Σε «τεκέδες» έχουν μετατραπεί Πανεπιστήμια και ΑΕΙ

ΕΛΛAΔΑ

Πολλοί φοιτητές και καθηγητές εντός αμφιθεάτρων, ακόμα και το προσωπικό καθαριότητας καπνίζει μέσα στους κλειστούς χώρους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ οι οποίοι γίνονται αποπνικτικοί και ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, οι καπνιστές με την άθλια αυτή συνήθεια παρεμποδίζουν εμμέσως την είσοδο και την παραμονή στους πολίτες με σοβαρές παθήσεις, παραβιάζοντας επίσης και τις διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας φοιτητών και εργαζομένων.

Η απουσία αναμμένου τσιγάρου μέσα στους εσωτερικούς χώρους

των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα έπρεπε να είναι αυτονόητη από τη στιγμή που υπάρχει ο αντικαπνιστικός νόμος Νόμος 3730/2008. Ο φοιτητής του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, Ανδρέας Μπαρδάκης, πρόεδρος του υπό αναγνώριση Σωματείου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και άλλοι φοιτητές-μέλη του σωματείου ζητούν την παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα του καπνίσματος στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας

Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Μπαρδάκης στα Φοιτητικά Νέα: «Με αφορμή τη συγκρότηση της δωδεκαμελούς επιτροπής, αρμόδιας για την μελέτη ζητημάτων που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, την ειρήνη και την παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ, στείλαμε επιστολή-καταγγελία προς το Υπουργείο Παιδείας με σκοπό να θέσουμε υπόψη της επιτροπής το πρόβλημα που δημιουργείται από το παραβατικό κάπνισμα στους κλειστούς χώρους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, το οποίο εκτός του ότι προσβάλλει τον πολιτισμό μας, βάζει άμεσα σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία ειδικά των πολιτών με σοβαρές παθήσεις, αφού είναι οι πιο ευάλωτοι όταν εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα».

Ο φοιτητής καταγγέλλει στα Φοιτητικά Νέα, ως παράδειγμα, περίπτωση φοιτήτριας Πανεπιστημίου που έχει πάθει τρεις πνευμονικές εμβολές και κάνει τακτική χρήση οξυγόνου λόγω της ιδιαίτερης πάθησης που έχει. Αναγκάστηκε να φτάσει στο σημείο να δείξει το πιστοποιητικό αναπηρίας της στον καθηγητή της, παρακαλώντας τον να μην καπνίζει μέσα στο αμφιθέατρο διδασκαλίας, προκειμένου να καταφέρει επιτέλους να τον πείσει να αλλάξει συμπεριφορά.

Ειδικά, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, προβλέπεται, βάσει Ν.3794/2009, εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από 64 σοβαρές παθήσεις. Οι περισσότερες από αυτές τις 64 παθήσεις, αν όχι όλες, έχουν πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία στις συνέπειες που προκαλεί το παθητικό κάπνισμα, όπως και στην έκθεσή τους σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει καπνός από τσιγάρο, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των παθόντων είναι εξαιρετικά εξασθενημένο κι επειδή δεν είναι εφικτό να πρέπει να διατυμπανίζει ο παθών την πάθησή του κάθε φορά που διαπιστώνει κάποιον να καπνίζει παραβατικά, εντός του κλειστού χώρου, παρακαλώντας τον να περάσει έξω να συνεχίσει το τσιγάρο του, θα πρέπει ο καπνιστής να μεριμνά εκ των προτέρων ώστε να μην ενοχλεί, όπως άλλωστε έχει υποχρέωση να κάνει.

Η πρόσφατη εγκύκλιος που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας στις 31/01/2018 προβλέπει ότι ανάμεσα στους χώρους απαγόρευσης χρήσης προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα συμπεριλαμβάνονται ρητά τα «Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και γενικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης». Δυνάμει της υπ. αρ. Υ1/Γ.Π./οικ.76017 (ΦΕΚ 1001/τ.Β`/2002) Απόφασης του Υπουργού Υγείας, ειδικότερα απαγορεύεται το κάπνισμα: … γ. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), Σχολεία Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και γενικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση, Φροντιστήρια.

κάπνισμαΑΕΙΤΕΙHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα