Σε προεκλογικό σπριντ ο ΣΥΡΙΖΑ – Με ισχυρά μηνύματα Τσίπρα προς κάθε κατεύθυνση έκλεισε ο συνεδριακός κύκλος

Μετά το εσωκομματικό ανακάτεμα της τράπουλας στο πλαίσιο της μακράς συνεδριακής διαδικασίας και την ισχυροποίηση του Αλέξη Τσίπρα έναντι όλων, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ανοίγει προεκλογικό βηματισμό.

Αυτή ήταν η κατεύθυνση που δόθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την Τρίτη, ο οποίος σήμερα εγκαινιάζει νέο κύκλο περιοδειών με επίσκεψη και ομιλία στη Μυτιλήνη.

Μιλώντας

στο όργανο προχθές ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο Μητσοτάκης, όσο κι αν προσπαθεί να πείσει για την εξάντληση της τετραετίας, θα πάει σε εκλογές νωρίς το φθινόπωρο, ακόμη και τον Σεπτέμβριο, για να προλάβει την κατάρρευση από την ακρίβεια.

Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, θεωρούν ότι ο χρόνος των εκλογών αυτή τη στιγμή δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι του πρωθυπουργού, αντιθέτως είναι αναγκασμένος να υπολογίσει και τη δυναμική των πραγμάτων, δηλαδή την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική δυσαρέσκεια από την ακρίβεια και τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας για το μέτωπο της ακρίβειας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως «το 50% των οφειλών στο ρεύμα δεν μπορούν να πληρωθούν στους παρόχους, τη στιγμή που έχουμε κατά 18% μείωση της αγοραστικής δύναμης στον κατώτατο μισθό και κατά 28% μείωση της κατανάλωσης προϊόντων πρώτης ανάγκης». Και πρόσθεσε πως αυτή είναι «μια δραματική κατάσταση, η οποία παράγει ρεύμα πολιτικής αλλαγής και αυτό θα καθορίσει τις εξελίξεις στη χώρα».

Με βάση αυτή την ανάλυση, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τον σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος, που φτάνει έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το τρίπτυχο των άμεσων προτεραιοτήτων λοιπόν είναι:
Η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος κυρίως με την ένταξη στις γραμμές του κόμματος των 110.000 νέων μελών και τη διαμόρφωση μιας σχέσης με αμφίδρομη επικοινωνία, ώστε να μπορέσουν να γίνουν «πολλαπλασιαστές» του μηνύματος του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τους διάφορους κοινωνικούς χώρους όπου δραστηριοποιούνται. Για αυτό τον λόγο σημείωσε πως ένα βασικό στοίχημα είναι η ψηφιοποίηση της οργανωτικής δουλειάς.

Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων – μάλιστα έκανε λόγο για συγκρότηση «ισχυρών και ανταγωνιστικών ψηφοδελτίων» – με στόχο έως τα τέλη Ιουλίου το κόμμα να έχει ανακοινώσει τον βασικό κορμό τους. Η ανάδειξη του κυβερνητικού προγράμματος για τα μέτρα άμεσης εφαρμογής και υλοποίησης από μία προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές, στη βάση των 5+1 προγραμματικών δεσμεύσεων. Ζήτησε μάλιστα στη ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε θέση να ανακοινώσει «ένα δομημένο, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να κατανοήσει τι θα σημαίνει στη ζωή και στην καθημερινότητά του η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και η προοδευτική κυβέρνηση».

Παράλληλα με αυτές τις άμεσες προτεραιότητες ζήτησε επικέντρωση της κομματικής δουλειάς σε τρία κομβικά πεδία: Στη νεολαία, στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου θα πρέπει έγκαιρα το κόμμα να αναδείξει υποψήφιους και συνδυασμούς.

Μεγάλη αναδιάταξη – Ισχυρό γυναικείο στίγμα

Η εκλογή της νέας γραμματέως και του αναπληρωτή γραμματέα, η εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας και ο ορισμός του νέου «πρωινού καφέ», δηλαδή του Εκτελεστικού Γραφείου, σήμαναν την αυλαία αυτής της μακράς εσωκομματικής διαδικασίας, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με την αιφνιδιαστική εισήγηση Τσίπρα για τις αλλαγές στην εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια με το συνέδριο και την κάλπη της 15ης Μαΐου.

Ακόμη περισσότερο σηματοδότησαν το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου που ξεκίνησε το βράδυ των εκλογών του 2019 με την αναφορά Τσίπρα στην ανάγκη να αντιστοιχηθεί η εκλογική δυναμική με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει σε μετασχηματισμό και να ανοίξει σε νέα μέλη, όπως αρμόζει σε ένα μαζικό κόμμα εξουσίας.

Οι κύκλοι αυτοί έκλεισαν και ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τη σφραγίδα του. Οι 110.000 ψήφοι στην προεδρική κάλπη της 15ης Μαΐου, που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των μελών στα 172.000 από 61.600 που ήταν έως το συνέδριο, ήταν το πρώτο μήνυμα της κυριαρχίας του και η τελική επικύρωση ήρθε με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Επέβαλε γραμματέα, και μάλιστα από τη μειοψηφία, έχοντας προηγουμένως απορρίψει τη λογική των διαπραγματεύσεων και των παζαριών με τις τάσεις και ιδιαίτερα την τάση των «προεδρικών» από την πλειοψηφική Κίνηση Μελών των Παππά, Σπίρτζη, Πολάκη κ.ά., η οποία θεωρούσε ότι η εσωκομματική της ενίσχυση, τουλάχιστον σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, έπρεπε να αποτυπώνεται και στο πρόσωπο του γραμματέα και στα όργανα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας στις προηγούμενες φάσεις (συνέδριο, εκλογή Κ.Ε.) οδηγήσει σε αποδυνάμωση την τάση της Ομπρέλας, επιφύλαξε στο τέλος ξεκάθαρο μήνυμα και για την Κίνηση Μελών, στην οποία απ’ ό,τι φάνηκε «τα είχε μαζεμένα» και αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων και από τα όσα είπε και υπονόησε ότι την αντιλαμβάνεται (και αυτήν) ως «σκληρό μηχανισμό» που έχει ως προτεραιότητα την αναπαραγωγή του και την προνομιακή συμμετοχή του στη νομή της εξουσίας.
Σκληρά μηνύματα στους «προεδρικούς»

Στις περιπτώσεις, λοιπόν, που η επιλογή ήταν ζήτημα αποκλειστικής του αρμοδιότητας, έδειξε ότι έχει το «μαχαίρι και το καρπούζι» και διάλεξε πρόσωπα που – ως επί το πλείστον – δεν κουβαλούν βάρη και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να υπηρετήσουν τις κεντρικές κατευθύνσεις με αφοσίωση αλλά και αποτελεσματικότητα. Ειδικότερα το μήνυμα αυτό που απευθυνόταν προς όλες τις πλευρές μέσα στο κόμμα και ιδιαιτέρως στην Κίνηση Μελών υπογραμμίστηκε με:

-Το λεκτικό μήνυμα που έστειλε ευθέως ο Αλέξης Τσίπρας προς τους «προεδρικούς» απαντώντας στον Πολάκη την Κυριακή, ότι δηλαδή κανένας δεν μπορεί να παριστάνει τον αυθεντικό εκφραστή των 172.000 μελών και απόλυτος εκφραστής των απόψεών του είναι ο ίδιος ο πρόεδρος. Λίγο πριν, στην ομιλία του, είχε πει για «τάσεις – καρικατούρες» που συχνά λειτουργούν ως «ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών» και μάλιστα «εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος ή προσώπου», ακόμη «και του προέδρου του κόμματος».

