμεσα στους οποίους και ο Ξαβιέ Μπερτράν (σημαντικό στέλεχος) απαίτησαν σήμερα το πρωί από τον Ερίκ Σιοτί “ξεκαθάρισμα των θεσεών του”.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την απόφαση του Σιοτί.

Η Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε την «θαρραλέα επιλογή» και την «αίσθηση καθήκοντος» του Ερίκ Σιοτί.

«Σαράντα χρόνια ψευδοκαραντίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα σε πολλές εκλογές, εξαφανίζεται», δήλωσε η Λεπέν.

«Δεν παραιτούμαι», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών. Ο Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές το βράδυ της Κυριακής, ύστερα από τη συντριβή του στις ευρωεκλογές από την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν.

Η «Εθνική Συσπείρωση» με επικεφαλής υποψήφιο τον Ζορντάν Μπαρντελά κατέγραψε έναν εκλογικό θρίαμβο επικρατώντας με 31,4%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το κόμμα του Μακρόν «Αναγέννηση», που περιορίστηκε μόλις στο 14,6%. «Δεν είναι η Εθνική Συσπείρωση που γράφει το Σύνταγμα, ούτε το πνεύμα του», είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Figaro .

«Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, όπως και η θέση του προέδρου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα», τόνισε, καθώς πολλοί προβλέπουν πως η «ζαριά» των πρόωρων εκλογών για να ανακοπεί η προέλαση της ακροδεξιάς μπορεί να οδηγήσει στο πολιτικό του τέλος και να φέρει την Λεπέν στην εξουσία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε σε αυτήν την κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου ευελπιστώντας πως οι πολιτικές όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την προοπτική μιας ακροδεξιάς διακυβέρνησης θα συσπειρωθούν γύρω του για να την αποτρέψουν.

Πρόκειται για μια κίνηση που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αποδείχθηκε αποτελεσματική για τον Γάλλο Πρόεδρο. Ωστόσο πολλοί προειδοποιούν πως τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και με την απόφασή του για πρόωρες εκλογές ενδέχεται να αποβεί μοιραία για τους σχεδιασμούς του.

Καθώς στο πυρήνα του πολιτικού συστήματος στη Γαλλία βρίσκεται ο Πρόεδρος, εάν η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν υποστεί άλλη μια συντριβή – και μάλιστα διαδοχική – σε εκλογική αναμέτρηση, τότε αναπόφευκτα η πίεση προς τον ίδιο θα ενταθεί.

Παρότι ο ίδιος επιμένει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια την επόμενη ημέρα ενός δεύτερου συνεχόμενου εκλογικού θριάμβου της ακροδεξιάς.

Εκτίναξη ξανά για τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων

Η φημολογία πάντως περί παραίτησης του Εμανουέλ Μακρόν έφερε νέα εκτίναξη στις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων (η χθεσινή ήταν απόρροια των ανακοινώσεων για πρόωρες εκλογές) τα οποία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο από την πανδημία και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020.

Οι αποδόσεις στα 10ετή γαλλικά ομόλογα (γνωστά ως OAT) σημείωσαν άνοδο 10 μονάδων βάσης, με την απόδοση να διαμορφώνεται έως και 3,32%. Το selloff στα γαλλικά ομόλογα είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του spread με τα γερμανικά στις 64 μονάδες βάσης, που είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο (σε επίπεδο κλεισίματος).

Υπενθυμίζεται πάντως πως μετά τη σαρωτική νίκη του στις ευρωεκλογές, ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν – με πρόεδρο τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά – είναι το δημοφιλέστερο κόμμα στη Γαλλία ενόψει και των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε ο πρόεδρος Μακρόν, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της IFOP για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match. Ερωτηθέντες ποιο κόμμα θεωρούν πιθανότερο νικητή των εκλογών που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους -στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου– 60% απάντησαν τον «Εθνικό Συναγερμό».

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Πιέσεις στο Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας – «Δεν μπορεί να είναι θέμα πολιτικής ατζέντας» λέει ο βασιλιας της Ιορδανίας

Politico: Μπάιντεν, Μακρόν και Σούνακ «υπό πολιορκία» – Οι τρεις ηγέτες υπ’ ατμόν για την πολιτική επιβίωσή τους

Γαλλία: Συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό επιδιώκει ο πρόεδρος του γκωλικού κόμματος – Οργή στην κυβέρνηση, χαμογελά η Λεπέν

Keywords
γαλλια, διαδηλωσεις, φλερτ, φλερτ, δινη, εμφυλιος, έως ότου, εκλογες, αγανακτισμενοι, σημαίνει, ιουνίου, france, paris, gas, twitter, mario, versus, σαρκοζι, συνταγμα, figaro, νέα, spread, δημοσκοπηση, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, αγανακτισμενοι στο συνταγμα, αγανακτισμενοι πολιτες, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, ξανα, κομματα, αποτελεσματα, νικητη, εθνικη, ηττα, θεμα, ισραηλ, ομολογα, πιεση, προγραμμα, φημες, ωρα, versus, αναγεννηση, βραδυ, βρισκεται, γαλλικα, γερμανικα, δηλωση, δικτυο, ειπε, εξι, εσωτερικων, έως ότου, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κινηση, κομμα, κτιριο, νικη, παρισι, πρωι, σεναριο, συγκεκριμενα, τριτη, ωρες, ασφαλεια, δαφνες, επεισοδια, εθνικο, figaro, france, gas, ηγετες, χωρα, ιουνίου, κληρονομος, mario, οργη, paris, σημαίνει
Τυχαία Θέματα