–Την επιλογή της Ράνιας Σβίγκου στη θέση της γραμματέως, η οποία, αν και προέρχεται από την εσωκομματική μειοψηφία, μπορεί να θεωρηθεί ότι διαθέτει μεγαλύτερο κομματικό πατριωτισμό από πολλούς προεδρικούς, ακόμη και όταν διαφωνεί, όπως συνέβη με την εκλογή από τη βάση. Να σημειωθεί ότι η Ράνια Σβίγκου δεν ήταν «απλώς» ένα εργαλείο του Τσίπρα στην προσπάθειά του να στείλει μηνύματα, αλλά ικανή, εργατική και πρόσωπο εμπιστοσύνης με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συνεργάστηκε στενά την περίοδο της διακυβέρνησης, μια δύσκολη εποχή για το κόμμα, που η Ράνια Σβίγκου ήταν εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

–Την επιλογή του Γιώργου Βασιλειάδη για τη νέα θέση που προβλέπει το Καταστατικό, αυτή του αναπληρωτή γραμματέα, ο οποίος είναι του «προεδρικού» κλίματος, αλλά δεν ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Κίνησης Μελών, ήταν δε 40ός, με βάση τη σταυροδοσία, στην Περιφέρεια Αττικής, στις εκλογές για Κ.Ε.

-Τον «αποκλεισμό» από το Εκτελεστικό Γραφείο (το οποίο, αν και λέγεται ότι θα έχει εκτελεστικό ρόλο, στην ουσία θα χαράζει την καθημερινή γραμμή και τακτική) ηγετικών στελεχών της Κίνησης Μελών (Σπίρτζης, Παππάς, Ζαχαριάδης), που πλασαρίστηκαν στην πρώτη δεκάδα της Αττικής, αλλά και εκπροσώπων της Ομπρέλας, δεδομένου ότι αυτή η πλευρά πρότεινε να είναι στο όργανο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε την ευχέρεια να προτείνει τρία μέλη επιπλέον στα πέντε ex officio που ορίζει το Καταστατικό για το συγκεκριμένο όργανο, επέλεξε και τα τρία να είναι αφενός από την πρώτη δεκάδα της Αττικής στην Κ.Ε., αφετέρου γυναίκες, «σπάζοντας» την ισόποση εκπροσώπηση υπέρ της γυναικείας συμμετοχής (πέντε γυναίκες, τρεις άνδρες). Πρότεινε την Έφη Αχτσιόγλου, τη Ρένα Δούρου και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ρευστοποίηση

Ουσιαστικά το σχήμα του Εκτελεστικού Γραφείου απαρτίζεται από πρόσωπα με θεσμικό ρόλο και πέραν αυτών με πρόσωπα που δεν ανήκουν σε τάσεις (με εξαίρεση τη Ρένα Δούρου, τη μόνη από την Κίνηση Μελών) ή θεωρούνται πως ανήκουν στο ευρύτερο προεδρικό περιβάλλον, όπως η Όλγα Γεροβασίλη. Η τελευταία βγαίνει ενισχυμένη από τις εσωκομματικές διαδικασίες, καθώς στην εκλογή της Π.Γ. ήρθε πρώτη με διαφορά (124 ψήφοι), με δεύτερη τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (100 ψήφοι). Στην πρώτη δεκάδα της Π.Γ. εμφανίζονται επίσης οι Σία Αναγνωστοπούλου και Μαρία Κουβέλη (99 ψήφοι), Χρήστος Σπίρτζης (96), Ρένα Δούρου και Νίκος Παππάς (93), Κώστας Ζαχαριάδης (89), Αλέκος Φλαμπουράρης (88), Έφη Αχτσιόγλου (87).

Από την αρχική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, στην Πολιτική Γραμματεία δεν κατάφεραν να εκλεγούν οι Στέφανος Τζουμάκας, Σοφία Πανδή και Πέτρος Καλκανδής. Αντιθέτως εκλέχθηκαν τρεις από τους τέσσερις που πρότεινε η Ομπρέλα, δηλαδή ο Νίκος Φίλης (74 ψήφοι), ο Πάνος Λάμπρου (73) και η Αννέτα Καββαδία (59) – έμεινε εκτός ο Μιχάλης Σαμπατακάκης.

Από την πλευρά της Ομπρέλας, πέραν του αιφνιδιασμού, η δυσαρέσκεια ήταν έντονη για το πρόσωπο της γραμματέως (όσον αφορά το ότι προήλθε από τις γραμμές τους), τόσο γιατί δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση (ενημερώθηκαν λίγες ώρες πριν από τις ανακοινώσεις) όσο και γιατί από τους περισσότερους θεωρήθηκε τακτική κίνηση αποδυνάμωσης και «διχασμού» της Ομπρέλας. Πάντως, στελέχη, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τήρησαν σε γενικές γραμμές θετική στάση απέναντι στην κίνηση Τσίπρα και έδωσαν μια ευκαιρία, επιφυλασσόμενοι για τη συνέχεια.

Πλέον παρατηρείται μια απονεύρωση των βασικών τάσεων και μια νέα ρευστοποίηση, δηλαδή τείνει να διαμορφωθεί ένα νέο προεδρικό κέντρο που στηρίζει και έχει σημείο αναφοράς τον ίδιο τον πρόεδρο. Οι τάσεις, εφόσον συνεχίσουν να λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούσαν (στήνοντας εσωκομματικούς καυγάδες, προκαλώντας παραφωνίες στην κεντρική εκφώνηση, συντηρώντας παράλληλες ατζέντες κ.λπ.), πιθανόν να συνεχίσουν να αποδυναμώνονται και να εξωθούνται στο περιθώριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαλλαγμένος από «ομηρείες», προχωρά στην ανασυγκρότηση του «νέου» κόμματος όπως το είχε στους σχεδιασμούς του και τη μάχη των εκλογών που έχει μπροστά. Είναι με ερωτηματικό αν τα ίδια κριτήρια με τα οποία έκανε την ανανέωση στο κόμμα, θα επικρατήσουν και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Διαβάστε επίσης:

Η βία και το έγκλημα σαρώνουν την Αθήνα

Λεφτά υπάρχουν (για όπλα), αλλά ο πλανήτης καίγεται

Μονόδρομος το ESG για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων

Keywords
σπριντ, συριζα, τσιπρας, κυκλος, μηνυματα, σπριντ, αλέξης τσίπρας, περιφέρεια αττικής, στην κ, μυτιληνη, εκλογες, ΔΕΘ, σημαίνει, μαΐου, νέα, συμμετοχή, αφοσίωση, συγκεκριμένο, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, τασσω καββαδια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αθηνα, μειωση μισθων, εκλογες 2012, 600 δις, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, ρενα δουρου, δουρου, αυτοδιοικηση, περιφέρεια αττικής, αυλαια, καθημερινη, πλαισιο, προγραμμα, αφοσίωση, βγαινει, βραδυ, δοθηκε, ευκαιρια, ειπε, ενημερωση, επικοινωνια, εποχη, επρεπε, ερωτηματικο, ευκλειδης, ζαχαριαδης, ζωη, ιδια, ιδιο, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λογο, μαΐου, μητσοτακης, μειωση, μαρια, νεολαια, νικη, ολγα, ομπρελα, ουσια, πεδια, περιβαλλον, ρευμα, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συμμετοχή, σια, σοφια, στιγμα, σφραγιδα, ταση, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, τριτη, φτανει, φθινοπωρο, χερι, χρηστος, χρονος, ωρες, ανηκει, δημητρης, ευχερεια, ιδιαιτερα, κωστας, κυριακη, μπροστα, οργανα, σημαίνει, στην κ, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ –, Τσίπρα,syriza –, tsipra